Τις τελευταίες μέρες, οι εφημερίες των νοσοκομείων στην Αττική ανέδειξαν την πλήρη ισοπέδωση των νοσοκομείων της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Την Παρασκευή η Νίκαια, το Σάββατο το Αττικό, την Κυριακή το Θριάσιο, με ή χωρίς οξυγόνο, τη Δευτέρα το Τζάνειο.
 
Το Αττικό, για παράδειγμα, με σχεδόν ενενήντα (90) εισαγωγές covid και με το Ιατρικό Περιστερίου να προσφέρει ελάχιστη βοήθεια, απώλεσε και τους τελευταίους χώρους για τους non covid. «Ένας όροφος είναι για όλα τα χειρουργικά κι ένας  για μαιευτικά-παιδιατρικά. Κι από εκεί και πέρα εφημερεύουν και οι διάδρομοι του. Ράντζα παντού, ασθενείς αναμεμιγμένοι, ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις», περιγράφει ένας νοσηλευτής στο Tvxs.gr.
 
Όσο για τις ελλείψεις ακόμη και στις παροχές οξυγόνου, αυτές δεν περιορίζονται στο Θριάσιο Νοσοκομείο. «Υπάρχει πρόβλημα και σε ορόφους του Αττικού», προσθέτει ένας γιατρός. «Το δημοσιογραφικό στερεότυπο “στα όρια τους τα νοσοκομεία”, προξενεί πια πικρό γέλιο για μας τους  γνωρίζοντες.  Τι απομένει άραγε; Η κατάρρευση και του κτηρίου, προκειμένου να πει κανείς ότι ξεπεράστηκαν τα όρια της καταστροφής;».

Ads

Διαβάστε επίσης: «Στερεύει» από οξυγόνο το Θριάσιο Νοσοκομείο

 Όπου φτωχός και η μοίρα του
 
 Το νέο φαινόμενο των ημερών είναι η απόφαση για τη θυσία της Δυτικής Αθήνας, των φτωχών συνοικιών του Πειραιά και  της δυτικής Αττικής. Οι πολυπληθείς αυτές εργατικές περιοχές είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες επιδημιολογικά, λόγω της θέσης που έχουν στην παραγωγή οι κάτοικοι τους. Επιπλέον, αποτελούσαν ανέκαθεν την μαύρη τρύπα του συστήματος περίθαλψης στο Λεκανοπέδιο. «Είναι χαρακτηριστικό ότι το λιμάνι  τις μισές ημέρες δεν διαθέτει καν εφημερεύον νοσοκομείο, οπότε ονοματίζεται καταχρηστικά ως Πειραιάς το Χαιδάρι, η Ελευσίνα ή η Βούλα!», λέει στο Tvxs.gr γνώστης των υπηρεσιών Υγείας που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του.  
         
«Σε αυτή  την κατάσταση έρχεται να προστεθεί η συνειδητή επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου και ειδικότερα της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας,, να σηκώσουν σήμερα το κύριο βάρος τα νοσοκομεία των φτωχών. Αλλά πρόκειται για το φαινόμενο των συγκοινωνούντων δοχείων. Σύντομα,  θα μοιραστούν την ίδια τύχη και τα αθηναϊκά νοσοκομεία του άξονα Βασιλίσσης Σοφίας – Μεσογείων.  Ωστόσο αυτά προς το παρόν καταφέρνουν να διαφυλάξουν μια στοιχειώδη παράλληλη λειτουργία και για τους non covid ασθενείς τους. Στις πιο φτωχές περιοχές, αυτό δεν υπάρχει. Όπου
φτωχός και η μοίρα του».
 
«Έχει έρθει και η σειρά μας», λέει γιατρός από νοσοκομείο του κέντρου της Αθήνας. «Στο Σωτηρία δεν υπάρχει κρεβάτι. Το Ντυνάν, που φιλοξενεί τα non covid,  έχει πλημμυρίσει από καρδιοχειρουργικά και γίνεται χαμός. Αν δεν γίνει επίταξη και άλλων νοσοκομείων, θα γίνει έκρηξη».

Διαβάστε επίσης: Ντοκουμέντα από το Κρατικό Νικαίας. Εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι με κορωνοϊό δίπλα σε άλλους ασθενείς
 
 Ο ρόλος πολλών ΜΜΕ
 
«Τα νοσοκομεία ξεμένουν ακόμη και από οξυγόνο», λέει ο νοσηλευτής του Αττικόν, «και οι υπεύθυνοι, όπως ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ κ Ροιλός, αντί να παραιτηθεί προσπαθεί να επιβάλει την σιωπή με πειθαρχικές απειλές. Νομίζει ότι βρίσκεται ακόμη στην απόκρυψη των εκατοντάδων θερινών κρουσμάτων στην Πάρο. Περνάει τον Πειραιά για γραφικό κυκλαδονήσι και την συνδικαλιστική ένωση των ιατρών για  κάτι σαν τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Πάρου, στον οποίο απαγόρευε να ενημερώνει την τοπική κοινωνία, για τα κρούσματα που ο ΕΟΔΥ απέκρυπτε».
 
