Οι Γερμανοί πρέπει να θέσουν την ειρήνη πάνω από τις ανησυχίες τους για την οικονομία και να αποδεχθούν την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων στη Ρωσία εάν κριθεί ότι είναι απαραίτητο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως γράφει η εφημερίδα Bild am Sonntag. Στο μεταξύ, ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι εταιρίες της ΕΕ που έχουν συμβόλαια με τη Ρωσία και ώστε να μην της πωλούν όπλα. Να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτησή τους από τη Ρωσία και να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις στη Μόσχα, κάλεσε νωριτερα τους Ευρωπαίους ηγέτες η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον

Ads

«Τα οικονομικά συμφέροντα δεν είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Η κορυφαία προτεραιότητα είναι να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η ειρήνη», ανέφερε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με την Bild am Sonntag. «Εάν γερμανοί υπουργοί προειδοποιούσαν εναντίον των κυρώσεων εξαιτίας της δυνητικής ζημίας που θα μπορούσαν να επιφέρουν στη γερμανική οικονομία η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα είχε ακατάλληλους υπουργούς», πρόσθεσε, σύμφωνα με την εφημερίδα.
«Η διάβρωση της ειρήνης και της σταθερότητας θα αποτελούσε, παρεμπιπτόντως, τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε ό,τι αφορά τις οικονομικές εξελίξεις», σημείωσε επίσης.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές όπλων κάτω από αυτές τις συνθήκες», ανέφερε ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζητώντας να χρηματοδοτηθούν οι ευρωπαϊκές εταιρίες που έχουν συμβόλαια με τη Ρωσία, ώστε να μην αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα.

Το σχόλιο του είχε ως αποδέκτη την γαλλική κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να παραδώσει στη Ρωσία το πρώτο από τα δύο αεροπλανοφόρα κλάσης Mistral, παρά τις αντιθέσεις που έχουν εκφραστεί τόσο από την ΕΕ, όσο και από τις ΗΠΑ.

Ads

Το Παρίσι από την πλευρά του αντιτίθεται σε κάθε μέτρο που θα εμπόδιζε τα σχέδια του, σύμφωνα με τα οποία τον Οκτώβριο θα πρέπει να παραδώσει στους ρώσους το πρώτο αεροπλανοφόρο.  Η Γαλλία έχει στα χέρια της συμβόλαιο αξίας 1,2 δισ. ευρώ για τα δύο αεροπλανοφόρα, αλλά πλέον είναι άγνωστο αν θα το υλοποιήσει, καθώς οι Ευρωπαϊκές και αμερικανικές πιέσεις κατά της Ρωσίας εντείνονται.

Ο γερμανός αντικαγκελάριος, σε  συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, πρότεινε και το πάγωμα των ευρωπαϊκών τραπεζικών λογαριασμών των ρώσων ολιγαρχών.  Παρόλα αυτά ο γερμανός αντικαγκελάριος, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αφήσει ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με τη Μόσχα, μια θέση που η Γερμανία υποστηρίζει εδώ και μήνες.

Στο μεταξύ, η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, τόνισε, μιλώντας σε εκπομπή του CNN ότι οι ευρωπαίοι ηγέτε χρειάζεται να καταλάβουν ότι πρέπει να ορθώσουν ανάστημα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι η διστακτικότητα που επιδεικνύουν οφείλεται στην ευρωπαϊκή εξάρτηση από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας.

Η ίδια επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, είχε μεταφέρει στους Ευρωπαίους την ανάγκη να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές τους πηγές.  «Η Ρωσία δεν διαθέτει και πολλές αγορές» σχολίασε χαρακτηριστικά η Χ. Κλίντον, εξηγώντας ότι και η Μόσχα εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές αγορές. «Νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα στο επίπεδο των κυρώσεων και θα πρέπει να το κάνουν το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε η Κλίντον που θεωρείται ως η κορυφαία υποψηφιότητα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Παράλληλα,  συνέδεσε την προτροπή της για αυστηροποίηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας με την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysian Airlines.  «Αν υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία, θα πρέπει να έχει διαλυθεί μέχρι τώρα, για την βέβαιη έμμεση στήριξη του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τους αντάρτες στην Ανατολική Ουκρανία… και φέρει ευθύνη για αυτό που συνέβη με την κατάρριψη του αεροσκάφους» σχολίασε, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό πρέπει να ενδυναμώσουμε αυτές τις κυρώσεις».