Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων έκρινε αθώο τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη με πλειοψηφία 2-1, στη δικαστική διαμάχη που αφορούσε δημοσίευμα για τις σχέσεις της Λίνας Νικολοπούλου, συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ads

Το δικαστήριο -ανατρέποντας την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση- έκρινε ότι όσα είχε γράψει ο Βαξεβάνης ανταποκρίνονται στην αλήθεια, καθ’ ότι προέκυπταν μέσα από πόρισμα των αρμόδιων επιθεωρητών Υγείας.

Νωρίτερα, την απαλλαγή του Κώστα Βαξεβάνη είχε ζητήσει ο εισαγγελέας.

«Είναι γεγονός ότι είχε στη διάθεση του το πόρισμα των επιθεωρητών για το ΚΕΕΛΠΝΟ και από το περιεχόμενο του τού δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι ο διαγωνισμός ήταν διαβλητός κι έγινε για να δοθούν χρήματα στη συγκεκριμένη εταιρεία. Είχε καθήκον να προβάλει αυτό το γεγονός.  Είναι δημοσιογράφος που ερευνά σκάνδαλα, ελέγχει την εξουσία. Διαπίστωσε κάποια γεγονότα, θα μπορούσε να είναι και οξύς και κριτικός, δεν θα μπορούσαμε να πούμε λιγότερο ήπιο, δεν είναι δικαστική απόφαση αλλά ένα δημοσίευμα που θέλει να ελέγξει τη δημόσια διοίκηση. Η κ. Στουρνάρα είναι δημόσιο πρόσωπο, όπως ο σύζυγός της και η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να φαίνεται τίμια. Δεν λέω ότι έκανε κάτι η ίδια, αλλά το ΚΕΕΛΠΝΟ που την εξέθεσε. Έντονη η διατύπωση αλλά όχι μειωτική. Δικαιολογημένο το ενδιαφέρον του δημοσιογράφου. Να απαλλαγεί.» ανέφερε μεταξύ άλλων στη αγόρευσή του ο εισαγγελέας.

Ads

Νικολοπούλου: «Η απόφαση είναι προφανώς εσφαλμένη»

Για απόφαση προφανώς εσφαλμένη κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η Λίνα Νικολοπούλου. Συγκεκριμένα αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Το δικαστήριο εξέδωσε σήμερα απαλλακτική απόφαση κατά πλειοψηφία για τον κατηγορούμενο Κωνσταντίνο Βαξεβάνη για το αδίκημα της απλής δυσφήμισης για το οποίο πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης (8) οκτώ μηνών, μολονότι ο κατηγορούμενος δεν απέδειξε την αλήθεια των ισχυρισμών του. Η απόφαση είναι προφανώς εσφαλμένη και η πολιτική αγωγή θα ζητήσει να ελεγχθεί αναιρετικά. Το δημοσίευμα είναι και παραμένει εξόχως δυσφημιστικό. Η απαλλαγή παρά την μη απόδειξη της αληθείας αποτελεί πρωτοφανή δικαστική πρωτοτυπία και εμβάλλει σε σκέψεις και προβληματισμό σχετικά με την ορθή και αμερόληπτη δικαστική κρίση».

Σύλληψη για τη μήνυση Σαμαρά 

Σημειώνεται ότι, παρά το γεγονός ότι ο Κώστας Βαξεβάνης κρίθηκε αθώος για την παραπάνω υπόθεση, στη συνέχεια συνελήφθη ύστερα από μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του ο Αντώνης Σαμαράς για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, εξαιτίας ανάρτησής του δημοσιογράφου στο Twitter.

Ο εκδότης και δημοσιογράφος συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, από αστυνομικούς που τον περίμεναν έξω από δικαστική αίθουσα όπου εκδικαζόταν η σε δεύτερο βαθμό υπόθεση μήνυσης της συζύγου του επικεφαλής της Τράπεζας Ελλάδος και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων.