Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. 

Ads

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Οικονομικών, υφυπουργός ορίστηκε η Κατερίνα Παπανάτσιου, ενώ στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης υπουργός αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παπαδημήτριου και Υφυπουργός ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας. 

Στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υπουργός αναλαμβάνει στη θέση του Νίκου Φίλη ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ενώ υπάρχουν άλλα δύο νέα πρόσωπα ως υφυπουργοί, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο Κωνσταντίνος Ζουράρις.

Επίσης, νέο πρόσωπο είναι και η Έφη Αχτσιόγλου που αναλαμβάνει ως υπουργός στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ads

Νέα πρόσωπα και στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υπουργός ορίστηκε η Λυδία Κονιόρδου και Υφυπουργός Αθλητισμού ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.

Ακόμη μια νέα είσοδος είναι αυτή του Σωκράτη Φάμελλου, ως αναπληρωτή υπουργού στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επίσης, υφυπουργός στο υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, ορίστηκε ο Νίκος Μαυραγάνης, ενώ υφυπουργός στο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βασίλειος Κόκκαλης. 

Στο υπουργείο Ναυτιλίας, και Νησιωτικής Πολιτικής νέο πρόσωπο, ως υφυπουργός, αποτελεί ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός.

Τον κατάλογο με τα νέα πρόσωπα συμπληρώνουν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτριος Λιάκος και ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
* H νέα κυβέρνηση: Εκτός ο Φίλης, ενισχυμένοι οι ΑΝΕΛ, λιγότεροι οι ΠΑΣΟΚογενείς
* Ποιοι υπουργοί μετακινήθηκαν και τι θέσεις αναλαμβάνουν
* Ο Φίλης και άλλοι 11 έμειναν εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος

Τα βιογραφικά των νέων υπουργών

Δημήτρης Τζανακόπουλος – Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Είναι δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Τελείωσε μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία του Δικαίου στην ίδια σχολή και συνέχισε τις διδακτορικές του σπουδές πάνω στη Θεωρία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικό τόμο του Ινστιτούτου Πολιτικού Προβληματισμού «Νίκος Πουλαντζάς», στο περιοδικό «Law and Critique», στο περιοδικό Θέσεις, στην εφημερίδα «Αυγή» και σε άλλες εφημερίδες. Διετέλεσε Γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού από το 2005 ως το 2010. Το 2012 βρέθηκε στη θέση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, ενώ από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και σήμερα ήταν Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού.

Έφη Αχτσιόγλου – Υπουργός Εργασίας

Η Έφη Αχτσιόγλου γεννήθηκε το 1985 και κατάγεται από τα Γιαννιτσά Πέλλας. Είναι νομικός με διδακτορικό στο Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο και μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Δημόσιο Δίκαιο και την Πολιτική Επιστήμη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ως Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Εργασίας ήταν υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Θεσμούς σε ζητήματα σχετικά με την αγορά εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης. Έχει υπηρετήσει και ως μέλος των Διοικήσεων του ΟΑΕΔ και του ΑΣΕΠ. Έχει εργαστεί, επίσης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και στον Τομέα Αστικού Δικαίου, Πολιτικής Δικονομίας και Εργατικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 2009 ως το 2013, καθώς και ως ερευνήτρια στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου. Έχει δώσει σειρά διαλέξεων επί των εργασιακών σχέσεων και έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικές και ευρωπαϊκές νομικές επιθεωρήσεις.

Κωνσταντίνος Γαβρόγλου – Υπουργός Παιδείας

Ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, βουλευτής Επικρατείας και μέχρι σήμερα πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, είναι ο διάδοχος του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας. Ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1947 στην Κωνσταντινούπολη. Έχει σπουδάσει Φυσική στα Πανεπιστήμια του Λάνκαστερ, του Κέιμπριτζ και του Λονδίνου από όπου έλαβε το διδακτορικό του. Στη συνέχεια δίδαξε Φυσική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα Πανεπιστήμια Πατρών, Κέιμπριτζ, Χάρβαρντ, MIT, Βοστώνης και στο Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης. Πλέον είναι καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου είναι ομότιμος καθηγητής από το 2014 όταν και αποχώρησε από αυτό. Στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος του Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Είναι πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας. Επίσης, είναι μέλος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία. Έχει συγγράψει είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, έργα αναφορικά με την ιστορία των επιστημών.
 
Γιώργος Βασιλειάδης – Υφυπουργός Αθλητισμού

Ο Γιώργος Βασιλειάδης γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική και στις Επικοινωνίες στο Πανεπιστήμιο Strathchyde της Γλασκώβης. Από το 2004 διατηρεί δικό του γραφείο και ειδικεύεται στο Εμπορικό Δίκαιο. Είναι αναπληρωτής συντονιστής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Ο Γιώργος Βασιλειάδης πριν γίνει υφυπουργός αθλητισμού είχε αναλάβει το ρόλο του Γενικού Γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
 
Δημήτρης Παπαδημητρίου – Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι Πρόεδρος του Levy Economics Institute και καθηγητής στο Bard College στην Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Columbia και κάτοχος MA και PhD στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ. Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες του σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως το Journal of Economic Issues, European Journal of Political Economy, Review of Political Economy, Challenge. Έγραψε και επιμελήθηκε 13 βιβλία που έχουν εκδοθεί από τους εκδοτικούς οίκους Palgrave Macmillan, Edward Elgar, και McGraw-Hill. Έχει παρουσιάσει τις εργασίες του σε διεθνή επιστημονικά και τραπεζικά συνέδρια. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος επιτροπών του Κογκρέσου Αμερικής και διακεκριμένος επισκέπτης καθηγητής της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών στην Σαγκάη, Κίνας.
 
