«Μήπως η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται το μοντέλο Όρμπαν;»,  ήταν η φράση που χρησιμοποίησε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99.4, σχολιάζοντας, με σκληρή γλώσσα, τη δήλωση του βουλευτή Αθανάσιου Πλεύρη που χαρακτήρισε «λογική την περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης επειδή δεν κάνει τίποτε και κάθεται στο σπίτι του».

Ads

«Μένουμε σπίτι, αλλά με όρους και προϋποθέσεις. Δεν… καθόμαστε στα αυγά μας, συνεχίζουμε να δουλεύουμε, να κάνουμε ερωτήσεις, να παρεμβαίνουμε, να κάνουμε επισκέψεις –όπου δεν μπορεί να υπάρξει τηλεδιάσκεψη- λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Μπορεί η Βουλή να λειτουργεί υπό ειδικές συνθήκες, ωστόσο οι βουλευτές, τουλάχιστον στο δικό μου κόμμα, δεν σταματούν ούτε λεπτό να εργάζονται», ανέφερε αρχικά

«Αν θέλεις πραγματικά να κάνεις κάτι και να βοηθήσεις, το κάνεις γνωρίζοντάς το μόνο εσύ και όχι οι υπόλοιποι. Αυτό λέγεται σεμνότητα και ταπεινότητα. Επίσης, οφείλεις να γνωρίζεις πού πηγαίνουν τα χρήματά σου και όχι σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Δεν μπορώ όμως να δεχτώ, από την άλλη, αυτό που λέει ο κ. Πλεύρης, ότι είναι λογική η μείωση της αποζημίωσης του βουλευτή επειδή δεν κάνει τίποτα και κάθεται στο σπίτι του.

Μήπως αυτό είναι πρόβα του μοντέλου Όρμπαν, που πάγωσε τις εργασίες στην ουγγρική Βουλή για να σχεδιάζει και να ενεργεί όπως ακριβώς θέλει; Μήπως αυτό το ορμπανικό μοντέλο σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ και γι’ αυτό δεν βρήκαν ούτε μία λέξη καταδίκης αυτού του μοντέλου που εφαρμόζει στην Ουγγαρία της ΕΕ ; Που είναι ο κύριος Μητσοτάκης, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ να πάρουν θέση;  Μήπως τους είμαστε αχρείαστοι οι βουλευτές; Μήπως δεν χρειάζονται τη Βουλή και ετοιμάζουν τέτοιου είδους μοντέλα; Δεν ξέρω τι κάνει ο κ. Πλεύρης και αν κάθεται στο σπίτι του και παίζει με τα παιδιά, όμως όλη η βουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι παρούσα, δρώσα και συμμετέχει κάθε στιγμή στην αγωνία του ελληνικού λαού και αυτό που πρόκειται να γίνει. Είναι απαράδεκτο να λέγεται αυτό από μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ads

Για τι μας προετοιμάζει ο κ. Πλεύρης; Προπομπός ποίου είναι; Ξέρει ότι στην Ουγγαρία σταμάτησε η Βουλή και μπορεί ο Όρμπαν να αποφασίζει μόνος του και να φυλακίσει ακόμη και οκτώ χρόνια κάποιον που, ενδεχομένως κατά την άποψη του Όρμπαν, διασπείρει ειδήσεις και ανησυχία σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στη χώρα του;».

«Όλοι να υποστούμε το μερίδιο που μας αναλογεί»

Η Δ. Αυγέρη, υπενθύμισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί υποχρεωτικής περικοπής της βουλευτικής αποζημίωσης όλων και εξήγησε: «Πρέπει όλοι να υποστούμε αυτήν την κρίση, η οποία πρέπει να έχει ορίζοντα και τέλος και να μην είναι αρχή για την υποστολή της σημαίας των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων. Να υποστούμε το μερίδιο που μας αναλογεί. Αν το μερίδιο που μας αναλογεί είναι το μερίδιο ευθύνης της Κ.Ο. της ΝΔ για να έρθει αύριο – μεθαύριο να κάνει περικοπές, για να φέρει ένα νέο κοινωνικό και εργασιακό μοντέλο, τότε τους αφήνουμε στις τύψεις τους».