Αυστηρότερα κριτήρια στο καθεστώς των μετεγγραφών βάζει το υπουργείο Παιδείας με τις αλλαγές που αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα, ενδεχομένως και τη Δευτέρα, για τις φετινές μετεγγραφές.

Ads

Οι φοιτητές δεν θα μπορούν να μετακινηθούν «προς πάσα κατεύθυνση ανάλογα με τις επιθυμίες τους» και χωρίς κανένα περιορισμό, όπως προέβλεπε ο ισχύων νόμος, αλλά βασική προϋπόθεση θα είναι τα μόρια εισαγωγής τους στα ΑΕΙ και η μόνιμη κατοικία των γονέων και των αδελφών που επίσης σπουδάζουν, αναφέρει το Έθνος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπεται οι μετεγγραφές να γίνουν με βάση τα μόρια που πέτυχαν οι φοιτητές στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις και μόνο στη σχολή που είναι στον τόπο κατοικίας των γονέων ή στην πλησιέστερη πόλη ή στην πόλη όπου σπουδάζει αδελφός ή αδελφή και όχι όπου επιθυμεί ο κάθε φοιτητής.

Σημειώνεται πως οι μεταφορές θέσεων αφορούν σχολές ή τμήματα αντίστοιχα των σχολών ή τμημάτων εισαγωγής εφόσον βρίσκονται σε διαφορετική πόλη υπό την προϋπόθεση λειτουργίας αντίστοιχων εξαμήνων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η μεταφορά θέσης σε αντίστοιχο τμήμα του ίδιου ΑΕΙ, ενώ ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του αριθμού εισακτέων ανά σχολή.

Ads

Η υπουργική απόφαση αφορά αποκλειστικά όσους εισήχθησαν φέτος στα ΑΕΙ, ενώ η φορολογική δήλωση αφορά το οικονομικό έτος 2014 (με τα οικονομικά στοιχεία του 2013). Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κάθε υποψήφιος για μετεγγραφή θα μπορεί να δηλώσει μόνο μία σχολή, ενώ η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου μέχρι την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου