Ο Δημήτρης Κουρετζής, ο αστυνομικός που συνέλαβε τον Γιώργο Ρουπακιά, κατέθεσε σήμερα, στη δίκη της Χρυσής Αυγής που συνεχίστηκε στις Φυλακές Κορυδαλλού, μεταφέροντας τα πρώτα λόγια του Ρουπακιά αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ads

«Εγώ το έκανα, μην πείτε τίποτα σε κανέναν, είμαι δικός σας» ήταν οι πρώτες κουβέντες του φυσικού αυτουργού του εγκλήματος.
Εγώ τον ρώτησα: «Τι εννοείς;» και μου απάντησε  «είμαι της Χρυσής Αυγής». «Κύριε δεν είστε δικός μας» του είπα και τον πήγα στο τμήμα.

Ο μάρτυρας είπε ότι ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να είχε φύγει από τον τόπο του εγκλήματος στην περίπτωση που είχε καθυστερήσει να φτάσει το περιπολικό της Άμεσης Δράσης το οποίο, σύμφωνα με την περιγραφή του, του έκλεισε το δρόμο.

«Το αυτοκίνητο ήταν σταματημένο με αναμμένη τη μηχανή και τα φώτα. Υπήρχε ένας άνθρωπος στη θέση του οδηγού. Του κλείσαμε το δρόμο και το αυτοκίνητο δεν μπορούσε να φύγει …Είδα τον οδηγό να καπνίζει . Του είπα να σβήσει το τσιγάρο και τον ρώτησα «τι έχει γίνει» για να μου απαντήσει «δεν ξέρω».

Ads

Του ζήτησα να περιμένει και έκανα έλεγχο γύρω από το αυτοκίνητο. Στην πίσω αριστερή ρόδα του αυτοκινήτου, βρήκα ένα ματωμένο μαχαίρι.
Ο Κουρετζής αναφέρθηκε στους συναδέλφους του, της ομάδας ΔΙΑΣ, που είχαν φτάσει νωρίτερα στον τόπο της δολοφονίας.

«Οι μηχανές της ΔΙΑΣ ήταν 80 – 100 μέτρα μακριά και κρατούσαν τον όχλο» είπε και μίλησε για «μια παρέα παιδιών που κρατούσε έναν αιμόφυρτο άνδρα».

«Τους πλησίασα και προσπάθησα να δω τι τραύματα φέρει το παιδί. Είδα ένα τραύμα στην καρδιά και ένα κάτω από τη μασχάλη. Λέω στην κοπέλα που τον κρατούσε “μην τον κουνάς είναι σοβαρό”. Είχε τις αισθήσεις του , βόγκαγε…. …φαίνονταν ότι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Το παιδί ήταν κίτρινο σαν το λεμόνι, έφευγε. Ούρλιαζα για να ζητήσω βοήθεια, ασθενοφόρο και ένας από τους φίλους του μου είπε “αυτός που είναι στο αυτοκίνητο το έχει κάνει” υποδεικνύοντας τον Γ. Ρουπακιά.Οι προσπάθειες μου για το ασθενοφόρο ήταν αλλεπάλληλες είχα καλέσει μέχρι να φύγω τουλάχιστον δέκα φορές».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι έχει δεχθεί απειλές ο ίδιος και η οικογένεια του. «Έχω δεχθεί ανώνυμα τηλεφωνήματα, μου χάραξαν και το αμάξι πρόσφατα. Όλα αυτά έγιναν μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων μου αλλά δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα από ποιον προέρχονται οι απειλές».

Αποσπάσματα από την κατάθεση του αστυνομικού, όπως τα μετέδωσε η Εφημερίδα των Συντακτών:

Δημήτρης Κουρέτζης: Υπηρετώ στην Άμεση Δράση. Είχα σε υπηρεσία να κινηθώ με περιπολικό στις περιοχές Κεραστινίου, συνοδηγός εγώ και οδηγός ο Νικόλαος Ντάφος. Επικοινωνούσα με το κέντρο ως συνοδός. Λάβαμε ένα σήμα περί ώρα 00.03 για συμπλοκή ατόμων στην Παναγή Τσαλδάρη. Πολλά τα άτομα. Δεν μας είχαν δώσει εκείνη την ώρα περιγραφή. Φτάσαμε δύο λεπτά μετά το περιστατικό.

