Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται 260 ασθενείς ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και 170 εργαζόμενοι του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, του Ασύλου Ανιάτων, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις προς το Ίδρυμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ασύλου Ανιάτων το ίδρυμα αδυνατεί να εξασφαλίσει τα φάρμακα των ασθενών, αλλά και τις προμήθειες σε τρόφιμα και αναλώσιμα, αφού οι προμηθευτές διέκοψαν την τροφοδοσία ακόμη και ήδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο.

Ads

 
Σύμφωνα με το ίδρυμα, για τη νοσηλεία και περίθαλψη των ασθενών, οι περισσότεροι των οποίων βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, έχουν συναφθεί συμβάσεις με τους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς ΙΚΑ και ΟΓΑ. Οι παλιές οφειλές προς το ίδρυμα από εκκαθαρίσεις για μεν το ΙΚΑ από 1-10-2010 μέχρι 31-12-2011 ανέρχονται στο ποσόν των 342.000,00 ευρώ και για τον ΟΓΑ από 1-1-2008 μέχρι 31-12-2011 ανέρχονται στο ποσόν των 810.000,00 ευρώ.
 
Από 1-1-2012 όλες τις υποχρεώσεις του ΙΚΑ και του ΟΓΑ ανέλαβε ο ΕΟΠΥΥ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και προς τούτο το ίδρυμα έχει υποβάλει τους σχετικούς συνολικούς λογαριασμούς  ύψους 1.500.000,00 ευρώ, στους οποίους ο ΕΟΠΠΥ δεν έχει ανταποκριθεί.
 
«Έχουμε παρουσιάσει επανειλημμένως τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι και προς τον ΕΟΠΥΥ και τους αρμόδιους φορείς, αλλά μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση και επίλυση του οξύτατου προβλήματος. Η αξιοπρέπεια στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής προστασίας είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα θα διεκδικήσουμε με δυναμικό τρόπο, οι ασθενείς, οι οικογένειές τους, οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
 
«Αυτή είναι η ώρα αποκάλυψης της ευθύνης. Το χρέος του ΕΟΠΥΥ δεν είναι μόνο οικονομικό. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, είναι πρωτίστως ηθικό» καταγγέλλει στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, η πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ανιάτων στην Κυψέλη, Ιωάννα Ηλιάδη. «Το ίδρυμα αδυνατεί να εξασφαλίσει τα φάρμακα των ασθενών, αλλά και τις προμήθειες σε τρόφιμα και αναλώσιμα, αφού οι προμηθευτές διέκοψαν την τροφοδοσία ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης» συμπληρώνει.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα η κατάσταση είναι τόσο δραματική, ώστε από την Παρασκευή, οι ασθενείς δεν τρώνε κρέας, καθώς ο προμηθευτής ζητά να πληρωθεί με το μήνα το σύνολο του ποσού που του οφείλουν, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.
 
Άλλη εργαζόμενη σημειώνει ότι «εργάζομαι 26 χρόνια στο άσυλο και δεν είχαμε ξανά τόσο μεγάλο πρόβλημα. Είναι δύσκολο αυτή την εποχή να παραμένουμε απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες 170 οικογένειες. Περνάμε δύσκολες στιγμές, γιατί χρωστάμε παντού».