Χρόνιο έχει αρχίσει να γίνεται το ζήτημα της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας, Ναίμ Ελγαντούρ, μιλώντας στο tvxs.gr δήλωσε ότι προτίθεται να προσφύγει για το συγκεκριμένο θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, σχετική ερώτηση στην Βουλή, προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και τον υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, απεύθυνε η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Γιαννακάκη. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Ads

 
Σύμφωνα με τον νόμο 3512/2006 προβλέπεται η ανέγερση ισλαμικού τεμένους στα όρια του δήμου Αθηναίων με στόχο να μπορούν να ικανοποιούν τις θρησκευτικές τους απαιτήσεις οι μουσουλμάνοι της Αθήνας, που ξεπερνούν τους εκατό χιλιάδες. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει προχωρήσει το έργο παρά τις όποιες προσπάθειες και αν έχει καταβάλει η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, γεγονός που κάνει την ελληνική πρωτεύουσα την μοναδική στην Ευρώπη χωρίς την ύπαρξη επίσημου τεμένους.
 
Η Άννα Διαμαντοπούλου, επί θητείας της στο υπόγειο Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σε σχετική ερώτηση βουλευτή είχε απαντήσει, τον Ιανουάριο του 2012, πως όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες είχαν διεκπεραιωθεί από το υπουργείο. 
 
Ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας, κ. Ναίμ Ελγαντούρ, μιλώντας στο tvxs.gr, τόνισε ότι «δεν πρέπει να γίνεται σύνδεση του τεμένους με τους μετανάστες. Είμαστε Έλληνες μουσουλμάνοι και χρειαζόμαστε έναν χώρο αξιοπρεπή να κάνουμε την προσευχή μας. Το θέμα είναι παγωμένο εδώ και καιρό. Μια δεν το θέλει η ακροδεξιά, μια η άκρο-ακροδεξιά δεν το θέλει, και το ζήτημα διαρκώς αναβάλλεται».
 
«Έχουμε χτυπήσει κάθε πόρτα. Ακόμη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε», συμπληρώνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν τίθεται οικονομικό ζήτημα αφού επανειλημμένως έχουν δηλώσει ότι μπορούν να βρουν εκείνοι το απαραίτητο κεφάλαιο, ενώ έχουν προτείνει να το οικοδομήσουν οι ίδιοι. «Η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε, πήγε διακοπές, τώρα περιμένουμε να συναντηθούμε μαζί της. Εάν μετά την συνάντηση δεν βγει τίποτα, θα δούμε που βρισκόμαστε και πιθανώς τον Νοέμβριο να απευθυνθούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ανέφερε ο κ. Ελγαντούρ.
 
Η κα. Μαρία Γιαννακάκη, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, στην σχετική ερώτηση που απεύθυνε στους αρμόδιους υπουργούς (Παιδείας και Ανάπτυξης) τους καλεί να εξηγήσουν «την συνεχιζόμενη κωλυσιεργία επί του θέματος και να παρουσιάσουν ένα χρονοδιάγραμμα εργασιών σχετικά», καθώς όπως τονίζει «η αναιτιολόγητη αναβλητικότητα παρεμποδίζει την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των μουσουλμάνων».
 
«Με ενδιαφέρει ποιός είναι πλέον υπεύθυνος, δεδομένου ότι όπως είχε πει η κα. Διαμαντοπούλου το θέμα είχε φύγει από το υπουργείο Παιδείας. Δεν είναι ένδειξη καλής θέλησης η ανέγερση του τεμένους. Είναι ζήτημα σεβασμού απέναντι στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», σχολίασε στο tvxs.gr η Μαρία Γιαννακάκη.