Με μια εικόνα συνωστισμού από τα δικαστήρια της Ευελπίδων απάντησε η βουλευτής Δώρα Αυγέρη στην κοινοβουλευτική απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης που βρίσκει εξαιρετικά επαρκή την υγειονομική προφύλαξη από τον κοροναϊό στα δικαστήρια της χώρας.

Ads

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ως πρώτη υπογράφουσα με άλλους συναδέλφους της, ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, μετά τα κρούσματα κοροναϊού σε δικαστικούς υπαλλήλους και την πλημμελή απολύμανση και καθαριότητα που καταγγέλθηκε. Απαντώντας, ένα μήνα μετά, ο Υπουργός διαπιστώνει ότι υπάρχει πληρότητα υγειονομικού υλικού και καθαρισμών καθώς και άψογη διαχείριση των σχετικών πρωτοκόλλων.

Την ίδια ημέρα, η φωτογραφία την οποία ανάρτησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει εντυπωσιακό συνωστισμό και έλλειψη μέτρων προφύλαξης στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, κάτι που σχολιάζεται καθημερινά από τους δικηγόρους της Αθήνας. «Η φωτογραφία (σημ: κεντρική) κύριε υπουργέ προς απάντησή σας» ανέφερε η Δώρα Αυγέρη στην ανάρτησή της. 

Η απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης

Αναλυτικά, στην απάντησή του στην κοινοβουλευτική ερώτηση, ο Υπουργός Κ. Τσιάρας, ανέφερε: Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει συγκροτηθεί Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης (αριθμ. Υ.Α. 16423/20.03.2020), με στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη προστασία του ανθρώπινου δυναμικού ευθύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19. Έργο της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης είναι η εξέταση των πάσης φύσεως θεμάτων που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό και στην παροχή οδηγιών για την αντιμετώπιση θεμάτων που προκύπτουν.

Ads

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης πραγματοποίησε την κατανομή δυο (2) μαζικών αποστολών υγειονομικού υλικού που προμηθεύτηκε το Υπουργείο, ήτοι απολυμαντικού υγρού και χειρουργικών μασκών μιας χρήσεως στους Δικαστικούς Λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους της χώρας και στα υποθηκοφυλακεία.

Περαιτέρω σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο έχει εγκρίνει αιτήματα στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας για: α) υπηρεσίες απολύμανσης, μυοκτονίας, απεντόμωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων των υπηρεσιών αρμοδιότητάς του, β) υπηρεσίες ασφάλειας – φύλαξης (security) και γ) προμήθεια και εγκατάσταση plexiglass και συναφών υλικών. Τέλος, σημειώνεται ότι η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης ενιαίου υγειονομικού πρωτοκόλλου, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, για την περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα κορωναϊού σε δικαστήριο.