Μπαίνουμε Παναγή Τσαλδάρη, όπου βλέπουμε ξαφνικά ένα αμάξι με αναμμένα φώτα, αναμμένη μηχανή, ανάποδα από την πορεία του δρόμου. Βλέπουμε πάρα πολύ συγκεντρωμένο κόσμο παντού, πολίτες και στα δύο πεζοδρόμια, υπήρχαν και ανήλικοι 15 χρόνων, έβλεπες ότι κάτι είχε γίνει.

80 με 100 μέτρα οι συνάδελφοι της ΔΙΑΣ κρατούσαν τον κόσμο. Ακινητοποιούμε το όχημα, κατεβαίνω και εγώ κάτω και βγήκε και ο οδηγός. Μια παρέα δίπλα, 15 με 20 μέτρα, μια παρέα παιδιών με αιμόφυρτο άνδρα και μια κοπέλα να τον κρατά στα χέρια της.

Βλέπω την κοπέλα, προσπαθώ να δω τι τραύματα έχει το παιδί και διαπιστώνω ότι είχε χτύπημα κοντά στην καρδιά και κάτω από τη μασχάλη. Βόγγαγε και είχε ασθενή επαφή με το περιβάλλον. Το χρώμα του είχε γίνει μοβ, «έφευγε», φαινόταν…

Ενας φίλος του με πλησίασε και μου είπε ότι το έχει κάνει κάποιος που ήταν μέσα στο αμάξι.

Προσεγγίζω τον οδηγό μέσα στο αμάξι, κάπνιζε και του ζήτησα να σβήσει το τσιγάρο και τον ρώτησα τι έχει γίνει. Μου είπε ότι δεν ξέρει και του είπα να περιμένει. Στην πίσω αριστερή ρόδα είχε ένα μαχαίρι που είχε αίματα πάνω,σχεδόν κολλητά με το τροχό. 

Πρόεδρος: Τι λογική έχει αυτό; Κάνει ό,τι κάνει και το πετάει;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω, δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό του. Το μάζεψα και το έβαλα σε ένα σακουλάκι για να μην τον φέρω σε σύχγυση.  Το πετάω στο περιπολικό και του ζήτησα να βγει. Του περνάω χειροπέδες, δεν έφερε αντίσταση.

Ήταν ήρεμος, νηφάλιος, κάπνιζε, την ώρα που τον είδα εγώ. Τον έβαλα στο πίσω κάθισμα του περιπολικού και κάθισα μαζί του και στο περιπολικό (οι προσπάθειές μου ήταν αλλεπάλληλες αλλά δεν είχε έρθει μέχρι να φύγω το ασθενοφόρο).

Του λέω «πες μου τι έχει γίνει», μου απαντάει «δεν ξέρω» και τον παροτρύνω.

Μου απαντά «μην πείτε τίποτα σε κανέναν, είμαι δικός σας, είμαι της Χρυσής Αυγής, μη με πειράξετε».

Του λέω «κύριε, δεν είστε δικός μας, είμαι αστυνομικός και θα κάνω τη δουλειά μου».

Το είπα στο κέντρο, ότι μας αναφέρει ότι είναι της Χρυσής Αυγής, μου είπε «εγώ το έκανα, μην πείτε τίποτα, είμαι δικός σας, είμαι της Χρυσής Αυγής».

Μου είπαν από το κέντρο, αφού τον άφησα στο τμήμα, να επιστρέψουμε για αναζητήσεις. Στον θάλαμο προσαγωγών είχε και άλλα άτομα.

Όταν επιστρέψαμε, είχαν φύγει. Είχε πάρει το παιδί το ασθενοφόρο, οι ΔΙΑΣ είχαν φύγει, μόνο άτομα της ασφάλειας ερευνούσαν τον χώρο.

Επανακάμψαμε στο σημείο να αναζητήσουμε και άλλα άτομα. Ψάχναμε άτομα με μαύρα ρούχα, πιθανό να φέρουν ρόπαλα, μας είπαν από το κέντρο.

Επαναλαμβάνω ότι είχα δει ένα παιδί αιμόφυρτο που έδειχνε ότι «έφευγε», δεν ήταν καλά και επικεντρώθηκα στη σκηνή του εγκλήματος με τη στενότερη έννοια.

