Η ομολογία Σταικούρα ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει αύξηση του κατώτατου μισθού σε βάθος τριετίας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία – για όσους, τουλάχιστον, παρακολουθούσαν προσεκτικά και τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ και τις κινήσεις των συμμάχων της στο επιχειρηματικό και οικονομικό στερέωμα. Και οι κινήσεις αυτές έδειχναν εξ αρχής, σε όσους τουλάχιστον ήθελαν να το δουν, πως η οικονομική ατζέντα Μητσοτάκη δεν είναι ατζέντα υπερ των εργαζομένων, ούτε καν της μεσαίας τάξης, αλλα καθαρή ατζέντα ΣΕΒ και ΔΝΤ.

Ads

Το ΔΝΤ άλλωστε και ο ΣΕΒ ήταν οι δυο «θεσμοί» που σταθερά και παγίως αντιτάσσονταν λυσσαλέα σε οποιαδήποτε μισθολογική αύξηση, στο όνομα της στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας. Και το ΔΝΤ, απο καταβολής Μνημονίων, ήταν ο μεγαλος εμπνευστής της εσωτερικής δημοσιονομικής υποτίμησης με βασικό όχημα την υπερσυμπίεση των μισθών.

Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ είχε διακηρύξει την κάθετη αντίθεσή του στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Φεβρουάριο. Υποστήριζε τότε ότι «το ύψος των μισθών, και μεταξύ αυτών το ύψος των κατώτατων μισθών, που μπορεί να αντέξει η οικονομία, συνδέεται με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της, το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας».

Ο ΣΕΒ επίσης έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας ακύρωση της εγκυκλίου της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την οποία προβλέπεται η προσαύξηση του νέου κατώτατου μισθού από 1/2/2019, με βάση την προϋπηρεσία των μισθωτών, δηλαδή τις γνωστές τριετίες.

Ads

Με βάση την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ από την 1η Φεβρουαρίου 2019 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί στα 650 € και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 € και ισχύουν χωρίς ηλικιακή διάκριση (κατάργηση υποκατώτατου). Ο κατώτατος μισθός προσαυξήθηκε κατά 10% για κάθε διαμορφωμένη τριετία προϋπηρεσίας

Μπροστά σ’ αυτό το δεδομένο η ΝΔ είχε κάνει προεκλογικά την ντρίπλα της σύνδεσης των μισθών με τον ρυθμό ανάπτυξης και στο πρόγραμμά της είχε

συμπεριλάβει την εξαγγελία για αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2020 μέχρι το 2022, με ρυθμό διπλάσιο απο τον ρυθμό ανάπτυξης, ώστε να φτάσει – όπως έλεγαν – σε τρία χρόνια τα 730 ευρώ.

Προχθές το βραδυ ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας ακύρωσε και τις εξαγγελίες και το πρόγραμμα του κόμματός του. Δήλωσε στην ΕΡΤ ότι όντως «έχουμε πεί διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού σε σχέση με την ανάπτυξη. Ξεκινώντας όμως από έναν κατώτατο μισθό που δεν έχει αυξηθεί ήδη, όσο αυξήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε ξαφνικά, μήνα Φεβρουάριο, αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Ουσιαστικά ενσωμάτωνε την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα έπρεπε να γίνει σε βάθος τριετίας ή τετραετίας, με βάση τους ρυθμούς μεγένθυνσης της ελληνικής οικονομίας. Άρα έχουμε ήδη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Θα αξιολογηθεί αυτό το θέμα ανάλογα με τα δεδομένα της οικονομίας».

Εν ολίγοις, μια ακόμη προεκλογική υπόσχεση «καίγεται» πλην εκείνων που τελούν υπερ των επιχειρηματιών και των βιομηχάνων.