Ο Απόλλωνας Ψαρουδάκης, γιος του αγγειοχειρουργού Αντώνη Ψαρουδάκη είναι ο 32χρονος που έχασε τη ζωή του από χιονοστιβάδα στη Βασιλίτσα.

Ads

Ο άτυχος σκιέρ ήταν μόνιμος κάτοικος Λουξεμβούργου. Σπούδασε μηχανικός επίγειων συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ στην Αγγλία και ήρθε στην Ελλάδα για τις γιορτές.

Ο 32χρονος είχε πάει μαζί με την παρέα του, άλλους τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας για να κάνουν το αγαπημένο τους άθλημα, το snowboard. 

Το χιονοδρομικό κέντρο ήταν κλειστό, ωστόσο, η παρέα επέλεξε να κάνει κατάβαση με χιονοσανίδες, εκτός του κέντρου, κοντά στην κορυφή «Γαλανή», κάτι που δυστυχώς αποδείχτηκε μοιραίο λάθος. 

Ads

Το χρονικό της τραγωδίας 

Λόγω της χιονοθύελλας που είχε προηγηθεί, το χιόνι ήταν «απάτητο», κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η χιονοστιβάδα, που παρέσυρε τον 32χρονο για περίπου 120 μέτρα και μετά τον καταπλάκωσε.

Οι συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ώρα στο βουνό ήταν δυσμενείς, καθώς υπήρχε πυκνή ομίχλη. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δε, ο 32χρονος έμεινε θαμμένος κάτω από το χιόνι για τουλάχιστον 20 λεπτά, πριν οι υπάλληλοι του χιονοδρομικού κέντρου καταφέρουν να τον ανασύρουν. 

Οι υπάλληλοι μετέφεραν τον 32χρονο αρχικά στο σαλέ του κέντρου. Εκεί του δόθηκαν κάποιες πρώτες βοήθειες, χωρίς αποτέλεσμα, και ο νεαρός μπήκε στο ασθενοφόρο του χιονοδρομικού κέντρου με κατεύθυνση το νοσοκομείο Γρεβενών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μέση της διαδρομής τον 32χρονο παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Ο νεαρός έφτασε στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις του, παρά τις προσπάθειες ανάνηψης που έγιναν στο ασθενοφόρο. 

Οι γιατροί ξεκίνησαν τις προσπάθειες επαναφοράς που διήρκεσαν για τουλάχιστον δυο ώρες. Ωστόσο, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των γιατρών, ο 32χρονος έχασε τη μάχη για τη ζωή. 

«Ο τραυματίας μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από το ΕΚΑΒ. Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης. Δυστυχώς, μετά από περισσότερες από δύο ώρες οι προσπάθειες σταμάτησαν και δεν είναι πια μαζί μας», δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Γρεβενών, Παναγιώτης Αλεξιάδης. 

Αν και αρχικά είχε γίνει λόγος για θάνατο του 32χρονου από ασφυξία κι όχι από χτύπημα, ο ιατροδικαστής Ιωάννη Φούντος, ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι ο θάνατος του νέου άντρας προήλθε από κάκωση στην αυχενική χώρα.