Αθώος κρίθηκε σήμερα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου ο Γερμανός ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ, εναντίον του οποίου είχε ασκηθεί δίωξη για το περιεχόμενο βιβλίου του για τη «Μάχη της Κρήτης». Ο Ρίχτερ στο βιβλίο του δικαιολογεί τα εγκλήματα των ναζί κατά των κρητικών. 

Ads

Ο Ρίχτερ στο βιβλίο του χαρακτηρίζει τη σημασία της μάχης της Κρήτης «στρατιωτικό μύθο» και επικρίνει τον αντιστασιακό αγώνα ενάντια στον κατακτητή χαρακτηρίζοντάς τον «μη έντιμο, βρόμικο και κτηνώδη» την ίδια στιγμή που αναγνωρίζει τους ναζί αλεξιπτωτιστές ως «ιδεολόγους ιππότες».

Σύμφωνα με το επίσημο κατηγορητήριο στο βιβλίο του υπάρχουν αναφορές που συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο».

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και προκάλεσε πανελλαδικό ενδιαφέρον, καθώς ήταν η πρώτη δίκη που έγινε με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014. Προκλήθηκαν ποικίλες αντιδράσεις για το αν η δίωξη του Γερμανού καθηγητή πλήττει ή όχι την ελευθερία του λόγου.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΠροκλητικά «Ρίχτερ» για τη Μάχη της Κρήτης

Απών ο Ρίχτερ για λόγους υγείας

Ο Ρίχτερ δεν παρουσιάστηκε στη δίκη. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γερμανού ακαδημαϊκού προσκόμισαν ιατρική βεβαίωση, η οποία πιστοποιούσε ότι έχει υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργείο στα μάτια και δεν μπορεί να ταξιδέψει.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Ιωάννης Καργόπουλος, ανακοίνωσε την αθωωτική απόφαση το μεσημέρι. Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρισκόταν πλήθος κόσμου.

Ο δικηγόρος του «Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων από τη ναζιστική κατοχή 1941-1944», Γιώργος Σταράκης, δήλωσε ότι ο σύλλογος θα ζητήσει την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.