Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη.

Ads

Όπως έγινε γνωστό, εγκρίνεται πλέον ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%.

Επίσης προβλέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και την διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους. 

  • Η εν λόγω έγκριση είναι αμεταβίβαστη και παρέχεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις ειδικώς οριζόμενες προϋποθέσεις, κατόπιν υποβολής αίτησης και κατάθεσης παράβολου, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με ΚΥΑ.   
  • Απαγορεύεται η εισαγωγή, διάθεση και εξαγωγή πρώτων υλών και ουσιών, καθώς και η διάθεση και εξαγωγή σπόρου προς σπορά, των ανωτέρω ποικιλιών, για την εκπλήρωση σκοπών που δε συνάδουν με αυτούς για τους οποίους θεσπίζεται η εν λόγω ρύθμιση.  
  • Ρυθμίζεται ο τρόπος εξαγωγής των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και προβλέπεται ότι εκτελωνισμός αυτών πραγματοποιείται από το Τελωνείο Πειραιά και την Ελεύθερη Ζώνη Θεσσαλονίκης.

Συνέντευξη Τύπου για την φαρμακευτική κάνναβη

Παρακολουθείστε στο βίντεο απόσπασμα από τη σημερινή, κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Υγείας κ. Ξανθού, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου, που δόθηκε στην ΕΣΗΕΑ για την φαρμακευτική κάνναβη.

Ads

«Ήδη πολλές χώρες στην Ευρώπη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις που δημιουργούν ευνοϊκό πλαίσιο παραγωγής και τελικής διάθεση τέτοιων προϊόντων. Προχωρήσαμε σε μία σημαντική αλλαγή ειδικά μετά την υποβάθμιση της κάνναβης από την κατηγορία Α στην Β, στη λίστα των ναρκωτικών ουσιών. Σήμερα δημιουργήσουμε το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει, παρά το γεγονός ότι η κάνναβη παραμένει σε ένα καθεστώς μη νόμιμης καλλιέργειας, την καλλιέργεια και μεταποίηση του φυτού μόνο για φαρμακευτική χρήση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Ξανθός.

«Υπάρχει η ιδέα της δίγραμμης συνταγής και υπάρχουν σκέψεις και για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των σκευασμάτων που ανήκουν στην κατηγορία β και δ, όπως και τα οπιοειδή» πρόσθεσε ο Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας ότι θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο ανάλογα με την ζήτηση των ασθενών.

Όπως διευκρίνισε ο Βαγγέλης Αποστόλου «η καλλιέργεια δεν θεωρείται αγροτική αλλά είναι μια φάση για την παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης. Δεν ήρθε η ώρα να βγάλουμε τα ροδάκινα και να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια κάνναβης».

«Στοχεύουμε στη δημιουργία νέων θέσεων ανεργίας. Ήδη οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές κάνουν λόγο για πολλές εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Είναι δύσκολο να γίνουν ακριβές εκτιμήσεις αυτή την ώρα» σημείωσε με τη σειρά του ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

  • Μπορείτε να δείτε τo σχέδιο νόμου όπως κατατέθηκε στη Βουλή πατώντας εδώ.
  • Μπορείτε να δείτε την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νόμο πατώντας εδώ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση στο νομοσχέδιο προβλέπεται: 

α) πρόσβαση των ασθενών της χώρας στα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, δεδομένων των θεραπευτικών ιδιοτήτων της κάνναβης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. 

Η διάθεση των σκευασμάτων θα γίνεται στο πλαίσιο του κρατικού μονοπωλίου, με ιατρική συνταγή και εξετάζεται να ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ μελετάται η σύσταση Μητρώου Ασθενών που θα λαμβάνουν την φαρμακευτική κάνναβη.   

β) φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, επενδύοντας για την εξασφάλιση χώρου και τη δημιουργία εγκαταστάσεων καλλιέργειας και μεταποίησης.   

γ) να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, σε έναν τομέα αιχμής που αξιοποιεί τα συγκριτικά, παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας.   

δ) να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της παγκόσμιας ζήτησης.   

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις ενδέχεται να επέλθει αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από την καταβολή του παραβόλου, το ύψος των οποίων δεν μπορεί να εκτιμηθεί καθόσον εξαρτάται από τον αριθμό των υποβαλλόμενων αιτήσεων και το ύψος του παραβόλου.