Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2012 και από σήμερα είναι η νεότερη πρόεδρος της Βουλής. Γεννημένη το Δεκέμβριο του 1976 στην Αθήνα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι κόρη του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου και της δημοσιογράφου Λίνας Αλεξίου. Όσοι παρακολουθούν την μέχρι τώρα πορεία της, λένε πως από τη μητέρα της κληρονόμησε το ανήσυχο πνεύμα και την εργατικότητα και από τον πατέρα της το μικρόβιο της δικηγορίας, την επιμονή και την μαχητικότητα που δεν σταματά ακόμη και αν χρειαστεί να συγκρουστεί. Ο πατέρας της Νίκος Κωνσταντόπουλος είχε κάποτε απαντήσει πως τόσα χρόνια «στη μαχόμενη δικηγορία, το στοιχείο που τον χαρακτηρίζει είναι το στοιχείο της σύγκρουσης».

Ads

«Αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική γιατί θεωρώ καθήκον της γενιάς μου να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της, να χαράξει το μέλλον της με ισότητα, δημοκρατία, αποτινάσσοντας κάθε κηδεμονία», είχε δηλώσει στα πρώτα της βήματα στην πολιτική και είχε ξεκαθαρίσει πως «εκείνο που δεν θα έκανε στην πολιτική είναι αυτό που δεν θα έκανε ποτέ και ως πολίτης», γιατί πολιτικός είναι ο κάθε πολίτης.

Διαβάστε σχετικά:

Νέα πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου [ΒΙΝΤΕΟ]

Ads

Πήρε το πρώτο της πτυχίο από τη Νομική Σχολή της Αθήνας. Έχει το πτυχίο maitrise στο Δημόσιο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο από τη Νομική Σχολή Παρισιού 10 Ναντέρ και έχει κάνει μεταπτυχιακό στη Νομική Σχολή της Σορβόνης, με αντικείμενο το Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο και την Αντεγκληματική Πολιτική στην Ευρώπη. Την περίοδο 1998-2000 συμμετείχε στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Κρατουμένων στις γαλλικές φυλακές, παραδίδοντας μαθήματα αγγλικών σε κρατουμένους στις φυλακές της Fresnes. Την ίδια περίοδο αρθρογραφούσε στο νομικό περιοδικό της Σορβόνης «Revue L’ Astree».

Το 2001 έκανε πρακτική στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Το 2001-2002 έλαβε το δεύτερο μεταπτυχιακό από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη, με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Ποινικό Δίκαιο, εθνικό και διεθνές. Εκτός από τον μεταπτυχιακό τίτλο, της απονεμήθηκε ειδική διάκριση στο διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα με τις σπουδές της, έκανε πρακτική στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ και παρείχε δωρεάν νομική βοήθεια σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, που κινδύνευε η στέγασή τους.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ήταν μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και το 1995 εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Νομικής (ELSA) ενώ παράλληλα συμμετείχε στο Πρόγραμμα παροχής δωρεάν Νομικής Βοήθειας του ΔΣΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.

Ως μέλος της ELSA συμμετείχε στον Συνασπισμό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, παρακολουθώντας τις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και το Διεθνές Διπλωματικό Συνέδριο στη Ρώμη, από όπου έστειλε ως πρώτη ανταπόκριση την είδηση της ψήφισης του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Από το 2003 ασκεί μάχιμη δικηγορία στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, με έμφαση στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχοντας χειριστεί πολλές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινωνία και την κοινή γνώμη. Παράλληλα συμμετείχε στον επιστημονικό διάλογο με παρουσιάσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια αλλά και με αρθρογραφία.

Άρθρα της για σύγχρονα κοινωνικά, πολιτικά και νομικά ζητήματα έχουν δημοσιευθεί και στον ελληνικό Τύπο, ενώ αρθρογραφούσε τακτικά στο περιοδικό «Κοντέινερ». Υπήρξε μέλος της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που συνέταξε και υπέβαλε, τον Ιούλιο του 2003, στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μήνυση για διεθνή εγκλήματα, που διαπράχθηκαν από Βρετανούς αξιωματούχους στο Ιράκ.

Την περίοδο 2007-2012 ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου (AIDP), της οποίας είναι μέλος, έχοντας διοργανώσει και συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια και ομάδες εργασίας.

Στις ευρωεκλογές του 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2012 (Μάιος-Ιούνιος) εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας. Ήταν υπεύθυνη της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος της Επιτροπής Νομοθετικού Έργου και παρακολούθησης του Μνημονίου.

Στην προηγούμενη Βουλή, ήταν μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Υπήρξε εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και εισηγήτρια σε πολλά νομοσχέδια αλλά και προτάσεις για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών.

Διαβάστε σχετικά:

Νέα πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου [ΒΙΝΤΕΟ]