«Όσοι εργοδότες έχουν περιουσία αλλά δεν πληρώνουν, οι εργαζόμενοι σε διάστημα 15 ημερών θα μπορούν να διεκδικούν μέρος από την περιουσία» δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι υπήρχαν κανόνες στο εργατικό δίκαιο αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τις εφάρμοζαν.

Ads

Η Ε. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι εάν ο εργαζόμενος μένει απλήρωτος επί μήνες, θα μπορεί να προσκομίζει στον ΟΑΕΔ την εξώδικη δήλωση προς τον εργοδότη και θα παίρνει το επίδομα ανεργίας, ενώ προβλέπεται ότι η δικάσιμος θα ορίζεται το πολύ σε διάστημα 6 μηνών.

Η υπουργός πρόσθεσε ότι θα ενισχυθεί το Σώμα Επιθεωρητών, με ακόμη 150 άτομα, ενώ επί ΝΔ ο κ. Βρούτσης μείωσε το προσωπικό κατά 200 άτομα, ενώ αναφερόμενη στη χρηματοδότηση των ρυθμίσεων, που αποτέλεσε και θέμα κριτικής από τη ΝΔ, είπε ότι εγκρίθηκε κονδύλι 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση των μικτών κλιμακίων ελέγχων αλλά και για υπηρεσίες όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα δικαιώματα τους.

Αναφερόμενη στην οικονομική επιβάρυνση του ΟΑΕΔ, είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μετατοπίσει τον κίνδυνο στον Οργανισμό. «Ο ΟΑΕΔ προστατεύει τον εργαζόμενο και όχι ο εργαζόμενος τον ΟΑΕΔ» είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Παράλληλα, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, οι θεσμοί θα αρνηθούν την εφαρμογή κάποιων διατάξεων, είπε ότι το μόνο που εκκρεμεί είναι το θέμα των απεργιών και συγκεκριμένα το ποσοστό των οικονομικά τακτοποιημένων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων -και μόνο αυτών- για απαρτία, ώστε να ληφθεί απόφαση για απεργία.