Ορκίστηκε λίγο μετά τις 13:00 του Σαββάτου η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τον χθεσινοβραδινό ανασχηματισμό. Το νέο κυβερνητικό σχήμα, περιλαμβάνει 18 υπουργεία και αποτελείται από 49 αξιωματούχους, μαζί με τον πρωθυπουργό. 

Ads

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Κυριακή, στις 12:30, ενώ οι τελετές παράδοσης και παραλαβής θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να βρίσκεται το προσωπικό στα υπουργεία. Εντός του Σαββατοκύριακου οι υπουργοί θα συνεργασθούν για τρέχοντα θέματα. 

Από τα 32 νέα κυβερνητικά στελέχη, που προέκυψαν μετά από τον χθεσινό ανασχηματισμό, τα 10 ορκίσθηκαν με θρησκευτικό όρκο από τον Μητροπολίτη Μεθώνης Κλήμη και τα υπόλοιπα 22 έδωσαν πολιτικό όρκο, ενώπιον του Προέδρου της ΔημοκρατίαςΠροκόπη Παυλόπουλου. Το ενδιαφέρον των φωτογράφων «έκλεψε» η νέα Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ευτυχία Αχτσιόγλου, καθώς και η νεαρή θυγατέρα του Προέδρου των ΑΝΕΛ και Υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Πάνου Καμμένου, που παρευρέθηκε στην ορκωμοσία, μαζί με την μητέρα της.

image

Ads

image

Η τελετή ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13.30 με την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία στην αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου.

image

«Έγιναν οι απαραίτητες τομές. Έχουμε την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, για να πάρουμε την απαραίτητη ώθηση, προκειμένου να διανύσουμε τα τελευταία κρίσιμα μέτρα ενός μαραθωνίου που όμως ο τερματισμός του θα μας βγάλει στο ξέφωτο της ανάπτυξης που προβλέπεται πολύ υψηλή για το 2017. Πρέπει και εμείς να διορθώσουμε δυσλειτουργίες, να αλλάξουμε νοοτροπίες, να επιταχύνουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η χώρα μας να βγεί επιτέλους από αυτή την πολυετή κρίση», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  

Πρώτη προτεραιότητα είναι η συγκρότηση ισχυρής επιτελικής ομάδας που θα είναι η «καρδιά» παραγωγής της κυβερνητικής πολιτικής, σύμφωνα με τον νέο υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη. Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο δήλωσε ότι «κατ’ αρχήν πρέπει να ενημερωθώ και δεύτερον να φτιάξουμε μια πολύ καλή ομάδα που θα μπορέσει να φέρει άμεσα και γρήγορα εις πέρας όλο αυτό το έργο του στρατηγικού σχεδιασμού, συντονισμού των κυβερνητικών πολιτικών και ανάδειξης νέων ζητημάτων».

«Το υπουργείο Εργασίας διαχειρίστηκε δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα την περίοδο που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει την υπουργία» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, o οποίος αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας, παράλληλα, την αισιοδοξία του για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά.

«Το υπουργείο Εργασίας διαχειρίστηκε δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα, την περίοδο που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει την υπουργία. Το ένα έχει ήδη ολοκληρωθεί -νομίζω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο- ενόψει των συνθηκών και ήταν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Όταν λέω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεν ισχυρίζομαι και ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι οι συντάξεις που δίνονται τώρα είναι υψηλές. Το αντίθετο. Ισχυρίζομαι ότι είναι αυτές που μπορεί να δώσει τώρα η οικονομική κατάσταση. Επίσης, μέσω της μεταρρύθμισης, εξαλείψαμε τις δομικές αιτίες που παρήγαγαν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος και το κάναμε με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως κάθε μεταρρύθμιση της αριστεράς», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Το δεύτερο θέμα που διαχειρίζεται το υπουργείο -και αυτό είναι στην εξέλιξή του- είναι οι εργασιακές σχέσεις, η ανάγκη να επιστρέψει η Ελλάδα στην κοινωνική Ευρώπη. Η συνέχεια της διαπραγμάτευσης εξασφαλίζεται με τον καλύτερο τρόπο, γιατί η νέα υπουργός ήταν άμεσο στέλεχος -της δικής μου επιλογής- η Διευθύντρια του Γραφείου μου με άμεση συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις. Επομένως, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σαν να ήμουν εγώ εκεί. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο μας για την επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να γυρίσει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

«Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε πολύ σκληρά. Πρώτα η δουλειά» δήλωσε προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την τελετή ορκωμοσίας ο Νίκος Παππάς, ο οποίος αναλαμβάνει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Όπως είπε πρόκειται για μια κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από τη κρίση και θα τη βάλει στο δρόμο της ανάπτυξης. Αναφερόμενος στα νέα του καθήκοντα τόνισε: «Είναι ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο και είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Η Ελλάδα έχει μια πολύ κρίσιμη γεωγραφική θέση, μπορεί να γίνει κόμβος εμπορίου, κόμβος διαμετακομιστικός και για να το πετύχει αυτό πρέπει να έχει αξιόπιστα δίκτυα. Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε πολύ σκληρά».

«Θα έρθουν καλύτερες μέρες με αυτή την κυβέρνηση» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.  Σημειώνεται ότι όλα τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ έφτασαν μαζί στο Προεδρικό Μέγαρο. 

«Είναι οι προκλήσεις μπροστά μας» δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την τελετή ορκωμοσίας. «Το πνεύμα της κυβέρνησης είναι ‘προχωράμε μπροστά’, σε αυτά που χρειάζεται και πρέπει να αλλάξουμε» πρόσθεσε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Είναι δύσκολα. αλλά νομίζω με τον καινούριο ανασχηματισμό και με μια προσπάθεια που από κοινού θα κάνουμε, νομίζω ότι θα πετύχουμε. Υπάρχει ένα κρίσιμο θέμα που έχει να κάνει με τη δεύτερη αξιολόγηση. Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε κλείσει το θέμα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το χρέος, είπε: «Εξ αντικειμένου θα γίνει αυτό. Δεν μπορεί να μην γίνει». Σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ό, τι θέλει το ΕΣΡ θα γίνει. Οι τέσσερις άδειες αν υπήρχε συναίνεση θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά».

Για βήματα προόδου που έχουν γίνει στη δημόσια υγεία και περίθαλψη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Όταν ρωτήθηκε τι έχει να πει στον κόσμο που περνάει δύσκολα, απάντησε: «Αυτό που είπα και πριν. Από πέρυσι περνάει καλύτερα». Ερωτηθείς για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, τόνισε: «Θα μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο και θα πληρώσουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν».

«Κυβέρνηση επανεκκίνησης» χαρακτήρισε η Όλγα Γεροβασίλη, με δηλώσεις της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, το νέο υπουργικό σχήμα. Τόνισε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι η προώθηση σταθερών πολιτικών για την ανάπτυξη της οικονομίας, τη διευθέτηση του χρέους και την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η νέα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης σημείωσε ότι «αιχμή της κυβερνητικής πολιτικής παραμένει η ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης στην υπηρεσία του πολίτη».

Επιδίωξή μου είναι να νιώσουν τα νησιά και οι νησιώτες μας την έννοια της ισοπολιτείας, δήλωσε  ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι «η ελληνική σημαία να είναι η πρώτη σε όλο τον κόσμο. Ανοίγουμε πανιά».

«Οφείλω να συνεχίσω και να ολοκληρώσω τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει με τις λίστες φοροδιαφυγής και την προετοιμασία των διατάξεων για το πλαστικό χρήμα ο Τρύφων Αλεξιάδης» αναφέρει με δήλωσή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η νέα υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τα φορολογικά θέματα. «Είμαστε σε μία δύσκολη ιστορική στιγμή και ο στόχος είναι να καταφέρουμε να ελαφρύνουμε την καθημερινότητα του πολίτη. Θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις και θα τα καταφέρουμε». Επισημαίνει ότι είναι βαρύ το φορτίο της θέσης που αναλαμβάνει και ότι «είναι μεγάλη τιμή για μένα η επιλογή του πρωθυπουργού στο πρόσωπό μου και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη».