Οι αναζητήσεις μας κράτησαν περίπου 40 λεπτά και δεν είχε η αναζήτηση αποτέλεσμα και καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας είχαμε επικεντρωθεί σε αυτή την περιοχή.

Ήταν αρκετός αυτός ο κόσμος και για να περιφράξουν το πλήθος χρειάζονταν αρκετά άτομα. Ασχολήθηκα μόνο με το παιδί που ήταν αιμόφυρτο και αυτόν που ήταν στο αυτοκίνητο.

Γύρω του ήταν η παρέα του Παύλου και ήταν σε σύγχυση τα παιδιά.

(…)

Εκείνη τη στιγμή (σ.σ. που είδα το αυτοκίνητο με τον Ρουπακιά να φεύγει) δεν με προσέγγισε κανένας συνάδερφός μου. Άκουσα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου κάποιον που μου είπε «προσέχετε το αμάξι», από συνάδερφο μου ήταν αλλά δεν είδα ποιος μου το είπε.

Αν το περιπολικό δεν το βάζαμε εμείς στη σωστή θέση, κοντά στο αμάξι, θα μπορούσε να είχε φύγει. Από τα 100 μέτρα, είδα μια φιγούρα ανθρώπου στη θέση του οδηγού.

(…)

Εισαγγελέας: Θα μπορούσε να είχε φύγει ο Ρουπακιάς μέχρι να πάτε εσείς;

Μάρτυρας: Ναι

Εισαγγελέας: Τον είδατε να καπνίζει και δεν το έχετε αναφέρει στην προανακριτική σας κατάθεση…

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Του είπατε για αποτυπώματα και μετά σας είπε ότι εγώ το έχω κάνει.

Μάρτυρας: Ναι

Πολιτική Αγωγή: Υπήρχαν άνδρες ΔΙΑΣ εκεί;

Μάρτυρας: Ναι, γύρω στα είκοσι με είκοσι πέντε μέτρα. Κρατούσαν τον όχλο

Πολιτική Αγωγή: Ποιοι ήταν;

Μάρτυρας: Άτομα, περίοικοι

Πολιτική Αγωγή: Μα, μας λέτε ότι ο Ρουπακιάς ήταν μέσα στο αυτοκίνητό του και οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ περιφρουρούσαν τον χώρο

Μάρτυρας: Είχαν όμως οπτική επαφή με το δράστη;

Πολιτική Αγωγή: Τι εννοούσε «είμαι δικός σας;»

Μάρτυρας: Εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβα, μετά μου είπε ότι είναι της Χρυσής Αυγής

Πολιτική Αγωγή: Δηλαδή υπονοούσε ότι η χρυσή αυγή είχε σχέση με την αστυνομία;

Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση

(…)

Πολιτική Αγωγή: Ρωτήσατε τον Ρουπακιά γιατί το έκανε;

Μάρτυρας: Οχι

Πολιτική Αγωγή: Σας είπε γιατί το έκανε;

Μάρτυρας: Οχι

Πολιτική Αγωγή: Εχετε βρεθεί πριν σε κάποιο επεισόδιο με μέλη της Χρυσής Αυγής;

Μάρτυρας: Οχι

Πολιτική Αγωγή: Είχατε ακούσει από συναδέλφους σας;

Μάρτυρας:  Στις περιοχές που ήμουν εγώ, στη Γλυφάδα, όχι

Πολιτική Αγωγή:  Γνωρίζετε τα ποσοστά που πήρε η Χρυσή Αυγή από συνεδέλφους σας;

Απαγορεύθηκε η ερώτηση και αποχώρησε από την αίθουσα ο Ανδρέας Τζέλης. Από τα έδρανα της υπεράσπισης ακούστηκε ειρωνικά να λένε «η Παναγιά μαζί σου».

