Την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις τόσο με τον νικητή των αυστριακών βουλευτικών εκλογών, το κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος θα ηγηθεί πιθανότατα της νέας κυβέρνησης, όσο και με το τρίτο σε δύναμη ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ), ανακοίνωσε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αυστρίας (SPÖ) και απερχόμενος καγκελάριος Κρίστιαν Κερν.

Ads

Οι δηλώσεις έγιναν λίγο πριν τη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος του στη Βιέννη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, βάση των διαβουλεύσεων με τα δύο άλλα κόμματα θα αποτελέσουν ο «κατάλογος κριτηρίων» και η «πυξίδα αξιών», που είχαν αποφασιστεί το καλοκαίρι από τα όργανα του κόμματος για ενδεχόμενες μελλοντικές κυβερνητικές του συνεργασίες.

Στις εκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν την πρώτη θέση, την οποία διατηρούσαν σχεδόν επί 50 χρόνια – με εξαίρεση τις εκλογές του 2002 όταν βρέθηκαν δεύτεροι πίσω από την Κεντροδεξιά – ενώ μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, με την αύξηση της δύναμης του κόμματός του από το 24% στις προηγούμενες εκλογές του 2013 στο 31,5%.

Στη συνεδρίαση του προεδρείου των Σοσιαλδημοκρατών, στήριξη στον αρχηγό τους φέρεται να υπήρξε από τα συνδικάτα και από τους επικεφαλής των οργανώσεών τους στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, με εξαίρεση εκείνο της Βιέννης.

Ads

Πολιτικοί αναλυτές στη Βιέννη προειδοποιούν ήδη εδώ και πολλούς μήνες για πιθανή διάσπαση των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών σε περίπτωση ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο με την Ακροδεξιά. Κι αυτό γιατί η δεξιά πτέρυγα του κόμματος θεωρεί ότι η προσέγγιση με την ακροδεξιά θα σταματήσει την πτώση του κόμματος, ενώ η αριστερή πτέρυγα την θεωρεί «καταστροφική».