Το θέμα της παράτασης του ηλικιακού ορίου για τους ανώτατους δικαστικούς έθεσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. 

Ads

Στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό οι πρόεδροι των Ανώτατων Δικαστηρίων την περασμένη εβδομάδα, η Βασιλική Θάνου δήλωσε «πολύ θετική» έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου. 

Μιλώντας σε εφέτες σημείωσε ότι το σχετικό αίτημα ετέθη στον πρωθυπουργό ως «αίτημα πολλών δικαστικών» κι ότι η ίδια εξήγησε στον Αλέξη Τσίπρα τι ισχύει σε άλλες χώρες και ειδικά στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας εξόδου από το δικαστικό σώμα.

Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ενημέρωσε ότι ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι στην Ελλάδα το Σύνταγμα απαγορεύει να μένουν οι δικαστές μετά το 67ο της ηλικίας τους, αλλά ωστόσο, μπορεί να υπάρξει νομοθετική λύση – να αυξηθεί το όριο για τρία ακόμα χρόνια – καθώς το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για προστασία των δικαστών, για να μην μπορεί κάποιος νωρίτερα να τους διώξει, ενώ το αντίθετο, αν θέλουν να μείνουν αυτό δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί αντίθετο με τις συνταγματικές επιταγές.

Ads

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η πρόταση αυτή για παράταση του ορίου ηλικίας αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση των δικαστικών Ενώσεων. Δικαστές ανέφεραν ότι οι μόνοι που μπορούν να επιθυμούν την παράταση του ορίου ηλικίας είναι μια μικρή κατηγορία Εφετών, που σε περίπτωση παράτασης του ορίου ηλικίας, θα προλάβουν να προαχθούν σε προέδρους Εφετών.

Υπενθυμίζεται, ότι το Σύνταγμα στο άρθρο 88 προβλέπει ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί μέχρι το βαθμό του Εφέτη και του αντεισαγγελέα Εφετών αποχωρούν υποχρεωτικά από το σώμα με τη συμπλήρωση του 65ού έτους της ηλικίας τους, ενώ από τους βαθμούς αυτούς και πάνω αποχωρούν με τη συμπλήρωση του 67ού έτους της ηλικίας τους.

Στο άρθρο 90 του Συντάγματος προβλέπεται ότι η θητεία των πρόεδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και ελεγκτικού Συνεδρίου), του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όπως και των γενικών επιτρόπων των Ελεγκτικών Συνεδρίου και των Διοικητικών Δικαστηρίων, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών.