Πρωτογενές πλεόνασμα 2,164 δισ. ευρώ καταγράφηκε στον προϋπολογισμό στο τέλος Απριλίου, δηλαδή διπλάσιο από το πλεόνασμα ύψους 1,046 δισ. ευρώ που είχε επιτευχθεί στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2014.

Ads

Τα στοιχεία έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, σημειώνοντας ότι ο στόχος που είχε αποτυπωθεί από το πρόγραμμα ήταν ότι στο τέλος Απριλίου το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν έλλειμμα 287 εκατομμυρίων ευρώ.

Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι σημαντικό μέρος του πλεονάσματος προέρχεται από μεταθέσεις πληρωμών, λόγω των υψηλών αναγκών των κρατικών ταμείων.

Αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έφθασαν στα 15.816 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 372 εκατ. ευρώ ή 2,4 %  έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 16.324 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.037 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου  (18.361 εκατ. ευρώ).

Ads

Μικρή ανάκαμψη σε ετήσια βάση (0,3% του ΑΕΠ) και ύφεση σε τριμηνιαία μέτρηση (-0,2% του ΑΕΠ) δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Υπό αναθεώρηση τέλη Μαϊου τα στοιχεία.

Κάμψη της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο

Ξεχωριστά στοιχεία που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μικρή αύξηση, κατά 0,3% του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση για το πρώτο τρίμηνο, ενώ σε τριμηνιαία βάση ο ρυθμός ανάπτυξης γύρισε και πάλι ανητικός.
Ειδικότερα, σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ εμφάνισε μείωση κατά 0,2% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2014.

Πρόκειται για σημαντική επιβράδυνση έναντι του τέταρτου τριμήνου όταν ο ρυθμός ανάπτυξης βρισκόταν στο 1,3%.