Αλέξης Χαρίτσης – Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Ο Αλέξης Χαρίτσης γεννήθηκε το 1977. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με ειδίκευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα σε θέματα ενέργειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2015 και Υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ στο Υπουργείο Ανάπτυξης Οικονομίας και Τουρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως σήμερα. 
 
Δημήτρης Λιάκος – Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ

Ο Δημήτρης Λιάκος γεννημένος το 1973 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο Hellenic Management Association. Aπό το 2002 και για πέντε χρόνια να εργάζεται ως Fund Manager, Marketing Manager στην Τράπεζα Κύπρου. Το 2007 ξεκινάει να εργάζεται ως Senior Fund Manager, Marketing Manager στην εταιρεία International Mutual Fund S.A. Το 2010 και έως το 2014 στην εταιρεία Aeolian Investment Fund S.A. εργάζεται στη θέση του General Manager, Investment Manager. Από το 2014 ξεκινάει να εργάζεται στο γραφείο του τέταρτου Αντιπροέδρου της Βουλής ως Assistant Officer. Από το Φεβρουάριο του 2015 και έως τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου συμμετέχει στην διαπραγματευτική ομάδα της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Από τον Αύγουστο και ως τον Οκτώβριο του 2015 με τον ρόλο του Special Advisor for Banking and Capital Markets εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών. Από τον Οκτώβρη του 2015 είναι προϊστάμενος του γραφείου Οικονομικής Πολιτικής του Πρωθυπουργού και κατέχει συντονιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν και το ΔΝΤ εκ μέρους του γραφείου του Πρωθυπουργού.

Λυδία Κονιόρδου – Υπουργός Πολιτισμού 

Ηθοποιός και σκηνοθέτης με μακρά και δημιουργική πορεία στο ελληνικό θέατρο. Η Λυδία Κονιόρδου μετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015. Στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφια ευρωβουλετής του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων. Γεννήθηκε το 1953, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1977 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έγινε γνωστή στο πανελλήνιο με τις σπουδαίες ερμηνείες της στην αρχαία τραγωδία με το Θεσσαλικό Θέατρο του Κώστα Τσιάνου. Υπήρξε, μεταξύ άλλων, ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου της Άνοιξης» και σημαίνον στέλεχος του Κέντρου Έρευνας – Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος «Δεσμοί», της Ασπασίας Παπαθανασίου. Έχει διατελέσει καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Βόλου. Εκτός από την μεγάλη θεατρική δράση της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η Λυδία Κονιόρδου έχει επίσης πλούσιο διδακτικό έργο σε ιδιωτικές σχολές και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς επίσης και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει βραβευθεί για τις ερμηνείες της, αλλά και την συνολική προσφορά της στο αρχαίο ελληνικό δράμα.

Στέργιος Πιτσιόρλας – Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1955 και μέχρι πρότινος διατελούσε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Άσκησε τη δικηγορία από το 1982 έως το 2004, ενώ για το διάστημα 1991-1993 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος με αντικείμενο την αξιολόγηση Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (ΜΟΠ) Ανατολικής και Κεντρικής Ελλάδος. Από το 2010 δραστηριοποιείται στον κλάδο των ΑΠΕ ως μέλος ΔΣ και Πρόεδρος των εταιρειών «Αιολικό Πάρκο Μαυροβούνι ΑΕ» και «Αιολική ΖΑΡΑΚΑ ΚΟΥΠΙΑ ΑΕ» αντίστοιχα.  Από το 2011 έως το 2014 διετέλεσε Πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας Stroicentre Real Estate Construction Company AE, ενώ από το 2008 είναι Πρόεδρος των εταιρειών MED SEA HEALTH AE και ΜΑRE VILLAGE AE με αντικείμενο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση τουριστικού επενδυτικού σχεδίου στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχει πλήθος δημοσιεύσεων για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, εξωτερικής πολιτικής, πολιτικού συστήματος και θεσμών καθώς και κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων. Διαθέτει πλούσια εμπειρία σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού, πολιτικής επικοινωνίας, σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Είναιπαντρεμένος και έχει ένα παιδί.

