Νεκρός μέσα στο γραφείο του στον Διόνυσο Αττικής βρέθηκε ο ιδιοκτήτης της Jetoil Κυριάκος Μαμιδάκης. Ο 84χρονος επιχειρηματίας αυτοκτόνησε. Δίπλα του βρέθηκε ένα περίστροφο κι εκείνος φέρει ένα και μοναδικό τραύμα στον αριστερό κρόταφο. Σημειώνεται ότι ο θάνατος του μεγαλοεπιχειρηματία έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά το κανόνι της Jetoil, που προσέφυγε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Ads

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Κυριάκος Μαμιδάκης έριξε μία πρώτη βολή προς το ταβάνι και στη συνέχεια έστρεψε το όπλο στο κεφάλι του. Τους πυροβολισμούς άκουσε υπάλληλος του γραφείου του και ειδοποίησε την οικογένεια του, που διαμένει στο ισόγειο και την αστυνομία. Στο σημείο έσπευσε ο γαμπρός του, όπου και τον εντόπισε νεκρό.

Ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη σορό του 84χρονου απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια, επιβεβαιώνοντας την εκδοχή της αυτοκτονίας.

Η αίτηση πτώχευσης της Jetoil, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Κυριάκος Μαμιδάκης, κατατέθηκε στις 9 Ιουνίου και θα εκδικαστεί τον Νοέμβριο, ενώ την επόμενη μέρα η εταιρεία εξασφάλισε μέσω ασφαλιστικών μέτρων την προστασία φύλαξης από τους πιστωτές.

Ads

Τον τελευταίο χρόνο η Jetoil βρισκόταν σε σοβαρή οικονομική αδυναμία, με αποτέλεσμα να χάσει το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου της, το οποίο αδυνατούσε να τροφοδοτήσει με καύσιμα, καθώς δεν είχε την απαραίτητη ρευστότητα για προπληρωμή των ποσοτήτων. Σήμερα η δραστηριότητά της στη λιανική είναι σχεδόν μηδενική, με τα 600 πρατήριά της να έχουν αλλάξει εμπορικό σήμα, ενώ σταδιακά περιορίστηκαν τους τελευταίους μήνες και οι εξαγωγές στις χώρες των Βαλκανίων. Στο διάστημα του τελευταίου έτους μεσολάβησαν προσπάθειες της διοίκησης για αναζήτηση επενδυτή, οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν.

Τα προβλήματα της εταιρείας αποδίδονται στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας, στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς που επηρέασε τη ζήτηση στον κλάδο πετρελαιοειδών, καθώς και στη δυστοκία των Τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές της, κυρίως μέσω της παροχής εγγυήσεων για την πραγματοποίηση εισαγωγών.

Στον ισολογισμό του 2014 η εταιρία εμφανίζει συνολικές υποχρεώσεις περίπου 320 εκατ. ευρώ, ενώ το προσωπικό που απασχολεί ανέρχεται σε 200 άτομα.

Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία εμπορίας που καταλήγει σε κατάθεση αίτησης προστασίας από τους πιστωτές, ενώ σύμφωνα με πηγές της αγοράς, συνεχίζει να διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τους αποθηκευτικούς χώρους της Θεσσαλονίκης.

Ποιός ήταν ο Κυριάκος Μαμιδάκης

Γεννήθηκε στο χωριό Ανώσκελη της επαρχίας Κισσάμου του νομού Χανίων Κρήτης το 1932.

Τελείωσε την Εμπορική Σχολή το 1951 και παρακολούθησε δι’ αλληλογραφίας και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του Κολλεγιακού School of Career του LSE. Ξεκίνησε να εργάζεται το 1952 δίπλα στον θείο του Γ. Ι. Μαμιδάκη στην Εμπορία Πετρελαιοειδών.

Η Mamidoil Jetoil ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 από εκείνον και τους αδελφούς του Γιώργο και Νίκο Μαμιδάκη, με σκοπό την αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία πετρελαιοειδών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.