Δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί για την άρση του lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου και, ειδικότερα, για το άνοιγμα των σχολείων, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης της καραντίνας.

Ads

Υπενθυμίζεται, ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε σημειώσει πως «τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν θα αρχίσει η χαλάρωση του lockdown, με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να ξαναρχίζει πρώτη τη δια ζώσης διδασκαλία».

Η εβδομάδα που ξεκίνησε αναμένεται να είναι καθοριστική σε ό,τι αφορά στις σχετικές αποφάσεις, με τους ειδικούς πάντως να εμφανίζονται προβληματισμένοι για το αν αξίζει το ρίσκο να ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Δεκεμβρίου, για να ξανακλείσουν μετά από μερικές μέρες λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων.

Ο προβληματισμός αφορά αφενός το γεγονός ότι ειδικά τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να προσβληθούν και να παρουσιάσουν και συμπτώματα, αφετέρου, ότι η κινητικότητα που θα δημιουργηθεί με το άνοιγμα των σχολείων, θα συμβάλλει σε νέα αναζωπύρωση της επιδημίας. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έκλεισε και τα Δημοτικά, με το επιχείρημα ακριβώς αυτής της κινητικότητας των γονιών που πηγαινοέρχονταν για να αφήσουν και να πάρουν τα παιδιά από τα σχολεία.

Ads

Πάντως, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, εκτίμησε ότι «στις 7 Δεκεμβρίου δεν θα ανοίξει τίποτα, ούτε τα σχολεία».

Ο ίδιος είπε ότι δεν νομίζει τα επιδημιολογικά δεδομένα στις 7 Δεκεμβρίου να επιτρέψουν το άνοιγμα της χώρας, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν στις 14 του Δεκεμβρίου, είπε ότι δεν έχει νόημα, αφού μετά από μία εβδομάδα θα κλείσουν για τις γιορτές.

«Η εκτίμησή μου είναι πως δεν θα ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός. Ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω» είπε χαρακτηριστικά στον ANT1.

Ο κ. Σύψας τόνισε πως τα κρούσματα παρουσιάζουν μία σημαντική μείωση το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους διασωληνωμένους και γι’ αυτό, θεωρεί, πως πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα.

Αναλόγως, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη είπε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη», διότι, όπως εξήγησε, ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός και σίγουρα ένα μέρος τους θα διασωληνωθεί.

Η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές, σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες.

Όπως είπε, αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν, το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Αντίθετα υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων τάσσεται η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Σημασία έχει να σκεφτούμε και την κοινωνική συμπεριφορά των εφήβων, δηλαδή, δεν είναι μόνο οι γονείς που πάνε και φέρνουν τα παιδιά. Δεν έχει συζητηθεί καθόλου το άνοιγμα των σχολείων στην επιτροπή μας, είναι κάτι που εμείς οι παιδίατροι το υποστηρίζουμε γιατί γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχει για τα παιδιά».

«Δεν μετράμε μόνο τα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ κάθε μέρα, μετράμε τις τάσεις, έχουμε αρκετούς δείκτες που κοιτάμε, δηλαδή τις τάσεις ανά εβδομάδα, ποιες είναι οι τάσεις ανά περιοχή, καθώς και τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ» επεσήμανε.

Ζαχαράκη: Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις

Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, προσθέτοντας ότι αν και η τηλεκπαίδευση λειτουργεί, η δια ζώσης εκπαίδευση είναι αναντικατάστατη.

Απαντώντας στο ερώτημα αν εξετάζεται το άνοιγμα των σχολείων σε δύο ταχύτητες είπε ότι «μέχρι τώρα οι αποφάσεις ήταν οριζόντιες», ενώ σχετικά με τα σενάρια περί σύμπτυξης των διακοπών των Χριστουγέννων, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει τέτοια απόφαση.

Αναλυτικότερα, η κ. Ζαχαράκη, σημείωσε: «Εισερχόμαστε σε μια εβδομάδα που τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά ώστε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι για το καλό των παιδιών. Αν και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλειά τους. Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η  απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας, στον Σκάι, τα σενάρια περί σύμπτυξης των διακοπών των Χριστουγέννων, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει τέτοια απόφαση κι εξήγησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρέαζε και την επανέναρξη των σχολείων.

Η κ. Ζαχαράκη πρόσθεσε ότι η τηλεκπαίδευση λειτουργεί, τα προβλήματα έχουν εξομαλυνθεί, ωστόσο η εκπαίδευση δια ζώσης είναι αναντικατάστατη.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν εξετάζεται το άνοιγμα των σχολείων σε δύο ταχύτητες, επισήμανε ότι «μέχρι τώρα όλες οι αποφάσεις είναι οριζόντιες, δεν είχαν κάποια γεωγραφικά στοιχεία διάκρισης».