Κατά 22% αυξήθηκε το ποσοστό των αυτοκτονιών στην Ελλάδα τη διετία 2009-2011. Βασικοί παράγοντες για την εκδήλωση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας είναι η μείωση του εισοδήματος, η ανεργία και η οικονομική δυσχέρεια, σύμφωνα με το διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν» Ελευθέριο Λύκουρα.
 

Ads

Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 38ο Πανελλήνιο ετήσιο Ιατρικό Συνέδριο που θα γίνει στην Αθήνα (16- 19 Μαΐου), επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας παράλληλα πως ο φόβος, η ανασφάλεια κι η αβεβαιότητα για το μέλλον, ως ψυχολογικές επιπτώσεις που συνδέονται με οικονομικές παραμέτρους, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
 
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κεφαλαλγία, καθώς αποτελεί μία από τις δέκα αναπηρίες, σύμφωνα με την ταξινόμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΠΟΥ . Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, κυρίως όμως αφορά τις νεότερες παραγωγικές ηλικίες, από 15-50 ετών, και επηρεάζει άμεσα και έμμεσα την καθημερινή δραστηριότητα, την ποιότητα ζωής, την εργασία και την παραγωγικότητα.
 
Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη Eurolight (2011), το συνολικό κόστος για την κεφαλαλγία στην Ευρώπη είναι 173 δισ. ευρώ και ειδικά για την ημικρανία 111 δισ. ευρώ.
 
Ένα άλλο φαινόμενο που καταγράφεται είναι η εξάπλωση των εξαρτήσεων. Οι ειδικοί επιστήμονες αναμένουν επιδείνωση του προβλήματος και όπως είπε η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη είναι και αυτό άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομική κρίση.