Ολομέτωπη επίθεση προς την κυβέρνηση και ειδικότερα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, Θάνο Πλεύρη και Μίνα Γκάγκα, εξαπέλυσε η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δώρα Αυγέρη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»και του ελληνικού Δημοσίου, σε ό,τι αφορά στην υπόθεση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου.

Ads

Υπερασπίστηκε την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, καθώς όπως τόνισε ήταν δική τους ιδέα η δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.

Παράληλα, πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ο Ανδρέας Δρακόπουλος, ήταν αυτός που στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου του 2018, υπέγραψε μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Η υπογραφή αυτού του μνημονίου ήταν που σήμανε την έναρξη υλοποίησης των σημαντικών δωρεών του Ιδρύματος σε όλη την επικράτεια, μεταξύ των οποίων ήταν και ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης».

Απευθυνόμενη στον Θάνο Πλεύρη και τη Μίνα Γκάγκα, η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. τους κατηγόρησε ως σεσημασμένους ψεύτες και πολιτικούς απατεώνες που δεν διστάζουν να διαστρεβλώσουν και να αλλοιώσουν την αλήθεια και τις υπογραφές των προκατόχων τους. «Το θέλετε δεν το θέλετε: το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έχει την υπογραφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα! Να είναι ένα δημόσιο νοσοκομείο για όλα τα παιδιά», υπογράμμισε.

Ads

Μάλιστα, δεσμεύτηκε πως η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πάλι αυτή που και θα κατασκευάσει το νοσοκομείο και θα το επαναφέρει στον έλεγχο του δημοσίου.

Ολοκληρώνουν ό,τι ξεκίνησαν το 2013

Η βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Θάνο Πλεύρη ότι είναι ένας υπουργός ειδικής αποστολής, διάλυσης του δημόσιου ΕΣΥ και εκχώρησης των πάντων στους ιδιώτες. «Τοποθετηθήκατε σε αυτή τη θέση- και μη γελάτε για αυτό, γιατί είναι ντροπή σας- για να ολοκληρώστε ό,τι ξεκινήσατε το 2013 και το αφήσατε στη μέση», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι ο υπουργός Υγείας και η αναπληρώτρια υπουργός κλείνουν και δεν ανοίγουν νοσοκομεία.

Απευθυνόμενη στη Μίνα Γκάγκα, η Δώρα Αυγέρη επικαλέστηκε ρεπορτάζ της “Αυγής” που την αφορούσε: «Αυτό κάνατε και το 2013 όταν ως διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του ‘’Σωτηρία’’ κλείσατε τέσσερις κλινικές. Σας τα καταλογίζουν οι ίδιοι οι συνάδελφοί σας. Καταθέτω στα πρακτικά το σχετικό δημοσίευμα της Αυγής με τις σχετικές αναφορές των συναδέλφων σας. Όπως συνάδελφοί σας, κα Γκάγκα, από περιφερειακά νοσοκομεία σάς καταλογίζουν ότι ξαναζεσταίνετε τα σχέδια συγχωνεύσεων και μετατροπών που επιχειρήσατε το 2012-2013. Για να χαρίσετε φιλέτα του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα».

Τα παραπάνω, όχι απλώς τα παραδέχτηκε, αλλά τα καυχήθηκε ο Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στον κ. Συρμαλένιο, και για το νοσοκομείο της Σαντορίνης. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το άνοιξε το 2016. Αυτό που επί 4 χρόνια κρατούσατε κλειστό, ένα κτίριο έτοιμο, πλήρως εξοπλισμένο. Και τώρα το ετοιμάζετε, φιλέτο ζεστό, να το παραδώσετε σε ιδιώτες. ‘’Δίνονται δυνατότητες ευελιξίας, όταν αυτά τα νομικά πρόσωπα λειτουργούν με όρους ιδιωτικού δικαίου. Χρειάζονται πολύ πιο ευέλικτα σχήματα, και για τις προμήθειες και για τις προσλήψεις και για το σύνολο της λειτουργίας τους. Το νοσοκομείο της Σαντορίνης’’, είπατε, ‘’θα το έχουμε πρότυπο’’, απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκο Συρμαλένιο». Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται τώρα και για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Κλείνοντας, η Δώρα Αυγέρη επεσήμανε ότι πολύ σύντομα θα μπει τέλος στα «γαλάζια» σχέδια, καθώς ο ελληνικός λαός θα βάλει φρένο στην κυβέρνηση. «Όσο το συντομότερο δυνατόν φύγετε, τόσο το καλύτερο για την πατρίδα και τους ανθρώπους της», κατέληξε.

Αναλυτικά η ομιλία:

«Είναι δίκαιο να πω ένα ευχαριστώ στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υγείας, στον κ. Ξανθό και τον κ. Πολάκη. Οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν δική τους ιδέα,  ότι δεν υπάρχει παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αθηνών και ως εκ τούτου προχωρήσαμε!»