Πολιτική Αγωγή: Έχετε κάποια εξήγηση γιατί οι συνάδελφοί σας σας είπαν ότι σας βοήθησαν να συλλάβετε τον Ρουπακιά και σας υπέδειξαν πού ήταν το μαχαίρι;

Μάρτυρας: Όχι, και τα παιδιά ήταν εκείνη την ώρα σε σύγχυση

Πολιτική Αγωγή: Σας έχουν απειλήσει άτομα τα τελευταία χρόνια μετά την υπόθεση;

Μάρτυρας: Ναι, ανώνυμα τηλεφωνήματα και πρόσφατα μου χαράκωσαν το αμάξι γράφοντας τη λέξη «μαλ…». Κατόπιν δημοσιοποίησης της λίστας του κατηγορητηρίου ότι θα πάθω κακό εγώ, ο αδερφός μου.. Τα έχω καταθέσει στην ασφάλεια

Πρόεδρος: Από πού προέρχονται;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω από πού  

(…)

Πολιτική Αγωγή: Ο αστυνομικός Ρώτας λέει ότι σχεδόν ταυτόχρονα με το χτύπημα έφτασε στο σημείο το περιπολικό σας

Μάρτυρας: Μάλιστα

[ Δείχνει τη φωτογραφία στον μάρτυρα αν είναι αυτό το μαχαίρι που περισυνέλεξε μετά τη δολοφονία ]

Μάρτυρας: Ναι

Πολιτική Αγωγή: Τι διημείφθη ανάμεσα στον οδηγό του περιπολικού και στον Ρουπακιά σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή;

Μάρτυρας: Αυτό που σας είπα πριν και ότι το έκανε αυτός

Πολιτική Αγωγή: Σε μια διαβίβαση το κέντρο αναφέρει: Έχουν «σπάσει» στα στενά άτομα της Χρυσής Αυγής και αλλοδαποί; Γιατί κάνει αυτή την ερώτηση το κέντρο;

Μάρτυρας: Ναι, το κέντρο ξέρει από περιστατικά άλλα και από πολίτες παίρνουν και αναφέρουν άτομα που κυνηγούν αλλοδαπούς.

(…)

Πολιτική Αγωγή: Τι, κατά την άποψή σας, τον ώθησε να πει αυτό το πράγμα, ότι «είμαι δικός σας» και να ταυτίσει τη Χρυσή Αυγή με την αστυνομία;

Πρόεδρος: Τι ερώτηση κρίσης είναι αυτή; Έχει σημασία;

Πολιτική Αγωγή: Για μένα, κυρία πρόεδρε, και βέβαια έχει σημασία. Δεν έχω ακούσει να λέει κανένας «Πυρήνας της Φωτιάς» στην αστυνομία ότι «είμαι δικός σας», ούτε κανέναν ΚΚΕ να λέει «μη με συλλαμβάνετε, είμαι δικός σας…»

Πολιτική Αγωγή: Τι γνωρίζετε γι’ αυτές τις δράσεις της Χρυσής Αυγής;

Μάρτυρας: Είχαμε ακούσει για άτομα της Χρυσής Αυγής αλλά απλά είχα ακούσει

(…)

Πολιτική Αγωγή: Σας είπε «είμαι δικός σας και μην το πείτε». Θεωρούσε, δηλαδή, ότι είχε το ακαταδίωκτο;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω. Όταν μου είπε «είμαι δικός σας», νόμισα στην αρχή ότι είναι αστυνομικός.

Πολιτική Αγωγή: Έχετε ακούσει για τα τάγματα εφόδου;

Μάρτυρας: Υπηρεσιακά όχι, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πολιτική Αγωγή: Συνδέονται αυτά τα τάγματα με τις οργανώσεις της Χρυσής Αυγής;

Μάρτυρας: Ναι

Πολιτική Αγωγή: Έχετε δει παρελάσεις ταγμάτων εφόδου;

Μάρτυρας: Όχι βίντεο, αλλά φωτογραφίες

Πολιτική Αγωγή: Έχετε δει αν είναι βουλευτές μέσα σε αυτές τις παρελάσεις;

«Τάγματα εφόδου»

Η συνήγορος του ΠΑΜΕ ρώτησε τον μάρτυρα αν έχει γνώσει των χαρακτηριστικών που φέρουν τα τάγματα εφόδου, φράση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βασίλη Καπερνάρου (υπεράσπιση), που ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο όρος «τάγματα εφόδου»

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτου, αντέτεινε στον κ. Καπερνάρο ότι ο συγκεκριμένος όρος υπάρχει και στο κατηγορητήριο, ενώ η συνήγορος του ΠΑΜΕ τόνισε: «Αν το βούλευμα είναι άκυρο, είναι άκυρη και η ερώτησή μου».