Κατερίνα Παπανάτσιου – Υφυπουργός Οικονομικών

H νέα υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είναι βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννήθηκε στον Αλμυρό στις 7 Μαρτίου 1960. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Είναι οικονομολόγος, εργάστηκε ως προϊστάμενη λογιστηρίου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και αργότερα διατηρούσε λογιστικό/φοροτεχνικό γραφείο. Η κ.Παπανάτσιου είναι πτυχιούχος του Οικονομικού τμήματος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά. Εξελέγη Βουλευτής Μαγνησίας το 2015. Ήταν μέλος του ΚΚΕ. Εντάσσεται στο Συνασπισμού με την ίδρυσή του και συνεχίζει με τη δημιουργία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σήμερα είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη Μαγνησία Ασχολήθηκε με τον τομέα της Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και συμμετέχει στο συντονιστικό της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Δημήτρης Μπαξεβανάκης – Υφυπουργός Παιδείας

Ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης είναι βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, πτυχιούχος ηλεκτρολόγος-μηχανικός του ΕΜΠ. Είναι εκπαιδευτικός, μιλάει αγγλικά και είναι έγγαμος.
 
Σωκράτης Φάμελλος – Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

Ο Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι χημικός μηχανικός και έχει μεταπτυχιακό στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας σε θέματα Μηχανικής Περιβάλλοντος, Υδατικών Πόρων Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Υγρών και Στερών Αποβλήτων. Υποψήφιος Δήμαρχος Θέρμης 2014, Επικεφαλής της Παρέμβασης Πολιτών. Μέλος Δ.Σ. και Ε.Ε. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων. Μέλος της Επιτροπής Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Υποδομών της ΚΕΔΕ. Δημοτικός Σύμβουλος Θέρμης από το 2006. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος Επιτροπής Διαβούλευσης, Πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Αθλητισμού Θέρμης και μέλος ΔΣ και ΕΕ του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΚΜ. Μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης. Εκλεγμένος στη Διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ/ΤΚΜ) από το 1997 και στην Πανελλαδική Αντιπροσωπεία ΤΕΕ από το 2003. Διετέλεσε Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΚΜ, μέλος Διοικούσας Επιτροπής και Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος και μέλος ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών. Είναι επίσης μέλος του SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ, του Συλλόγου Φίλων και Αλληλέγγυων της Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3, του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θέρμης και της Διαδημοτικής Επιτροπής για τη Χωματερή των Ταγαράδων.

Νικόλαος Μαυραγάνης – Υφυπουργός στο υπουργείο Υποδομών και Δικτύων

Ο Νίκος Μαυραγάνης, βουλευτής Ευβοίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, εννήθηκε το 1968 στην Αμάρυνθο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Μάχιμος δικηγόρος, κατάφερε με την παρέμβασή του σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή Σκύρου, τη ματαίωση της εγκατάστασης 120 ανεμογεννητριών στο νησί της Εύβοιας. Είναι Γραμματέας Τεκμηρίωσης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Βασίλειος Κόκκαλης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

Ο Βασίλειος Κόκκαλης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1972. Σπούδασε νομική στο ΑΠΘ, είναι δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγο στο Πρωτοδικείο Λάρισας και μιλάει αγγλικά. Είναι έγγαμος και πατέρας ενός τέκνου. Εξελέγη Βουλευτής Λάρισας με τους ΑΝ.ΕΛ τον Ιανουάριο του έτους 2015. Ο Βασίλης Κόκκαλης διετέλεσε πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ από το έτος 2005 έως και το έτος 2014. Ήταν επίσης Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λαρισαίων από το έτος 2000 έως και το έτος 2010. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ από το έτος 2006 έως και το έτος 2008 και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς (ΕΣΚΑ) από το έτος 2008 έως και το έτος 2009. Τέλος, συμμετείχε στην Διαρκή Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων ως εκπρόσωπος των καταναλωτικών οργανώσεων για νομοσχέδια που αφορούν τoν καταναλωτή κατά τα έτη 2008 και 2009.

Νεκτάριος Σαντοριναίος – Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 

Ο Νεκτάριος Σαντοριναίος γεννήθηκε στη Ρόδο το 1972. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ και εργάστηκε στον τομέα των Περιβαλλοντικών Μελετών και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, ενώ από το 2000 εργάζομαι στο Γραφείο Προγραμματισμού του Δήμου Ροδίων. Εξελέγη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου, στις 25 Ιανουαρίου 2015 και στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Κατά της πρώτης θητείας του ως βουλευτής Δωδεκανήσου (01/15- 08/15), εξελέγη Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής και Γραμματέας της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υπαγωγή της Χώρας στα Μνημόνια. Παράλληλα, διατέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και συντονιστής του τομέα Έρευνας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη δεύτερη θητεία του ως βουλευτής (09/15- σήμερα) ορίστηκε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια των Κομμάτων και ΜΜΕ και συντονιστής του τομέα Ανάπτυξης, Τουρισμού και ΕΣΠΑ της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Για δεύτερη κοινοβουλευτική περίοδο εξελέγη  Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. Είναι μέλος της Μονιμης Επιτροπής Περιφερειών, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Παράλληλα είναι  μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και Πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικής Φιλίας με την Ιορδανία.

Κωνσταντίνος Ζουράρις – Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων 

Ο Κωνσταντίνος Ζουράρις γεννήθηκε το 1970 και είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Νομικά στη Θεσσαλονίκη και Πολιτικής Επιστήμες στο Παρίσι. Εκεί συμμετείχε και στο κίνημα του Μαΐου 1968. Δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι στο Πανεπιστήμιο Vincennes.