Κύριε Πλεύρη, κυρίες και κύριοι της ΝΔ, αυτές δεν είναι οι δικές σας ευχαριστίες προς τους κυρίους  Ξανθό και Πολάκη, τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι ευχαριστίες του προέδρου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», του κυρίου Ανδρέα Δρακόπουλου. Οι οποίες, μάλιστα, εκφράστηκαν σε ειδική διαδικτυακή παρουσίαση τον Δεκέμβριο του 2020. Και μπορείτε να ανατρέξετε και να τις βρείτε στον διαδικτυακό τόπο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Δρακόπουλος ήταν επίσης αυτός που στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου του 2018, υπέγραψε μαζί με τον τότε πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, το μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάαρχος. Η υπογραφή αυτού του μνημονίου ήταν που σήμανε την έναρξη υλοποίησης των σημαντικών δωρεών του Ιδρύματος σε όλη την επικράτεια, μεταξύ των οποίων ήταν και ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Συμπέρασμα:

Κύριε Πλεύρη, κυρία αναπληρώτρια υπουργέ, κυρίες και κύριοι της ΝΔ,

Δεν είστε μόνον πολιτικά μικρόψυχοι και αγύρτες. Δεν είναι μόνον η μικρότητά σας που δεν σας επιτρέπει να αναγνωρίσετε ότι μέσα στην περίοδο της κρίσης έγιναν σημαντικά βήματα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια υγεία, για το κοινωνικό κράτος. Για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα.
Είναι ότι είστε σεσημασμένοι ψεύτες και πολιτικοί απατεώνες που δε διστάζετε ακόμη και να διαστρεβλώσετε και να αλλοιώσετε την αλήθεια. Να διαστρεβλώσετε και να αλλοιώσετε τις υπογραφές των προκατόχων σας.
Και όσο κι αν επιμένετε στην αναπαραγωγή της ίδιας γκεμπελικής προπαγάνδας, αυτό γράφτηκε και δεν ξεγράφετε κύριε Πλεύρη. Το θέλετε δεν το θέλετε: το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έχει την υπογραφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα! Να είναι ένα δημόσιο νοσοκομείο για όλα τα παιδιά.

Και επειδή στο έπος της κυβέρνησής σας κοντεύει το τέλος, η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πάλι αυτή που και θα κατασκευάσει το Νοσοκομείο και θα το επαναφέρει στον έλεγχο του δημοσίου. Τον οποίο έλεγχο υπεξαιρέσατε και σε άλλες περιπτώσεις. Θα αποκαταστήσει, δηλαδή, την εκτροπή που εσείς κύριε Πλεύρη διαπράττετε ιδιωτικοποιώντας ακόμη μια δωρεά.
Μιας κομβικής σημασίας δωρεά προς όφελος όλων των συνανθρώπων μας, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος του Ιδρύματος είχε τονίσει κατά την υπογραφή του μνημονίου το 2018.

Το ψέμα σας δεν τραβάει, όμως. Δεν μπορεί να κρυφτεί γιατί και εσείς δεν μπορείτε πια να κρυφτείτε. Παρά τις α-φιλότιμες προσπάθειες και τις δικές σας  κύριε Πλεύρη, να το παίξετε εκπρόσωπος Πέτσας, φτιάχνοντας άλλη μια λίστα της ντροπής, με άλλα 5 εκατομμύρια από τις τσέπες του Έλληνα φορολογουμένου, για να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΜΕ να τον λιβανίζουν. Όταν τριγύρω μυρίζει θανατικό, φτώχεια και παρακμή.

Γιατί, καμιά φορά, τα ανοιχτά μικρόφωνα προδίδουν και τους Λιβανούς και τα λιβανιστίρια. Όπως πρόδωσαν τον πρώην υπουργό σας και τον δήμαρχό σας, που μίλησαν δημόσια για τις τσάντες με τα λεφτά που γύρισαν τις εκλογές του 2007. Και αυτές οι τσάντες, καθώς φαίνεται κύριε Πλεύρη, δεν θα μπουν στο αρχείο. Και να είστε σίγουρος κύριε Πλεύρη, δεν πρόκειται να θαφτούν στο αρχείο, ούτε οι αλήθειες, ούτε οι τσάντες, ούτε οι βαλίτσες, ούτε οι φάκελοι  του Φρουζή και της NOVARTIS που πηγαινοέρχονταν στο υπουργείο Υγείας πριν από το 2015.
Ομολογώ ότι σας περισσεύει το θράσος και η ροπή στο να μετατρέπετε το άσπρο σε μαύρο. Όπως σας περισσεύει και αυτή η λαίμαργη ροπή προς την ιδιωτικοποίηση των πάντων. Είστε ένας υπουργός ειδικής αποστολής, διάλυσης του δημόσιου ΕΣΥ και  εκχώρησης των πάντων στους ιδιώτες.  Τοποθετηθήκατε σε αυτή τη θέση- και μη γελάτε για αυτό, γιατί είναι ντροπή σας- για να ολοκληρώστε ό,τι ξεκινήσατε το 2013 και το αφήσατε στη μέση.

