Αυξημένος κατά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ από ό,τι είχε υπολογιστεί είναι ο ενιαίος φόρος ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς ο υπολογισμός του συμπεριέλαβε νέα περιουσιαστικά στοιχεία για τους φορολογούμενος, οι οποίοι, αν δεν υπάρξουν αλλαγές, θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Ads

Όπως αναφέρουν τα Νέα, η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και του συμπληρωματικού φόρου, η οποία σχεδόν ολοκληρώθηκε από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, έδειξε ότι περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν έως το τέλος του έτους κοντά στα 3,7 δισ. ευρώ.

Το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά πληρώνουν φόρο και όσοι έχουν οικόπεδα και χωράφια φούσκωσε τους φόρους επικίνδυνα. Παράλληλα, για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων υπέβαλαν Ε9 με ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις δυσμενέστερες παραδοχές για τον υπόχρεο, επιβαρύνοντάς τον με υψηλότερο φόρο.

Ασαφές παραμένει, όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, τι θα γίνει με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά και αν οι φορολογούμενοι θα πάρουν πίσω φέτος ή το 2015 τον επιπλέον φόρο που θα πληρώσουν λόγω των λαθών.

Ads

Από την άλλη, τα Νέα αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σενάρια είτε για οριζόντια μείωση της τάξης του 5% στα εκκαθαριστικά, τα οποία θα αρχίσουν να αναρτώνται από σήμερα στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων στο Taxisnet, είτε για «πείραγμα» των συντελεστών υπολογισμού του φόρου.