«Από μακριά και αγαπημένοι» ήταν η δήλωση του νέου υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόλγου όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις με την Εκκλησία, τονίζοντας την ανάγκη «συνέχειας» της κυβερνητικής πολιτικής.  Λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» στις σχέσεις των δύο πλευρών, ο νέος υπουργός μίλησε για ουσιαστική συνεργασία με την Εκκλησία στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών. «Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική, θα συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα» είπε γενικά για την στάση της κυβέρνησης ο νέος υπουργός. Την ανάγκη «συνέχειας και όχι ασυνέχειας» υπογράμμισε όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα και για το μάθημα των Θρησκευτικών. «Κατά τη γνώμη μου, και σας μιλάω ειλικρινά, δεν νομίζω να υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις με την Εκκλησία» είπε.

Σε ερώτηση για το εάν θα λαμβάνεται υπόψη η άποψη της Εκκλησίας για κάθε απόφαση, ο Κ.Γαβρόγλου απάντησε πως «σε κάθε απόφαση απόκλειεται», ενώ τόνισε ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών «πάντοτε πρέπει να υπάρχει μία ουσιαστική συνεργασία».  «Πάντοτε υπήρχε διάλογος, δεν διακόπτεται ο διάλογος ποτέ» με την Εκκλησία είπε. «Ανάμεσα σε συνεργαζόμενους, πάντα υπάρχουν αγάπες και δυσκολίες, εγώ θα προσπαθήσω να υπάρχουν αγάπες, και νομίζω πως πρέπει να ακολουθήσουμε και το ρητό που λέει “μακριά κι αγαπημένοι”» κατέληξε.

Για δύσκολη εξίσωση αλλά επιτυχημένη, έκανε λόγο ο Τέρενς Κουίκ σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε ένα σχήμα μάχης για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, τόνισε στο Πρακτορείο ότι οι στόχοι την κυβέρνησης είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης, η διευθέτηση του χρέους και η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη «για να ξαναφέρουμε τα χαμόγελα» όπως είπε ο κ. Κουίκ. Ερωτηθείς για το χαρτοφυλάκιο του χαρακτήρισε εξαιρετικά τιμητική την επιλογή στο πρόσωπο του και είπε: «Ξέρω το υπουργείο Εξωτερικών και την Ομογένεια. Τοποθετήθηκα σε ένα υπουργείο και ελπίζω η Παναγιά να είναι μαζί μου να κάνω μια καλή δουλειά, με προτεραιότητα να δείξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕλ, στους ομογενείς ότι όχι απλά τους σκεφτόμαστε όποτε τους έχουμε ανάγκη αλλά ότι αντιλαμβανόμαστε ακόμα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όταν έρχονται στην πατρίδα για μόνιμη εγκατάσταση». Ο κ. Κουίκ σημείωσε ότι από τις προτεραιότητες του υπουργείο είναι και το συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού αλλά και η ψήφος των ομογενών.

«Θα επιδιώξω με κάθε τρόπο να πάψουν να είναι ευχολόγιο οι νησιωτικές πολιτικές και να μετατραπούν σε ουσιαστικές πολιτικές πράξεις» δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο νέος υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και επισήμανε ότι «με ιδιαίτερη τιμή και αίσθημα ευθύνης αποδέχτηκα την πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να αναλάβω την θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής». Οι αρμοδιότητες του υφυπουργείου θα είναι, κατά κύριο λόγο, διευκρίνισε ο κ. Σαντορινιός, τα θέματα των νησιών και η χάραξη νησιωτικής πολιτικής, ένα νέο χαρτοφυλάκιο που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, με τη σύστασή του, όπως είπε, «αποδεικνύουν την ιδιαίτερη βαρύτητα που δείχνουν για μας τους νησιώτες».

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image