Την απαλλαγή των 17 κατοίκων της Ιερισσού που κατηγορούνταν για συμμετοχή σε επεισόδια με την αστυνομία τον Μάρτιο του 2013, κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά της εξόρυξης χρυσού, αποφάσισε το Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Κάνοντας επίκληση στον νόμο 4411/2016, το δικαστήριο έπαυσε την εις βάρος τους δίωξη, λόγω παραγραφής του πλημμελληματικού αδικήματος της παρακώλυσης συγκοινωνιών που τους καταλογίζονταν.

Αντίθετα, για πέντε συντοπίτες τους, που περιλαμβάνονται στο ίδιο κατηγορητήριο, η δικαστική περιπέτεια συνεχίζεται. Θα δικαστούν στις 30 Ιανουαρίου 2018 για τις υπόλοιπες κατηγορίες (κατά περίπτωση αντίσταση κατά της αρχής και πρόκληση σωματικής βλάβης), καθώς το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης λόγω απουσίας δυο μαρτύρων κατηγορίας.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στην Ιερισσό, στο πλαίσιο ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης που προηγήθηκε - έναν μήνα νωρίτερα - στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.