Οι δυο ξένες κοινοπραξίες που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ αναμένεται να υποβάλλουν αύριο, Τετάρτη, τις βελτιωτικές προσφορές τους και μέχρι το τέλος της εβδομάδας το αργότερο αναμένεται πως θα ανακοινωθεί ο προτιμητέος επενδυτής.

Ads

Η κοινοπραξία της ισπανικής Snam με την βελγική Fluxys και την ισπανική Enagas που συμμετέχουν επίσης στον αγωγό ΤΑP και η κοινοπραξία της ισπανικής Reganosa με την ρουμανική Transgaz και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD) κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές στις 16 Φεβρουαρίου. Οι προσφορές ξεπέρασαν κατά πολύ τα 400 εκ. ευρώ όπως διαρρέουν κύκλοι της ελληνικής πλευράς.

Την πρώτη φορά που είχε επιχειρηθεί η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, η αζέρικη Socar είχε επικρατήσει προσφέροντας 400 εκ. ευρώ. Ομως, η πώληση δεν ολοκληρώθηκε στον απόηχο των απαιτήσεων της ΕΕ και των αλλαγών που ζήτησε η Αθήνα και οι οποίες δεν ικανοποιήθηκαν απο τους αζέρους.

Εν τω μεταξύ, σε 10 μέρες περίπου θα βγεί στον αέρα ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% των μετοχών του ΕΛΠΕ. Το Δημόσιο θα διαθέσει το 20% από το 35,48% που κατέχει και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings του ομίλου Λάτση το 30,1% από 45.47% που ελέγχει.

Ads