«Ανείπωτη τραγωδία» χαρακτηρίζει την κατάσταση με τις ΜΕΘ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος ενώ ταυτόχρονα προχώρησε σε σοβαρή καταγγελία για νοσοκομείο της κεντρικής Μακεδονίας στο οποίο 23 ύποπτα κρούσματα κορονοϊού βρίσκονται σε ράντζα στον ίδιο χώρο, φορώντας μάσκες αλλά με καμία παραπάνω προφύλαξη και χρησιμοποιώντας κοινόχρηστους χώρους.

Ads

Οι εικόνες και το βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας είναι αποκαλυπτικές για την αθλιότητα των συνθηκών που αντιμετωπίζουν ασθενείς και υγειονομικοί.

Ύποπτα κρούσματα κορονοϊού στοιβάζονται στους διαδρόμους σε ράντζα, έξω από τις τουαλέτες, με φορητές μπουκάλες οξυγόνου, χωρίς να μπορούν να λάβουν τη δέουσα υγειονομική φροντίδα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ θέτει το θέμα της ενδονοσοκομειακής διασποράς και μιλά για τη σοβαρότητα της κατάστασης ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει για 100 ασθενείς που, αν και είναι διασωληνωμένοι, βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, λέγοντας ότι «χάνουν τη ζωή τους ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής».

Ads

«Ο ένας κολλάει τον άλλον. Όταν βγει το μοριακό τεστ αρνητικό μεταφέρονται σε γενικές κλινικές περιμένοντας να βγουν τα τεστ μπορεί ο αρνητικός ασθενής να κολλήσει από τον θετικό. Έτσι μεταφέρει τον ιό σε κλινικές άλλων παθήσεων», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

«Και μετά αναρωτιούνται για τη νοσοκομειακή διασπορά. Τώρα δεν μιλάνε γιατί δεν έχουν τα εξιλαστήρια θύματα τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να τους επικαλεστούν» καταλήγει.

Ενδεικτικά αναφέρει πως στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης 9 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι στις κλινικές, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης η ΜΕΘ των 28 κλινών είναι γεμάτη και 13 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στα χειρουργεία, ενώ στο Παπαγεωργίου 19 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι στις ΜΑΦ.

Θεσσαλονίκη: 4 κλίνες ΜΕΘ εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού στο «Γεννηματάς»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 4 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες δεν λειτουργούν από τον Αύγουστο, επειδή δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό, σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Μάλιστα, οι 4 κλίνες αποτελούν δωρεά ιδιωτικής εταιρείας στο νοσοκομείο. Είχαν εγκαινιαστεί πέρσι, λειτουργώντας για κάποιες μέρες, ωστόσο εδώ και καιρό παραμένουν κλειστές.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού, φαίνεται πως με βάση τον σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, ένα ακόμη νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης πρόκειται να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά covid, την ώρα που οι  υγειονομικοί αντιδρούν σε αυτό το ενδεχόμενο.