Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών ο Μάριος Ζέρβας. Η Εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του από όλες τις κατηγορίες και η πρότασή της έγινε δεκτή ομόφωνα από το σώμα. 

Ads

O δάσκαλος κολύμβησης είχε συλληφθεί τον Μάρτιο 2010 κατά τη διάρκεια μιας πορείας ενάντια στα μέτρα του πρώτου μνημονίου. Φορούσε στην πλάτη του ένα σακίδιο και σε συνδυασμό με τα «αντισυμβατικά» ράστα μαλλιά του, καθίσταται ύποπτος και συλλαμβάνεται σε μια ανύποπτη στιγμή. Στον έλεγχο, βρέθηκαν στην κατοχή του σαμπουάν, σαγιονάρες, μπουρνούζι, γυαλάκια και σκουφάκι κολύμβησης, είδη της δουλειάς του ως δάσκαλος κολύμβησης νηπίων στο ΟΑΚΑ.

Διαβάστε επίσης: Ο Μάριος Ζέρβας μιλά στο Tvxs.gr: Δεν φοβάμαι τη δίκη αλλά την πραγματικότητα

Φορτώθηκε ένα παράλογο κατηγορητήριο για συμμετοχή σε επεισόδια και κατοχή μολότοφ, παρά τις δεκάδες μαρτυρίες και φωτογραφίες, που αποδείκνυαν την αθωότητά του. Το κατηγορητήριο στοιχειοθετείται με βάση μόνο τις καταθέσεις αστυνομικών χωρίς άλλα στοιχεία ή ευρήματα και μετά την εξέταση μόλις ενός από τους πολλούς αυτόπτες μάρτυρες. Οι κατηγορίες που του αποδόθηκαν ήταν κακουργηματικές καθώς επιβαρύνθηκαν και με τον καταργημένο πλέον νόμο περί «κουκουλοφόρων», αν και σε πλήθος φωτογραφιών φαίνεται να έχει ακάλυπτα χαρακτηριστικά.

Ads

Κρατήθηκε για πέντε ημέρες και προφυλακίστηκε. Μετά τη σύλληψή του ξέσπασε ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης που εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Τα στοιχεία ήταν αδιάψευστα και τελικά οι αρχές αναγκάστηκαν, κάτω και από την πίεση του κινήματος και τις διαμαρτυρίες, να αποφασίσουν την αποφυλάκισή του. Επτά χρόνια μετά, η υπόθεση του Μάριου Ζέρβα, του δασκάλου κολύμβησης με τα ράστα και τα σαμπουάν που γίνανε μολότοφ, τελείωσε οριστικά και είναι αθώος και με απόφαση της Δικαιοσύνης.