Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων στη βουλή για την ψήφο των αποδήμων, με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ να θέτουν έναν τελικό όρο, που αφορά  τη συμπερίληψη της έννοιας «πραγματικός δεσμός», προκειμένουν α υπερψηφίσουν την αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου 54 παρ. 4.

Ads

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του εν λόγω άρθρου περιλαμβάνει όλες τις προϋποθέσεις που τέθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη διακομματικά επιτροπή χωρίς όμως την έννοια του «πραγματικού δεσμού», η οποία αφορά τις οικονομικούς δεσμούς που πρέπει να έχει αναπτύξει ένας απόδημος με το ελληνικό κράτος.

Ειδικότερα, η πρόταση της ΝΔ για το άρθρο 54 παρ. 4 αναφέρει:

«Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την Επικράτεια, όπως αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την Επικράτεια δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Ads

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλλουν στην ψήφιση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος για τη ψήφο των αποδήμων.

Απαντώντας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, επισήμανε ότι στους διαδρόμους της Βουλής ακούγεται έντονα πως θα προστεθεί στο άρθρο η έννοια του «πραγματικού δεσμού» μετά από τα σχετικά αιτήματα που είχαν καταθέσει στη διακομματική επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως αν δεν συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη έννοια, η αναθεώρηση του άρθρου δεν θα υπερψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.