Την πρότασή της για τη συνταγματική αναθεώρηση παρουσιάσε η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα σχέδιο που επιφέρει σημαντικές αλλαγές και ειδικότερα σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το εκλογικό σύστημα, τη βουλευτική θητεία αλλά και τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας.

Ads

Σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει πως αν αποβούν άκαρπες οι δύο πρώτες ψηφοφορίες στη Βουλή, τότε θα γίνεται άμεσα από τον λαό. Δίνει επίσης τη δυνατότητα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απευθύνεται στη Βουλή για σπουδαίο λόγο και να συγκαλεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Στο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπεται επίσης η συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής και ο μέγιστος αριθμός θητειών για τους βουλευτές, ώστε κανείς να μην μπορεί να εκλεγεί πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη.

Περιλαμβάνει επίσης σαφή διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, αλλά και επικοδομητική ψήφο δυσπιστίας. Πρόκειται για την υποχρέωση η πρόταση δυσπιστίας εναντίον μιας κυβέρνησης να συνοδεύεται από πρόταση για ανάδειξη νέας κυβέρνηση. Ακόμη σε κάθε περίπτωση πρόωρης διάλυσης της Βουλής η επόμενη Βουλή εκλέγεται για θητεία ίση με το υπόλοιπο της Βουλής που διεκόπη η θητεία της.

Ads

Τέλος προβλέπει ψήφο των εκτός επικράτειας Ελλήνων, για την οποία, όμως, ορίζεται ότι έως 5 βουλευτές εκλέγονται αποκλειστικά μεταξύ των Ελλήνων που βρίσκονται εκτός Επικράτειας.

Ολόκληρη η πρόταση