Το στίγμα των προθέσεων του στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές αναμένεται να δώσει το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας την αυλαία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.  Τη δέσμευση ότι δε θα υπάρξει διγλωσσία, αλλά ότι αυτά που θα ειπωθούν στη Βουλή θα ειπωθούν και στην Ευρώπη διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου. Στο μεταξύ, σε δύο φάσεις φαίνεται πως θα εκτελεστεί το πρόγραμμα των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Ads

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων  θα αρχίσει την Κυριακή, και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη με ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η προετοιμασία για την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στο δρόμο προς το κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης του Κυβερνητικού Συμβουλίου το Σάββατο, αλλά και της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δύο φάσεις το κυβερνητικό πρόγραμμα

Αναφορικά με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν γνωστό ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Όπως αναμένεται να ανακοινώσει στη Βουλή η νέα κυβέρνηση, μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων θα χρειαστεί να παγώσουν μέχρι τον Ιούνιο, μέχρι να επιτευχθεί στο μεταξύ μία νέα συμφωνία – γέφυρα που ζητά η Ελλάδα. Το δεύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων θα εφαρμοστεί εντός ενός χρονικού πλαισίου της τάξης των 3,5 ετών.

Ads

Σύμφωνα με ότι έχει γίνει γνωστό,  η κυβέρνηση θα επαναφέρει στη Βουλή το πρόγραμμα της ΔΕΘ στις προγραμματικές της δηλώσεις, με την έμφαση να εστιάζει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ανάμεσα στα πρώτα μέτρα που η νέα κυβέρνηση αναμένεται να λάβει είναι η σε δύο στάδια αποκατάσταση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ χωρίς ωστόσο να είναι σαφής ο χρονικός ορίζοντας της μεταρρύθμισης, η επαναπρόσληψη στο Δημόσιο 3.800 υπαλλήλων, το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων στης ΔΕΗ, στον τομέα ύδρευσης αλλά και το πάγωμα ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ θα προχωρήσει όπως φαίνεται η συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά. Την ίδια στιγμή αλλαγές προωθούνται στις 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα, το πάγωμα του υπολογισμού των συντάξεων προκειμένου να αποφευχθούν οι προγραμματισμένες μειώσεις, η σύνταξη των 360 ευρώ από τον ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους,αλλά και ο 13ος μισθός. Eπίσης, θα προχωρήσει η επιδότηση ενοικίου και το δωρεάν ρεύμα σε άπορους, όπως και η έκδοση κάρτας απεριορίστων διαδρομών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε ανέργους.

Για τις προγραμματικές δηλώσεις, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ εκτενής θα είναι η παρουσίαση της κατάστασης που παρέλαβε η κυβέρνηση στα υπουργεία και τη δημόσια διοίκηση.

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με δεδομένες τις πιέσεις που ασκούνται από τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας για εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης για το ελληνικό χρέος.

Διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα διαμηνύσει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει διγλωσσία» από πλευρά του και οι δεσμεύσεις του εντός Βουλής θα είναι και αυτές που θα υπερασπιστεί και από το βήμα της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι βουλευτές ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τον αντιπρόεδρο, Γιάννη Δραγασάκη, και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και στην συνέχεια έγινε εκτενής ανταλλαγή απόψεων με τοποθετήσεις πολλών βουλευτών.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονοικών φέρεται να διαμήνυσε κατά τη διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου ότι την Τετάρτη στο  Eurogroup, η Ελλάδα θα παρουσιάσει την ολοκληρωμένη πρόταση της για το χρέος.

Σημειώνεται ότι το παρών στη συνεδρίαση του Eurogroup, φέρονται ότι θα δώσουν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε το μεσημέρι του Σαββάτου συνάντηση με  πολυμελές κλιμάκιο του Οίκου Lazard, ο οποίος έχει αναλάβει την υποστήριξη της διαπραγματευτικής γραμμής της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές για τα θέματα χρέους και της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.