Αύριο Τετάρτη, 20 Ιουλίου, κρίνεται η τύχη του ελληνικού σχολείου του Μονάχου που πρόκειται να φιλοξενήσει 1.000 ομογενείς μαθητές, αλλά απειλείτο με κατάσχεση από τις γερμανικές αρχές.

Ads

Μετά από παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας και της εταιρίας Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (πρώην Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων) έχει κατατεθεί νέο σχέδιο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή τυ σχολικού κτιρίου – ένα σχέδιο, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί και να τεθεί προς έγκριση αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μονάχου.

Το ακίνητο για την ανέγερση σχολείου για τους έλληνες μαθητές της ομογένειας είχε αγοραστεί το 2001 έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Οπως επισημαίνουν, ωστόσο, πηγές της εταιρίες Κτιραικές Υποδομές ΑΕ, για παραπάνω από μια δεκαετία, από το 2001 έως το 2012 το μόνο που έκαναν οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν μελέτες, οι οποίες κόστισαν πάνω από 1 εκ. ευρώ.

Το έργο κατασκευής του ελληνικού σχολείου, δημοπρατήθηκε τελικά το 2012, έντεκα χρόνια μετά την αγορά του ακινήτου και μόνο αφού ο Δήμος Μονάχου κατέθεσε αγωγή ζητώντας την επιστροφή του οικοπέδου στην κυριότητα του.
Το έργο ανατέθηκε στα μέσα του 2014 στην εταιρεία ΑΡΧΙΚΟΝ ΑΕ με προϋπολογισμό 26 εκατ. ευρώ, αλλά οι εργασίες εξελίχθηκαν με ρυθμούς χελώνας.

Ads

Ο Δήμος του Μονάχου επέμεινε στην επιστροφή του οικοπέδου, παρ’ ότι μετά τον ορισμό νέας διοίκησης στην Κτιριακές Υποδομές, τον Ιανουάριο του 2016, έγιναν προσπάθειες από τη νέα πρόεδρο της εταιρίας Ιωάννα Κοντούλη να τρέξει το έργο.

Ομως, τον Απρίλιο ο εργολάβος σταμάτησε τις εργασίες εκβιάζοντας, σύμφωνα με πηγές της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., ουσιαστικά τις ελληνικές αρχές προκειμένου να του καταβληθούν προκαταβολές. Το ίδιο ακριβώς διάστημα ο Δήμος Μονάχου διαπίστωνε με έκθεση ομάδας εμπειρογνωμόνων ότι οι προθεσμίες έχουν πέσει έξω και το ακίνητο θα πρέπει να επιστραφεί στην κυριότητα του Δήμου μαζί με τις κατασκευές που είχαν γίνει.

Το θέμα έγινε αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης και, τελικά μετά από συντονισμένες προσπάθειες των υπουργείων Υποδομών, Παιδείας καθώς και της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. εξασφαλίσθηκαν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις, κατατέθηκε νέα πρόταση με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και οι εργασίες ξανάρχισαν στις αρχές Ιουλίου.

Μετά από ταξίδι, δε, που έκαναν στο Μόναχο ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης και η Ιωάννα Κοντούλη, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε στην κατάρτιση και υποβολή ενός επικαιροποιημένου δεσμευτικού σχεδίου, με συγκεκριμένες προβλέψεις ως προς την χρηματοδότηση και τα χρονοδιαγράμματα. Το σχέδιο αυτό ανέλαβε η γερμανική Δημοτική Αρχή να εισάγει προς συζήτηση στην κρίσιμη συνεδρίαση που θα έχει για το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο του Μονάχου αύριο, 20 Ιουλίου.