Από εξαιρετικά δύσκολο έως ανέφικτο θεωρεί η Αθηνά Λινού να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για συλλογική ανοσία στην Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι. Μιλώντας στο tvxs.gr η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών παραθέτει μαθηματικούς υπολογισμούς που αποδεικνύουν ότι ιδιαίτερα δύσκολη είναι η επίτευξη του στόχου ακόμα και μέχρι το τέλος του 2021. Βρίσκει εντελώς λανθασμένη την απόφαση του υπουργείου Υγείας για διεξαγωγή των εμβολιασμών στα νοσοκομεία ενώ επισημαίνει πως για την απαιτούμενη επιτάχυνση της διαδικασίας πρέπει να γίνουν προσλήψεις βοηθητικού προσωπικού. Και φυσικά όλα αυτά θα έχουν νόημα αν υπάρχει η απαραίτητη επάρκεια σε εμβόλια.

Ads

«Πιστεύω ότι πάμε πάρα πολύ αργά. Μεθοδικά μεν, δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα απ΄όσο γνωρίζω, πολύ αργά δε. Με αυτό τον ρυθμό των 8 έως 10 χιλιάδων εμβολιασμών ημερησίως, ακόμα κι αν υπάρχει επάρκεια εμβολίων, θα είναι πρακτικά αδύνατο να εμβολιαστεί  το 70% του ελληνικού πληθυσμού και να επιτευχθεί συλλογική ανοσία μέσα στο 2021», τονίζει η Αθηνά Λινού.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του εκπροσώπου της Χρήστου Ταραντίλη, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, ήτοι τον εμβολιασμό 7 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η κα. Λινού εξηγεί πως για να εμβολιαστούν 7 εκατομμύρια άνθρωποι με τα εμβόλια δύο δόσεων που είναι έως τώρα εγκεκριμένα, απαιτούνται 14 εκατομμύρια εμβολιασμοί. «Αν εμβολιάζουμε 100 χιλιάδες άτομα ημερησίως τις εργάσιμες ημέρες, θα χρειαστεί να πάμε μέχρι το τέλος Αυγούστου. Απαιτούνται επιπλέον 15 ημέρες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό για να εξασφαλιστεί η ανοσία, επομένως φτάνουμε στα μέσα Σεπτεμβρίου. Και αυτός ο υπολογισμός γίνεται με 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον φαίνεται στόχος ανέφικτος».

Στην επισήμανση ότι η κυβέρνηση έχει προαγοράσει αρκετά εμβόλια της εταιρίας Johnson & Johnson που γίνονται σε μία δόση κι άρα ενδεχομένως να απαιτηθεί σημαντικά μικρότερος αριθμός εμβολιασμών, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απαντά: «Το εμβόλιο της Johnson & Johnson δεν έχει καταφέρει ακόμα να καταθέσει αίτηση για έγκριση. Αν όντως ολοκληρωθεί η έρευνά τους και καταθέσουν την αίτηση τέλος Φεβρουαρίου, υπό ιδανικές συνθήκες θα πάρουν την αδειοδότηση και θα αρχίσουν να έρχονται εμβόλια στα τέλη του Μαρτίου. Για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού τον Ιούνιο πρέπει να έχουμε παραλάβει όλα τα εμβόλια αυτής της εταιρίας μέχρι το τέλος Μαΐου και να εμβολιάζουμε 2 εκατομμύρια ανθρώπους το μήνα, δηλαδή 100.000 την ημέρα. Αν ο ρυθμός αυτός είναι 50.000 ημερησίως και έστω ότι χρησιμοποιούμε μόνο το εμβόλιο της Johnson & Johnson που γίνεται σε μία δόση, ο εμβολιασμός δε θα ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου».

Ads

Για τη δυσκολία του εγχειρήματος του μαζικού εμβολιασμού, η κα. Λινού παραπέμπει σε παραδείγματα του εξωτερικού. «Βλέπουμε τις δυσκολίες και σε άλλες χώρες. Εκτός από το Ισραήλ που τα κατάφερε σχετικά γρήγορα, οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει το ⅓ του αρχικού σχεδιασμού. Είναι δύσκολο».

Ανάγκη πρόσληψης βοηθητικού προσωπικού

Για την επιτάχυνση της διαδικασίας, η καθηγήτρια κρίνει απαραίτητο να προσληφθούν τουλάχιστον 6 άτομα βοηθητικού προσωπικού ανά εμβολιαστικό κέντρο. «Για να εκτελείται γρήγορα η διαδικασία, εκτός από γιατρούς και νοσηλευτές, χρειάζονται άτομα να τηρούν τον κατάλογο, να φροντίζουν για την τήρηση αποστάσεων στην αναμονή, να καλούν τον επόμενο σε περίπτωση μη παρουσίας κάποιου ατόμου. Ανά εμβολιαστικό κέντρο χρειάζεται μια ομάδα τουλάχιστον 6-7 ανθρώπων», παρατηρεί.

Στην επισήμανσή μας σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά του εμβολιασμού στα νοσοκομεία, η κα. Λινού είπε: «Δεν μπορώ να το πιστέψω. Στην Αγγλία και το Ισραήλ αξιοποιούνται και υπαίθριοι χώροι. Πώς θα χωρέσουν σε εσωτερικούς χώρους 50 χιλιάδες ανθρώπους σε ένα οκτάωρο; Στο οκτάωρο πρέπει ανά πέντε λεπτά να εμβολιάζεται κάποιος. Ο κίνδυνος συνωστισμού σε κλειστούς χώρους θα είναι πάρα πολύ μεγάλος».

«Δε βλέπω να έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για να είναι εφικτοί αυτοί οι στόχοι. Απαιτείται πολύ καλός σχεδιασμός και φυσικά η ελπίδα ότι θα υπάρχουν εμβόλια», κατέληξε η κα. Λινού.