Κλείσιμο και συρρίκνωση δημόσιων νοσοκομείων, όχι για το καλό της υγείας των ανθρώπων, αλλά για να πίνουν στην υγειά σας τα συμφέροντα που εξυπηρετείτε.

Κλείνετε και δεν ανοίγετε νοσοκομεία κύριε Υπουργέ και κυρία Αναπληρώτρια Υπουργέ.

Ναι, κι εσείς κυρία Γκάγκα, είστε καλά εξειδικευμένη σε αυτό. Αυτό κάνατε και το 2013 όταν ως διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του «Σωτηρία» κλείσατε τέσσερις κλινικές. Σας τα καταλογίζουν οι ίδιοι οι συνάδελφοί σας. Καταθέτω στα πρακτικά το σχετικό δημοσίευμα της Αυγής με τις σχετικές αναφορές των συναδέλφων σας.

Όπως συνάδελφοί σας, κυρία Γκάγκα,  από περιφερειακά νοσοκομεία σάς καταλογίζουν ότι ξαναζεσταίνετε τα σχέδια συγχωνεύσεων και μετατροπών που επιχειρήσατε το 2012-2013. Για να χαρίσετε φιλέτα του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό το καυχηθήκατε, όχι απλώς το παραδεχθήκατε κύριε Πλεύρη, απαντώντας στον κ. Συρμαλένιο, και για το νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το άνοιξε το 2016.  Αυτό που επί 4 χρόνια κρατούσατε κλειστό, ένα κτίριο έτοιμο, πλήρως εξοπλισμένο. Και τώρα το ετοιμάζετε, φιλέτο ζεστό, να το παραδώσετε σε ιδιώτες.

«Δίνονται δυνατότητες ευελιξίας, όταν αυτά τα νομικά πρόσωπα λειτουργούν με όρους ιδιωτικού δικαίου. Χρειάζονται πολύ πιο ευέλικτα σχήματα, και για τις προμήθειες και για τις προσλήψεις και για το σύνολο της λειτουργίας τους. Το νοσοκομείο της Σαντορίνης», είπατε, «θα το έχουμε πρότυπο», απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κύριο Νίκο Συρμαλένιο.

Σε αυτό πάτε να μετατρέψετε και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Να το μετατρέψετε σε εμπόρευμα έτοιμο προς εκμετάλλευση από τα αρπακτικά.
Και ιδού τι λέτε εδώ. Σήμερα πρωτοσέλιδο των Νέων για το σχέδιό σας: «Οικονομικό μπόνους για όσους έχουν πολλούς ασθενείς». Κεφάλια μετράτε και πελάτες βλέπετε κύριε Πλεύρη. Λογικό για εσάς που βλέπετε την υγεία ως εμπόρευμα και όχι ως δημόσιο αγαθό για όλους, ακόμη και για αυτούς που δεν έχουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει και η ΝΔ κλείνει δημόσια νοσοκομεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε να φτιαχτεί και ένα νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική που δεν έχει ούτε ένα! Στις εγκαταστάσεις του πρώην Νταού Πεντέλης. Είχαν διασφαλισθεί και οι πόροι, 10 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία τώρα εσείς τα ανακαλείτε άγνωστο γιατί. Πάντως, νοσοκομείο δεν θα γίνει.

Κοντολογίς κύριε Πλεύρη, θα πρέπει να λογοδοτήσετε για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου από πλευράς σας, όπως θα πρέπει να λογοδοτήσετε στον κόσμο της Θεσσαλονίκης αν σε αυτό το παιδιατρικό νοσοκομείο θα έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά, θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του, τις οποίες δεν θα τις καθορίζει το κέρδος και ένας CEO. Ο οποίος θα διορίζεται πώς;. Ακόμη και τώρα δεν γνωρίζουμε με ποιους όρους και προϋποθέσεις. Πώς θα γίνονται οι διορισμοί; Πώς θα γίνονται οι προσλήψεις του προσωπικού, όταν για παράδειγμα- επειδή αναφέρεστε στο «πολύ ωραίο παράδειγμα» που είναι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου-προχθές προκηρύχθηκαν θέσεις γιατρών, χωρίς να αναρτηθούν στο site του ΕΣΥ (esydoctors.moh.gov.gr), αλλά απευθείας στην ειδική σελίδα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.
Με αυτόν τον τρόπο θα γίνονται οι επιλογές;

Αυτό που θα ήθελα να σας πω, κλείνοντας, είναι ότι πολύ σύντομα θα μπει τέλος σε όλο αυτό που σχεδιάζετε. Και ξέρετε γιατί; Γιατί θα μπει φρένο στον κατήφορο στον οποίο οδηγείτε τον ελληνικό λαό. Κι αυτό το φρένο θα το βάλει ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Θα αποτελείτε πολύ σύντομα παρελθόν. Όσο το συντομότερο δυνατόν φύγετε, τόσο το  καλύτερο για την πατρίδα και τους ανθρώπους της.»