Ανυποχώρητοι παραμένουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και παρά παρά την υγειονομική διάταξη που εξέδωσε η κυβέρνηση και ο Υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, και τις προειδοποιήσεις ακόμη και για απολύσεις, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.Έκρυθμη ήταν η κατάσταση χτες στο ΧΥΤΑ Φυλής, όπου συνεχίζεται η κατάληψη, με τους εργαζόμενους να ενισχύουν την περιφρούρηση, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρέθηκαν 4 διμοιρίες των ΜΑΤ. Στο σημείο μετέβη και εισαγγελέας, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις του με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ για αποχώρηση των εργαζομένων απέβησαν άκαρπες. Νωρίτερα σήμερα οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Στους δρόμους για την αποκομιδή των σκουπιδιών βγαίνουν το Σαββατοκύριακο ιδιωτικές εταιρίες καθαρισμού, ενώ υπήρξαν και οι πρώτες καταγγελίες για επιθέσεις σε βάρος τους.

Ads

 Επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην αρχή της λεωφόρου Μεσογείων, κοντά στον Πύργο Αθηνών, όταν απεργοί της ΠΟΕ-ΟΤΑ κινήθηκαν εναντίον ιδιωτικού συνεργείου που μάζευε σκουπίδια. Οι απεργοί πλησίασαν τους υπαλλήλους και τους εμπόδισαν να συνεχίσουν την αποκομιδή. Άλλη ομάδα περιφρούρησης της απεργίας έχει φύγει από το Σύνταγμα και κατευθύνεται προς την Πατησίων, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι και εκεί γίνεται αποκομιδή σκουπιδιών από ιδιωτικά απορριμματοφόρα.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποχή το Σαββατοκύριακο και ανακοίνωσαν 48ωρη απεργία για Δευτέρα και Τρίτη. Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν μέχρι την επόμενη Πέμπτη, καθώς συμμετέχουν και στη 48ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει τέλος στις καταλήψεις έχοντας στα χέρια της το χαρτί της υγειονομικής διάταξης, που επιβάλλει την αποκομιδή όλων των απορριμμάτων χωρίς άλλη καθυστέρηση και την κατά νόμο απρόσκοπτη μεταφορά και ταφή των απορριμμάτων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής.
 
Χτες το απόγευμα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός αποφάσισε να αναθέσει σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες την αποκομιδή των απορριμμάτων, με την εντολή να αρχίσει άμεσα από ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία χώρους. Η αποκομιδή ξεκίνησε στις 8 το βράδυ από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τα σχολεία σε συνεργασία με την Εισαγγελία, την Αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών.

Ads

Ωστόσο ότι τα οχήματα δεν μπορούν να αποθέσουν τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Φυλής, που παραμένει υπό κατάληψη. Οι πόρτες του ΧΥΤΑ έκλεισαν από το απόγευμα της Παρασκευής και οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ έχουν «οχυρωθεί» μέσα, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

Η υγειονομική διάταξη που εκδόθηκε προβλέπει ότι όσοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αρνηθούν να μαζέψουν τα σκουπίδια και να τα μεταφέρουν στη χωματερή Άνω Λιοσίων θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις, ακόμη και με Αυτόφωρο.

Όσοι παραβιάζουν την Υγειονομική Διάταξη που αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων τιμωρούνται με κράτηση έως τριών μηνών ή με χρηματικό πρόστιμο που φθάνει τις 3.000 ευρώ.

Τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, θα διενεργούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ελέγχους και θα επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.

Δόθηκε, ακόμη, το πράσινο φως στην αστυνομία για συλλήψεις, λόγω του άμεσου κινδύνου για τη δημόσια υγεία από τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών, με τη νέα παρέμβαση του εισαγγελέα.

Αντικείμενο της νέας εισαγγελικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν και ποια συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν διαπράξει αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος και η έκθεση σε κίνδυνο. Αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος, αλλά αν διαπιστωθεί ότι έχει προκύψει ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία κάποιου πολίτη τότε εκ νόμου η πράξη αναβαθμίζεται ποινικά σε κακούργημα.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στη ΓΑΔΑ με την παραγγελία να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι των αξιόποινων πράξεων και να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Χτες πάντως, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με εντολή της, ζήτησε να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία κατά όσων ευθύνονται για την τέλεση των αξιόποινων πράξεων της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της έκθεση του πληθυσμού σε κίνδυνο.

Παράλληλα, με την εισαγγελική παραγγελία ζητήθηκε να προσκομιστούν οι εκθέσεις της Υγειονομικής Υπηρεσίας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, που διαπιστώνουν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, καθώς και να εξεταστούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών και να διερευνηθεί, αν υπάρχει έκθεση των πολιτών, που να έχουν προσβληθεί από ιούς, λόγω της μη αποκομιδής των σκουπιδιών.

Η εντολή αυτή αποτελεί την τρίτη κατά σειρά της προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας, Ελένης Ράικου για το ζήτημα των σκουπιδιών. Το πρωί της Παρασκευή, η εισαγγελέας διέταξε επίσης τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την επίθεση κατά του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη.
 
Στόχος της έρευνας είναι να εντοπιστούν οι δράστες που φέρονται ότι επιτέθηκαν σε βάρος του δημάρχου, Σ. Δανιηλίδη, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Παράλληλα έχει ζητηθεί να εντοπιστούν εφόσον υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις επιθέσεων κατά την ίδια συνεδρίαση.
 
Υπενθυμίζεται χθες ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, είχε ήδη ζητήσει την εισαγγελική παρέμβαση για τα φαινόμενα «βαρβαρότητας» όπως τα χαρακτήρισε.

Στα άκρα η σύγκρουση
 
Τη Δευτέρα η Αθήνα θα είναι καθαρή, τόνισε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, o υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα διασφαλιστεί επίσης η απόθεση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Φυλής.
 
Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε εν τω μεταξύ συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και εκπροσώπων της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η συνάντηση διήρκησε μόνο λίγα λεπτά, καθώς διεκόπη λόγω της φορτισμένης ατμόσφαιρας που επικράτησε.

Προς απόλυση οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα
 
Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση έχει έτοιμα τα προεδρικά διατάγματα για την κατάργηση των τομέων καθαριότητας των δήμων Αττικής και Θεσσαλονίκης και αναμένεται να τα ενεργοποιήσει άμεσα αν δεν ανασταλούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
 
Το παραπάνω, όπως αναφέρει «Το Βήμα», έκανε γνωστό ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, για το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών, το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή.

Τυχόν ενεργοποίηση των Προεδρικών Διαταγμάτων, τα οποία προβλέπουν την κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των οργανικών θέσεων, σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν, ή στην καλύτερη περίπτωση θα μπουν σε εφεδρεία.