Με μια μέθοδο που εγείρει πολλά ερωτήματα φαίνεται πως το Υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να δώσει λύση στην περιπέτεια που περνούν οι Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι συνεχίζουν για πέμπτη συνεχή ημέρα απεργία πείνας, ενώ βρίσκονται εδώ και εννιά μέρες στην πλατεία Συντάγματος.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», χθες το πρωί, δύο γυναίκες, αγνώστων στοιχείων, μοίρασαν στους Σύρους έγγραφο της γ.γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπ. Εσωτερικών, στα ελληνικά και τα αγγλικά, που τους προειδοποιεί πως η αίτηση για άσυλο είναι «η μόνη οδός».

Δεν δεσμεύεται για παροχή στέγης, παρά μόνο ότι «θα καταβληθεί προσπάθεια να βρεθεί στέγη ιδίως σε περιπτώσεις οικογενειών με μικρά παιδιά που είναι άστεγες». Και καταλήγει πως «όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο δεν έχουν δικαίωμα εργασίας», προσθέτοντας πως «στην Ελλάδα υπάρχουν 1.240.000 άνεργοι»!

image

Ένα έγγραφο γραμμένο στα… ελληνικά

Όπως γράφει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, το συγκεκριμένο έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών κοινοποιήθηκε στους πρόσφυγες, μόνο που δεν ήταν γραμμένο σε γλώσσα κατανοητή από τους ενδιαφερόμενους.

Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, όταν το αρμόδιο υπουργείο ρωτήθηκε για ποιο λόγο το έγγραφο δεν παραδόθηκε στους Σύρους πρόσφυγες, γραμμένο στη γλώσσα τους, οι υπεύθυνοι απάντησαν πως αυτό συνέβη για «τεχνικούς λόγους», λέγοντας πως δεν είχαν αφενός τη δυνατότητα να το τυπώσουν στα αραβικά, αφετέρου διότι τις προηγούμενες ημέρες «διαστρεβλώθηκαν απολύτως» οι θέσεις του υπουργείου και γι’αυτό επελέγη αυτός ο τρόπος επικοινωνίας.

Εξίσου περίεργη είναι αλλά και εκτός νόμου η ενέργεια των νοσοκομείων «Ιπποκράτειο» και «Αλεξάνδρα» να ζητήσουν νοσήλια που ξεπερνούν τα 100 ευρώ από Σύρους που νοσηλεύτηκαν, αφού έχασαν τις αισθήσεις τους κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας, όπως ισχυρίζονται οι Σύροι του Συντάγματος. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό συγκεντρώθηκε από έρανο μεταξύ των συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα, καταργώντας στην πράξη την υποχρέωση της πολιτείας να παράσχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι Σύροι πρόσφυγες έχουν προγραμματίσει για τις 12:00 συνέντευξη Τύπου στην πλατεία Συντάγματος.