Νέες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο των «εγγράφων του Παναμά», καθώς πάνω από 200.000 λογαριασμοί offshore και στοιχεία των κατόχων τους αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο το απόγευμα της Δευτέρας από την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). 

Ads

Στα Panama Papers αναφέρονται 223 εταιρείες που σχετίζονται με την Ελλάδα, 400 ονόματα σχετιζόμενων με τις offshore, 77 ενδιάμεσοι και πάνω από 313 διευθύνσεις. 

Στα ονόματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο Νισίμ Μιωνής, αδελφός του Σαμπύ Μιωνή που εμπλέκεται στην υπόθεση Παπασταύρου, ο Παναγιώτης Τσουπίδης, φέρεται να πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας και η σύζυγός του Ευτυχία Κουτσουρέλη. Ακόμη αναφέρονται ονόματα της επιχειρηματικής οικογένειας Κόκαλη, της οικογένειας Λάτση, αλλά και του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα.  

Όλα τα ελληνικά ονόματα της λίστας: 

image

Ads

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

H βάση δεδομένων που περιέχει 214.000 ονόματα εταιρειών και μετόχων είναι πλέον προσβάσιμη στο κοινό και σηκώνει το πέπλο που κάλυπτε τις εταιρείες – βιτρίνες με έδρα 21 φορολογικούς παραδείσους, από τις βρετανικές Παρθένες Νήσους ως το Χονγκ Κονγκ.

Η ICIJ διευκρινίζει πως μόνο ένα μέρος των 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων χρησιμοποιήθηκε για τροφοδοτηθεί η βάση δεδομένων που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. 

Σημειώνει επίσης: «υπάρχουν νόμιμες χρήσεις των υπεράκτιων εταιρειών και καταπιστευμάτων. Δεν προτιθέμεθα να υπονοήσουμε ότι τα πρόσωπα, οι εταιρείες κι οι άλλες οντότητες που περιλαμβάνονται στην βάση δεδομένων των offshore έχουν παραβεί το νόμο ή έχουν ενεργήσει σωστά». 

Η Μοσάκ Φονσέκα η δικηγορική εταιρεία που δραστηριοποιούνταν στη σύσταση offshore και  από την οποία διέρρευσαν τα σχετικά έγγραφα έχει απειλήσει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. 

Το data base με όλα τα ονόματα εταιρειών και προσώπων: 

Διαβάστε τα πάντα για τα Panama Papers στο tvxs.gr