Η εταιρεία Teleperformance φέρεται να είναι αυτή που έχει αναλάβει τη λογοκρισία που καταγγέλλεται στο Facebook και κορυφώθηκε στην υπόθεση απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, όπως αποκαλύπτει το Documento.

Ads

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται και καταγγέλλεται ταυτόχρονα το «κατέβασμα» χιλιάδων αναρτήσεων και η απενεργοποίηση λογαριασμών για σχόλια που αφορούσαν στην απεργία πείνας του φυλακισμένου Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Οι τρομοκράτες, οι βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες και οι οργανώσεις μίσους δεν έχουν θέση στο Facebook και το Instagram. Σύμφωνα με την πολιτική μας για τα Επικίνδυνα Άτομα και Οργανώσεις, απαγορεύουμε σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ο κ. Κουφοντίνας, να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μας, καθώς επίσης, αποκλείουμε δημοσιεύσεις που επιδοκιμάζουν ή υποστηρίζουν αυτά τα άτομα και τις ενέργειές τους κάθε φορά που λαμβάνουμε σχετική γνώση. Η ουδέτερη τοποθέτηση αναφορικά με τρομοκρατικές ομάδες και η πληροφόρηση των Μέσων σχετικά με τις ενέργειές τους δεν αντιτίθενται στους κανόνες μας». Αυτή ήταν η απάντηση που δόθηκε από το Facebook στα ερωτήματα που έστειλε με μέιλ το avgi.gr, καθώς έπεσε κι αυτό θύμα της λογοκρισίας.

Η απάντηση δόθηκε μέσω της Hill+Knowlton, όμως σύμφωνα με το Documento, ο εντολές του «κοψίματος» των αναρτήσεων, αυτός που έχει δώσει την αρχική εντολή να κόβεται οτιδήποτε αποτελεί αναφορά στην απεργία πείνας του Κουφοντίνα, από νομικές απόψεις έως διαμαρτυρίες συγγενών του, φέρεται να είναι η εταιρεία Teleperformance. 

Ads

Ποια είναι η εταιρία Teleperformance

Η εταιρεία Teleperformance, είναι μία από τις πρώτες εισπρακτικές που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα, είναι επίσης η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής υποστήριξης στην Αθήνα, η οποία πριν από τις εκλογές του 2019 ανέλαβε τη διαχείριση του περιεχομένου του facebook και τον Μάρτιο του 2020, όπως είχε αποκαλύψει το tvxs.gr, μετά και την έξαρση της πανδημίας στη χώρα, είναι αυτή που εξυπηρετεί το ειδικό τηλέφωνο του ΕΟΔΥ  για απαντήσεις σε πολίτες σχετικά με τον κορονοιό.

Μάλιστα όπως είχε αποκαλύψει το tvxs.gr, οι υπάλληλοι της εταιρείας δεν βρίσκονται σε επαφή, ούτε καθοδηγούνται από ιατρούς ή άλλο ειδικευμένο προσωπικό: απαντούν στα τηλεφωνήματα με βάση έναν αλγόριθμο που διαμορφώνεται ανάλογα με τις ερωτήσεις που υποβάλλουν στους πολίτες. Επίσης, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση με ανακοίνωσή τους κατέθεσαν βαριές καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας εν μέσω κοροναϊού, ενώ η εταιρεία αντί να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό ζητούσε και εθελοντές.

Τα ερωτήματα για τη λογοκρισία

Στην περίπτωση της λογοκρισίας για την απεργία του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο «λογοκριτής» φέρεται, κατά το Documento, να είναι επίσης η Teleperformance. Και τα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες, οι σελίδες και έθεσε στην επιστολή του και το avgi.gr είναι τα εξής: Αποτελεί επιδοκιμασία μία έκκληση να μην πεθάνει ένας κρατούμενος, που έχει επιλέξει το συγκεκριμένο μέσο διεκδίκησης που είναι άσχετο με τις πρότερες πράξεις του; Είναι ενδεικτικο πως επικριτική ανάρτηση για τη διαχείριση στην υπόθεση Κουφοντίνα έγινε και από τον αρχισυντάκτη των «Ελληνικών Hoaxes», Δημήτρη Αλικάκο, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως «το Facebook τα έχει κάνει μπάχαλο». Σημειώνεται πως τα Ελληνικά Hoaxes αποτελούν συνεργάτη του Facebook στην Ελλάδα για τον έλεγχο των αναρτήσεων με ψευδές περιεχόμενο. 

Σχετικά με την απάντηση που δόθηκε στην Αυγή, η φράση «κάθε φορά που λαμβάνουμε σχετική γνώση», είναι άγνωστο σε τι ακριβώς αντιστοιχεί. Η «Ομάδα Αλήθειας» της ΝΔ επιχείρησε να ισχυριστεί πως υπάρχει αυτόματη διαδικασία (κάποιος αλγόριθμος) που «κόβει» τις αναρτήσεις. Ανέφερε συγκεκριμένα πως «ο αλγόριθμος του facebook μπλοκάρει τις συγκεκριμένες αναρτήσεις». Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε θα είχαν κοπεί και χιλιάδες αναρτήσεις ή ακόμη και σχόλια στους λογαριασμούς της Προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμη και του πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρει το Documento, από την πρώτη ημέρα της απεργίας πείνας του Κουφοντίνα, δόθηκε εντολή στο τμήμα Facebook της Teleperformance, να κόβει οτιδήποτε τον αφορά. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, δεν πρόκειται για τη λειτουργία κάποιου αλγόριθμου που λειτούργησε αυτόματα για να προστατεύσει το κοινό του facebook αλλά για εντολή να δημιουργηθεί αλγόριθμος λογοκρισίας. Υπάρχουν λοιπόν, ισχυρές ενδείξεις πως η «σχετική γνώση» συνίσταται σε ειδοποιήσεις και αναφορές (“reports”) που γίνονται μαζικά από άλλους χρήστες σε συγκεκριμένους χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.