Επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της Αθήνας με το τέλος της μεγάλης απογευματινής πορείας μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αλλά και αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό. Τα επεισόδια ξεκίνησαν από την Πανεπιστημίου και εξαπλώθηκαν σε όλο το κέντρο, με άγρια καταστολή και επεβάσεις σε Ομόνοια, Πειραιώς, Πατησίων, Πολυτεχνείο και Εξάρχεια. Με την αστυνομία να χρησιμοποιεί «Αύρες» και να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης και ομάδες νεαρών να απαντούν με πέτρες και βόμβες μολότοφ οι δρόμοι μετατράπηκαν σε «πεδία μάχης». Μεγάλος αριθμός προσαγωγών (περίπου 300), εκ των οποίων οι 43 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. 35 προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη, 17 οι συλληφθέντες. Άγνωστος είναι ο αριθμός των τραυματιών. 

Ads

Στα Εξάρχεια ομάδες νεαρών συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, μολότοφ αλλά και αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα. Φωτιές σε κάδους και οδοφράγματα, ενώ στις φλόγες τυλίχτηκαν και αυτοκίνητα. Άγριο ξύλο από την αστυνομία στους γύρω δρόμους. Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και στο Πολυτεχνείο, που περικυκλώθηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όπως και η περιοχή των Εξαρχείων. Καταγγελίες για αναίτιες επιθέσεις. Ρίψη νερού από τις αύρες στην οδό Στουρνάρη και στην οδό Σολωμού. Στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” αναφέρθηκε πως “πλήθος ασφαλιτών (περίπου 70 με 100 άτομα) με πολιτική αμφίεση, κουκούλες κα μετακινούνται προς το κέντρο των Εξαρχείων”. Πλήθος αναφορών  και καταγγελιών και για “κουκουλοφόρους” δίπλα στα ΜΑΤ. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Μπόλαρη κατήγγειλε πως είδε η ίδια ένστολους των ΜΑΤ να βάζουν φωτιά σε κάδο.

Βίντεο με “κουκουλοφόρους” να περνούν δίπλα από τα ΜΑΤ

Στην Ομόνοια όπου είχε καταλήξει ένα μεγάλο μέρος της διαδήλωσης πραγματοποιήθηκε άγρια επέμβαση της αστυνομίας με δακρυγόνα, κρότου λάμψης αλλά και «Αύρα». Κόσμος πανικόβλητος έτρεξε προς τους γύρω δρόμους, ενώ πολλοί εγκλωβίστηκαν μέσα στο μετρό, όπου μπήκαν και αστυνομικές δυνάμεις, ενώ άλλοι εγκλωβίστηκαν σε κτίρια.  Πλήθος προσαγωγών στην περιοχή. Επίθεση αστυνομικών και σε ομάδες διαδηλωτών στην Πειραιώς, που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν μετά την επέμβαση στην πλατεία Ομονοίας. Στην Πατησίων διαδηλωτές εντός του κτιρίου της ΓΣΕΕ περικυκλώθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από την Πανεπιστημίου, προς το τέλος της πορείας. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε βιτρίνες, στάσεις και φανάρια. Ένταση είχε προηγηθεί και στο Σύνταγμα, χωρίς ωστόσο αρχικά να επεκταθεί. Η πορεία είχε ξεκινήσει από τα Προπύλαια λίγο μετά τις 6:30 και αφού πέρασε από το Σύνταγμα επέστρεψε στα Προπύλαια, ενώ μεγάλο μέρος των διαδηλωτών συνέχισε προς την Ομόνοια. 

image

Στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονταν διαδηλωτές, μετά το τέλος της μεσημεριανής πορείας. Μετά από γενική συνέλευση είχε αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί και μια νέα απογευματινή πορεία ωστόσο οι αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το σημείο και επιχείρησαν να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους με δακρυγόνα και κρότου λάμψης. Μάλιστα σύμφωνα με καταγγελίες πολλά δακρυγόνα έπεσαν και εντός του κτιρίου, στο οποίο προσπάθησαν να μπουν. “Δεν υπήρξε κανένα αίτημα για εκκένωση του χώρου”, ανέφεραν οι υπεύθυνοι του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. 

Βίντεο από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

image

Ads

Μαζικές διαδηλώσεις το μεσημέρι

Νωρίτερα, το μεσημέρι του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε μαζική διαδήλωση στην Αθήνα χωρίς να σημειωθεί ένταση. Αντίθετα εντάσεις σημειώθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα με την επέμβαση της αστυνομίας και τη διάλυση των πορειών. Στην Πάτρα διαδηλωτής δέχτηκε χημικό σε ευθεία βολή, στο μέτωπο και από τύχη δεν έχασε το μάτι του. Καταγγελίες για αναίτιες προσαγωγές  και επιθέσεις από τις αστυνομικές δυνάμεις. Διαβάστε αναλυτικά και δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις μεσημεριανές πορείες

#6dgr Tweets

#6DecGr Tweets