Στην απουσία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα και στην προοπτική ανέγερσης ενός αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ του BBC. Το βρετανικό δίκτυο σημειώνει ότι η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει τζαμί, αναγκάζοντας τους μουσουλμάνους κατοίκους της να συγκεντρώνονται σε αυτοσχέδιους υπόγειους χώρους, ώστε να προσευχηθούν. Το ρεπορτάζ σχολιάζει ότι μετά την τουρκοκρατία η ανέγερση τεμένους θεωρείται «πράξη ανθελληνική».

Ads

 
Το BBC αναφέρει ότι ο αριθμός των μουσουλμάνων στην Αθήνα ανέρχεται στις 300.000, λόγω του κύματος μεταναστών προς την ΕΕ που έχουν ως πύλη εισόδου την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του Πακιστανο-ελληνικού Συνδέσμου, Σαγιέντ Μοχάμαντ Τζαμίλ, μιλώντας στο βρετανικό κανάλι, δηλώνει ότι η απουσία τεμένους είναι «πολύ μεγάλη τραγωδία» για τους μουσουλμάνους στην πόλη.
 
«Η Ελλάδα παρήγαγε δημοκρατία και πολιτισμό και το σεβασμό της θρησκείας – αλλά δεν σέβονται τους μουσουλμάνους ώστε να τους παράσχουν ένα κανονικό, νόμιμο τζαμί», προσθέτει ο ίδιος.
 
Αναφορές στη Χρυσή Αυγή
 
Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στις επιθέσεις σε βάρος μουσουλμάνων από μέλη της Χρυσής Αυγής, οι οποίες αποτελούν πιέσεις επί της κυβέρνησης να προσφέρει ένα προστατευμένο τέμενος στους μουσουλμάνους.
 
Επίσης, γίνεται αναφορά στο σχέδιο κατασκευής τεμένους χωρητικότητας 500 πιστών σε εγκαταλειμμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στον Βοτανικό, δίπλα σε μια μικρή εκκλησία. Σημειώνεται, όμως, ότι στο παρελθόν ανάλογες υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκαν, λόγω πολιτικών αντιπαραθέσεων. «Πρόβλημα ενδέχεται αυτή τη φορά να δημιουργήσει η οικονομική κρίση», σχολιάζει το BBC, «καθώς ίσως η κυβέρνηση βρει δύσκολο να ανακοινώσει τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του τεμένους με 1 εκατομμύριο ευρώ».
 
Πάντως ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης, Στράτος Σιμόπουλος, δηλώνει στο ρεπορτάζ, ότι η κατασκευή του τεμένους αποτελεί δέσμευση του ελληνικού κράτους, λέγοντας ότι ίσως η έναρξη των εργασιών είναι δυνατό να αρχίσει σε λίγους μήνες.
 
Οι αντιδράσεις παραμένουν
 
 Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ δηλώνει στο BBC ότι η Ελλάδα υπέφερε πέντε αιώνες ισλαμικής τυραννίας υπό τον τουρκικό ζυγό και ότι «η κατασκευή του τζαμιού θα αποτελούσε προσβολή στους μάρτυρες που μας ελευθέρωσαν». «Δεν μισώ κανέναν, αλλά οι περισσότεροι μουσουλμάνοι βρίσκονται στην χώρα παρανόμως ώστε να εξισλαμίσουν την Ευρώπη», προσθέτει ο Μητροπολίτης.
 
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι οι απόψεις του ακούγονται ισλαμοφοβικές και εκτός πραγματικότητας της πολυπολιτισμικής ΕΕ, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ απαντά ότι η Ελλάδα δεν είναι πολυπολιτισμική χώρα. «Είμαστε ένα ελληνικό έθνος και όλα τα υπόλοιπα είναι μια εφεύρεση της νέας τάξης και του σιωνισμού. Προσπαθούν να διαβρώσουν το χαρακτήρα μας», τονίζει.
 
«Εσωστρεφές έθνος»
 
Ο ανταποκριτής του BBC σχολιάζει ότι το ζήτημα του τεμένους έχει γίνει σύμβολο του είδους του κράτους που είναι πρόθυμη να γίνει η Ελλάδα. «Η οικονομική κρίση έχει κάνει το έθνος πιο εσωστρεφές, πιο φοβισμένο», προσθέτει, ενώ παραθέτει και τις απόψεις Αθηναίων πολιτών αναφορικά με το ζήτημα του τεμένους.