Στη συνέχεια και ενώ η συνήγορος προσπαθούσε να ολοκληρώσει την ερώτησή της, ο Β. Καπερνάρος επέμεινε, «Ας με συγχωρέσει ένα λεπτό η συνάδελφος», για να λάβει την απάντησή της: «Όχι, δεν σας συγχωρώ»

«Αδιαφορώ», ήταν η έντονη αντίδραση του κ. Καπερνάρου, που οδήγησε την πρόεδρο να διακόψει για λίγο τη διαδικασία.

Ακολούθησε έντονη λογομαχία ανάμεσα στο ακροατήριο (φίλοι και συγγενείς του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα) και δικηγόρους υπεράσπισης.

[ Ξεκίνησε εκ νέου η διαδικασία ]

Πολιτική Αγωγή: Η στάση αναμονής του μέσα στο αυτοκίνητο στο σημείο του εγκλήματος Δείχνει να περίμενε τους συνεργούς του για να φύγει;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω αλλά ο ίδιος θα μπορούσε να είχε φύγει.

Πολιτική Αγωγή: Έχετε αναφέρει ότι κάποιος από την παρέα του Παύλου Φύσσα σάς είπε «αυτός είναι ο δολοφόνος» και σας υπέδειξε τον Ρουπακιά;

Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση

Πολιτική Αγωγή: Σας έχει τύχει άλλος δράστης να σας πει την πολιτική του ιδιότητα όταν τον συλλάβατε;

Μάρτυρας: Όχι

[ Δείχνει στο δικαστήριο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» αν αναγνωρίζει σε φωτογραφίες χρυσαυγιτών κάποιον ]

Ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά.

Ερωτήσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων

Υπεράσπιση: Με ποιον τρόπο μεταδώσατε στο κέντρο τα λεγόμενα του Ρουπακιά;

Μάρτυρας: Τηλεφωνικά, γιατί εκείνη την ώρα διαβίβαζαν πολλές ομάδες και χρησιμοποιήσαμε το τηλέφωνο.

Υπεράσπιση: Άρα δεν έχουν καταγραφεί στις συνομιλίες.

Μάρτυρας: Μάλιστα.

Υπεράσπιση: Σας είπαν από μόνοι τους ότι είναι φίλοι του εκείνοι που ήταν συγκεντρωμένοι πάνω από τον Παύλο Φύσσα;

Μάρτυρας: Όχι αλλά το κατάλαβα από την ανησυχία τους γιατί το παιδί δεν ήταν καλά.  

Υπεράσπιση: Ποιος συνέλαβε τον Ρουπακιά;

Μάρτυρας: Σας είπα ότι βρήκα το μαχαίρι και στη συνέχεια τον έβγαλα έξω από το αμάξι και του πέρασα χειροπέδες. 

Υπεράσπιση: Την αστυνομικό Γιαννακά τη γνωρίζετε;

Μάρτυρας: Όχι 

Υπεράσπιση: Εκείνη σε κάποια κατάθεσή της λέει ότι το μαχαίρι βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας και μπήκε στη σακούλα

Μάρτυρας: Σας είπα, εγώ το μάζεψα από το αυτοκίνητο και το έβαλα στη σακούλα

Υπεράσπιση: Πώς καταλάβατε ότι ο Ρουπακιάς ήταν νηφάλιος;

Μάρτυρας: Είδα ένα άτομο να είναι κάτω και να σφαδάζει και εκείνος έχει στρέψει το βλέμμα αλλού σαν να μην έχει συμβεί τίποτα

Υπεράσπιση: Δεν μπορεί να είναι παγωμένος, σε κατάσταση σοκ και να μην μπορεί να μιλήσει;

Μάρτυρας: Εκείνος κάπνιζε και μου έδινε την εικόνα του αδιάφορου και από τον τρόπο που μου μίλησε ήταν νηφάλιος

Υπεράσπιση: Δεχθήκατε απειλητικά τηλεφωνήματα, με ποιο περιεχόμενο;

Μάρτυρας: Σε μένα και στον αδερφό μου και στον θείο μου που είμαστε και οι τρεις αστυνομικοί

Υπεράσπιση: Από πού προέρχονται;

Μάρτυρας: Ξεκίνησαν από τότε που δημοσιεύθηκε το όνομά μου στη λίστα μαρτύρων το τελευταίο διάστημα

Υπεράσπιση: Πού το καταθέσατε αυτό;

Μάρτυρας: Έδωσα κατάθεση στο ΑