Αλματώδης είναι η άνοδος των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, όπως καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.

Ads

Ειδικότερα, χθες Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1820 νέες μολύνσεις, σημειώνοντας αύξηση κρουσμάτων 287% σε σχέση με ακριβώς μια εβδομάδα νωρίτερα.

Αναλυτικότερα, τα συγκριτικά στοιχεία των τελευταίων ημερών έναντι των αντίστοιχων ημερών της προηγούμενης εβδομάδας έχουν ως εξής:

  • Τετάρτη: 1820 έναντι 633, αύξηση 287%
  • Τρίτη: 1797 έναντι 605, αύξηση 297%
  • Δευτέρα: 801 έναντι 362, αύξηση 220%
  • Κυριακή: 619 έναντι 236, αύξηση 262%
  • Σάββατο: 1001 έναντι 375, αύξηση 266%
  • Παρασκευή: 771 έναντι 395, αύξηση 195%
  • Πέμπτη: 761 έναντι 489, αύξηση 156%

Έντονη ανσησυχία από τους επιστήμονες

Ads

Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει την ανησυχία των ειδικών, καθώς  όλοι συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι τα ημερρήσια κρούσματα θα σκαρφαλώσουν μέχρι το τέλος το μήνα πάνω από 2.500, φτάνοντας ακόμη και 3.500 τον Αύγουστο, ενώ εστιάζουν στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Ενδεικτικά είναι όσα ανέφερε στο Mega ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης το βράδυ της Τρίτης.

«Με βάση τα δικά μας δεδομένα, θα έλεγα ότι είμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας από την προηγούμενη Δευτέρα, στις 28 Ιουνίου. Απλώς τώρα το βλέπουμε πολύ πιο έντονα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο καθηγητής στάθηκε στη χαλάρωση των μέτρων αλλά και στην αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.

«Αυτό που ζούμε, το πέρασμα από τη χαλάρωση των μέτρων στη διάδοση της “Δέλτα” είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων και την κακή εφαρμογή των υπολειπόμενων μέτρων», ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο ίδιος εκτίμησε πως τα ημερήσια κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2.600 – «ίσως και λίγο παραπάνω» – σε ημερήσια βάση, έως το τέλος του μήνα. «Στον εβδομαδιαίο μέσο όρο θα είναι στα 2.600, με μια περαιτέρω αύξηση στις αρχές του Αυγούστου στα περίπου 3.500 κρούσματα» τόνισε, ενώ υπογράμμισε πως το βασικότερο μέτρο για τον περιορισμό της αύξησης αυτής είναι ο ταχύς εμβολιασμός των πολιτών.

«Προεξοφλημένο» χαρακτήρισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης το «να μπούμε στον Αύγουστο με 3.000 κρούσματα κορονοϊού». Όπως είπε στο MEGA «μόνο αν τηρηθούν τα μέτρα έχουμε ελπίδα να αποκόψουμε τις συρροές».

«Ο ιός αυτός είναι τρομακτικά μεταδοτικός» τόνισε ο κ. Τζανάκης προσθέτοντας πως «έχω την αίσθηση ότι έχει ξεπεράσει τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και μπορεί να μεταδίδεται και σε εξωτερικούς χώρους με μικρές συναθροίσεις». «Γι’ αυτό καλώ τους πολίτες να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις» συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Ωστόσο εκτίμησε ότι «πιθανότατα η πίεση στο σύστημα υγείας να μην είναι η ίδια όπως το περασμένο φθινόπωρο». Πάντως προειδοποίησε ότι «θα περάσουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι αν δεν προσέξουμε κα ως προς τα μέτρα απομόνωσης και ως προς τα κρούσματα».

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα φέρει αναπόφευκτα 4ο κύμα πανδημίας στην Ελλάδα και ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσουν σίγουρα τα 2.000 ημερησίως.

Όπως είπε ο καθηγητής, μιλώντας στον Σκάι, το θετικό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί κάποια αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας. Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού εξαπλώνεται κυρίως στους νέους, ενώ είναι «εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η έλευση του 4ου κύματος».

Μάλιστα, σημείωσε ότι πιθανόν θα δούμε παρόμοια εικόνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ και εκτίμησε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει σίγουρα τις 2.000 (σ.σ. ημερησίως), δεν το συζητάμε αυτό».το 65% ήταν περίπου η αύξηση στο ιικό φορτίο που καταγράφηκε στα λύματα της Αττικής, την περασμένη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα μεγάλα ποσοστά αύξησης καταγράφηκαν και σε δυο περιοχές της Κρήτης.

Από τη δική του μεριά ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον Αnt1, τόνισε ότι δεν περίμενε τόσο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, όπως αυτή που καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες, αλλά αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η αύξηση του δείκτη θετικότητας που υπερδιπλασιάστηκε κι αυτό είναι κομμάτι που πρέπει να κοιτάμε.

Όμως σημείωσε ότι δεν καταγράφηκε αύξηση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία κι αυτό είναι μια θετική παράμετρος.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, όλο αυτό οφείλεται στη μεγάλη διάδοση του ιού σε νεαρότερες ηλικίες οι οποίες δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν και έσπευσε να προσθέσει ότι είναι κατανοητό αυτό που συμβαίνει με τους νέους, καθώς είναι κλεισμένοι μέσα σχεδόν 1,5 χρόνο και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάνε και οι μεγαλύτεροι πως ένιωθαν ως νέοι. Στη συνέχεια ο καθηγητής υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος άμυνας απέναντι στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός.

Τέλος ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι είναι πολύ πιθανόν να δούμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα και να ξεπεράσουμε τα 2.000 ημερησίως, αποδίδοντας όλο αυτό στο συνδυασμό της μετάλλαξης Δέλτα με τη χαλάρωση στα μέτρα αποφυγής του κορονοϊού.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι μέχρι τις 15 Αυγούστου τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού θα φτάσουν τα 3.500.

Ο καθηγητής επεσήμανε ακόμα ότι δεν έχουμε δει την «έκρηξη» κρουσμάτων από την άκρως μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα καθώς από τα ήδη αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, η μετάλλαξη Δέλτα έχει εντοπιστεί μόνο στο 12-15% των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με την πρόβλεψή του η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει στη χώρα μας περί τα τέλη Ιουλίου, εκτινάσσοντας τα ημερήσια κρούσματα στις 3.500, αριθμός που να σημειωθεί προ μηνών οδήγησε στη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Ο Δ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι χρειάζεται παντού η χρήση μάσκας ενώ έκρουσε τον κώδωνα για τα κέντρα διασκέδασης επισημαίνοντας ότι πρέπει να απαγορευτεί η πρόσβαση στους κλειστούς χώρους εστίασης.