Ως το «μόνο ασφαλές» μέρος χαρακτηρίζει τη δομή του Καρά Τεπέ η κυβέρνηση και ως κάτοχο της «μίας και μοναδικής αλήθειας»… τον εαυτό της, σε μήνυμα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στην ιστοσελίδα του: «Το μόνο ασφαλές μέρος για σένα και την οικογένειά σου είναι η νέα δομή. Εκεί η ελληνική πολιτεία εγγυάται την ασφάλειά σου και προσφέρει ηλεκτρικό, νερό, ιατρική φροντίδα, κλπ. Ενημερώσου μόνο από τις επίσημες αρχες, μην εμπιστεύεται κανέναν άλλο, σε χρησιμοποιούν» αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα.

Ads

Σε άλλο σημείο καλεί τους πρόσφυγες να δηλωθούν στη νέα δομή υποστηρίζοντας ότι «οι οικογένειες θα μείνουν μαζί και ασφαλείς. Φαγητό, ηλεκτρικό, νερό, ασύρματο Ίντερνετ, γιατροί. Αυτοί που σου λένε ότι η νέα δομή είναι φυλακή, σου λένε ψέματα και σε εκμεταλλεύονται. Μόνο οι ελληνικές αρχές λένε την αλήθεια».

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι καταγγελίες για την κατάσταση μέσα στη δομή. Όπως για παράδειγμα ο άνθρωπος στο βίντεο που αναφέρει χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει αρκετό διαθέσιμο νερό για όλους, ενώ ο κόσμος συνωστίζεται σε ουρές». «Δεν υπάρχει επαρκής χώρος για σκηνή, με αποτέλεσμα πολλοί να κοιμούνται σε αμάξια, την ίδια ώρα που δεν υπάρχει ρεύμα. Οι συνθήκες είναι αηδιαστικές σε όλη τη δομή. Αυτή είναι η κατάσταση, ο κόσμος είναι συνωστισμένος, επικρατεί πείνα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του lesvospost.com πρόσφυγες και οργανώσεις καταγγέλλουν άθλιες συνθήκες μέσα στη νέα δομή. “Όπως αναφέρουν οι σκηνές είναι μέσα στις πέτρες και τα χώματα, ενώ οι τουαλέτες δεν φτάνουν για τα άτομα που έχουν μπει μέσα..

Επίσης σκηνές που έχουν ξεχωριστεί σαν δομή καραντίνας χωρίζονται με τους υπόλοιπους μετανάστες με ένα συρματόπλεγμα και χωρίς φυσικά να τηρείτε κανένα μετρό προστασίας και υγιεινής με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους τους διαμένοντες στην νέα δομή.

Ads

Στην νέα δομή του Καρά Τεπέ και ειδικά στο σημείο οπού μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε το πεδίο βολής, μετανάστες βρίσκουν σφαίρες αλλά και πυρομαχικα φυσικά ανενεργά ενώ τα προσφυγόπουλα παίζουν στα παλιά πολυβολεία.

Χτες ομάδα πυροτεχνουργών της 98 ΑΔΤΕ έκανε έρευνα σε όλους τους χώρους του πεδίου βολής ώστε να εντοπίσει παλιές νάρκες και πυρομαχικα που δεν είχαν περισυλλέγει από τις βολές που πραγματοποιούνταν στο πεδίο βολής

Ωστόσο υπάρχουν καταγγελίες ακόμα και για την ίδια την ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης, η οποία, όπως αναφέρουν, αρχικά στρεφόταν κατά των μη κυβερνητικών οργανώσεων,αναφέροντας ότι «καμία ΜΚΟ δεν σας θέλει ασφαλείς», την ώρα που στο εσωτερικό της δομής η κυβέρνηση στηρίζεται στις ΜΚΟ για να καλύψουν βασικές ανάγκες χιλιάδων ταλαιπωρημένων ανθρώπων.