Οι υγειονομικοί με τους οποίους μίλησε το Tvxs.gr δεν κρύβουν την οργή τους για την παραπληροφόρηση πολλών μέσων ενημέρωσης. «Η απελπισία κρύβεται επιμελώς. Δεν μαθαίνονται τα νέα των ξέχειλων νεκροτομείων, των καρκινοπαθών ή των νεφροπαθών που κολλάνε τον ιό εκεί ακριβώς όπου έχουν αναζητήσει την σωτηρία, δηλαδή στα μεγάλα νοσηλευτήρια της Αττικής. Σύντομα θα δούμε και τις σκηνές της υπαίθριας νοσηλείας στα πάρκινγκ τους».
 
 «Άδικα περιμένει κανείς να μάθει τα νέα από τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Ακόμη και πυρηνική βόμβα να πέσει στην Αττική, τα δελτία τους θα εκπέμπουν ότι είμαστε στα όρια αλλά αντέχουμε», λέει ένας άλλος. «… Κι αυτά μέχρις ότου να σβήσει η πυρκαγιά, γιατί τότε θα περάσουν ανενόχλητοι στους ύμνους για τον θριαμβευτή που έσωσε τάχα το λαό».
 
«Κατανικούν τον ιό μόνο στις κάμερες»

Ads

Τα βέλη των υγειονομικών στρέφονται και προς την επιτροπή Τσιόδρα, όπως μεταφέρει το κλίμα ένας από τους συνομιλητές του Tvxs.gr:
 
« Ψιλοχάθηκαν οι επιστήμονες των ποικιλώνυμων επιτροπών, που ένα χρόνο τώρα περιφέρονταν σαν superman και superwoman, από κανάλι σε κανάλι. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν δει ακόμη ασθενή με covid στα μάτια, αν και παριστάνουν τους μπαρουτοκαπνισμένους!  …Κι ενώ η μεγάλη πλειονότητα των μελών της ενδόξου επιτροπής – αμορτισέρ εργάζεται σε ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία, αυτά τα  ιδρύματα απαγορεύεται να δουν covid έστω κι από μακριά. Πάει χαμένη δηλαδή τόση σοφία! Έτσι, περιορίζονται να κατανικούν τον ιό μόνο στις κάμερες».
 
Αντιπολίτευση. Σαν να έχουν πάει εκδρομή για κούλουμα
 
 «Την εβδομάδα που ξεκινά αύριο, ελπίζουμε σε τρία πράγματα», εξηγεί ο γνώστης των υπηρεσιών Υγείας.
 
«α) τα κρούσματα να μην είναι περισσότερα από την καταστρεπτική εβδομάδα που πέρασε. β) οι νεκροί με covid19 της επόμενης εβδομάδας, να μείνουν κάτω από το όριο των 500. γ) στο τέλος της εβδομάδας, οπότε οι διασωληνωμένοι θα έχουν πλέον υπερβεί αισθητά τους 600, να μην χρειαστεί πλέον κανείς ¨Ελληνας ΜΕΘ, για οποιονδήποτε λόγο».
 
«Δεν μπορώ να πιστέψω η πολιτική ηγεσία είναι τόσο ανίκανη. Ίσως  δεν έχει πλήρη εικόνα ότι τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε σφαγεία αμνών», συμπληρώνει ο γιατρός, από τους συνομιλητές του Tvxs. «Μου κάνει μεγάλη εντύπωση, πάντως η χαλαρή στάση της αντιπολίτευσης. Σαν να έχουν πάει εκδρομή για κούλουμα.. Εδώ οι διοικητές που έχει διορίσει η κυβέρνηση δεν έχουν φροντίσει να έχουν τα νοσοκομεία οξυγόνο. Δεν είναι εγκληματική αμέλεια αυτό και γιατί δεν το επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ;   Ιδίως όταν πρόκειται και για αποφάσεις με κοινωνικό πρόσημο,  με τα νοσοκομεία των φτωχών και τις  ιδιωτικές κλινικές των πλουσίων που τις κρατάνε εκτός μάχης. Δεν νοιάζονται για την κοινωνική αλλά ούτε καν για την εκλογική τους βάση;».