«Αν ήμουν 16-17 χρονώ, είχα περάσει από χίλια μύρια κύματα για να φτάσω σε ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας και βρισκόμουν στην κόλαση της Μόριας, κι εγώ φωτιά θα έβαζα» δήλωσε ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος κι έπεσε το σύστημα της δεξιάς – ακροδεξιάς να τον φάει σαν έτοιμο από καιρό. Βέβαια αν δεν ήταν μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα τον είχαν κατασπαράξει με τόση λύσσα τα κυβερνητικά παπαγαλάκια, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Ads

Επί της ουσίας, ο καθηγητής είπε το αυτονόητο. Ούτε ζήτησε να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους οι εμπρηστές, ούτε μας κάλεσε να πάμε να κάψουμε ό,τι απέμεινε. Μιλώντας με την ενσυναίσθηση του, η οποία είναι ακόμα ενεργή σε αντίθεση με εκείνη του συρφετού της ακροδεξιάς τάξης που κυβερνά, μπήκε στη θέση τους και εξέφρασε πως είναι κατανοητή και αυτονόητη η αγανάκτηση που έχουν. Οι κυβερνώντες και οι υπάλληλοι τους είναι αυτοί που δεν θέτουν στον εαυτό τους το ερώτημα: Τι θα έκανα στη θέση αυτών των ανθρώπων; Αρκετοί, μπορεί να είχαν φτάσει στα άκρα πολύ νωρίτερα.

Ως ιστορικός, ο κος Λιάκος, προφανώς θα μπορούσε να απαριθμήσει πλήθος αντίστοιχων γεγονότων που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της ανθρωπότητας. Κάθε καταπιεσμένος, βασανισμένος, αδικημένος κάποια στιγμή αντιδρά στρέφοντας τα πυρά είτε στον εαυτό του είτε στο κελί του, είτε στους βασανιστές του. Αυτό θα το γνωρίζει και ο πρωθυπουργός της χώρας ως απόφοιτος Κοινωνικών Επιστημών. 

«Σε όλο το μάκρος της ανθρώπινης ιστορίας, οι εγκλωβισμένοι άνθρωποι έκαιγαν τις εστίες του εγκλωβισμού τους: τα γκέτο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις φυλακές – κολαστήρια. Όταν πια δεν έχεις τίποτα, καις αυτό που δεν έχεις. Αυτή είναι η οριακή στάση που δηλώνει την ανθρωπινότητα. Η ιδέα ότι σε ένα στρατόπεδο 12.000 ανθρώπων δεν θα εκδηλωθεί ο ιός και ότι όταν εκδηλωθεί θα μετατρέψουμε αυτούς τους ανθρώπους σε πειραματόζωα, στέλνοντας όσους έχουν τον ιό λίγα κοντέινερ πιο πάνω χωρίς ρεύμα, είναι ενδεικτική ότι στην Ελλάδα με τα χρόνια αναπτύχθηκε και παγιώθηκε μια αλαζονική αντίληψη καθαρμάτων»  έγραψε εύστοχα ο Γ. Ανδρουλιδάκης.

Ads

Αυτή η αλαζονική αντίληψη, είναι που εμπότισε με μπόλικη ακροδεξιά και συχνά φασιστική φρασεολογία τον πολιτικό λόγο. Επομένως, δεν είναι να απορεί κανείς, που ρίχνεται στην πυρά πλέον όποιος τολμήσει να ψελλίσει το αυτονόητο, το επιστημονικό, το ανθρώπινο, στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.

Πριν μερικά χρόνια, όσα δήλωσε ο Αντώνης Λιάκος θα ήταν στο στόμα αρκετών δημοσίων προσώπων οι οποίοι θα τα εξέφραζαν χωρίς φόβο. Σήμερα, αυτολογοκρινόμαστε για να  μας πιάσουν στο στόμα τους οι καλοπληρωμένοι προπαγανδιστές μιας κυβέρνησης, τα στελέχη της οποίας εκφράζουν απόψεις που ποινικοποιούν όχι απλά κάθε αριστερή, αλλά κάθε δημοκρατική εντέλει φωνή.

Όμως δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Όσα ζούμε με την υπόθεση Λιάκου και όχι μόνο, τα είχε προαναγγείλει ο υπουργός σήμερα της ΝΔ, Μ. Βορίδης όταν δήλωσε ότι: «Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές». Μια τέτοια «ελαττωματική» ιδέα ήταν κι αυτή του Λιακού!

Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, διασύρεται από τον διεθνή τύπο που την κατηγορεί για τη Μόρια αλλά και για τις βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων που χάνονται στον ωκεανό πλέοντας σε ακυβέρνητες βάρκες, σπρωγμένες από το ελληνικό λιμενικό, εκείνη απασχολείται με το να ξηλώνει την ιδεολογική ηγεμονία  της αριστεράς, μαζί και τα κεκτημένα αγώνων για δικαιώματα και ελευθερίες. Εργάζεται εντατικά, ώστε όποιος ξανά τολμήσει να εκφράσει προοδευτικό λόγο, να μην στοχοποιείται μόνο από τον Χρυσοχοϊδη, αλλά από τον καθένα μας. Όσοι δεν αυτολογοκρίνεστε, θα πέφτετε στα δίχτυα του κοινωνικού αυτοματισμού και των Γκεμπελίσκων της κυβερνητικής δημοσιογραφίας. Κι αν είστε τυχεροί κι έχετε ένα έργο σαν του Αν. Λιάκου πίσω σας, θα τη βγάλετε με τα υψωμένα δάχτυλα υπουργών και δημοσιογράφων. Αν δεν σας ξέρει η μάνα σας, μπορεί και να βρεθείτε με τον μισό ποινικό κώδικα στην πλάτη αν υπερασπιστείτε τον οποιοδήποτε δέχεται κρατική βία. Μέχρι να μάθετε να λέτε το ποιηματάκι σας σωστά. Να λέτε τους κατατρεγμένους «λαθρομετανάστες» που κάνουν κατάχρηση της φιλοξενίας μας καίγοντας τα κάτεργα  που τους προσφέραμε για σπίτι.