Αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα έστειλε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως “οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι η βάση για περαιτέρω αλληλεγγύη, την οποία όλοι στην Ευρώπη χρειάζονται”. Μάλιστα ο Σόιμπλέ ανέφερε πως “ήμασταν πολύ γενναιόδωροι”  και πως “δεν δεχόμαστε εκβιασμούς”. “Γνωστές οι θέσεις του Σόιμπλε, αλλά και η ετυμηγορία του λαού”, η απάντηση από την Αθήνα.

Ads

“Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι η βάση για περαιτέρω αλληλεγγύη. Επ΄ αυτού δεν διαφωνεί κανείς, πέραν αυτών όμως εμείς δεν δεχόμαστε εκβιαστικές πιέσεις”, είπε μιλώντας σε συνέδριο των γερμανικών Ασφαλιστικών Εταιρειών. Ο Σόιμπλε κάλεσε εκ νέου την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις συμφωνίες με τους διεθνείς πιστωτές. “Είμαστε έτοιμοι για κάθε διάλογο” η βάση του διαλόγου όμως δεν μπορεί να αλλάξει, όπως είπε. Ο γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι η έως τώρα βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη και εν μέρει στα όρια του εφικτού. Η κυβέρνηση στην Αθήνα, συμπλήρωσε, γνωρίζει ότι πρέπει να κινηθεί άμεσα.

Απάντηση Μαξίμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχολίασε: “Οι θέσεις του κ. Σόιμπλε και του επιτελείου του είναι γνωστές. Πλέον έχει γίνει διεθνώς γνωστή και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για διέξοδο από το τέλμα της τοξικής λιτότητας. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης. Η πραγματική διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή τη Γερμανία, αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της”.

Ads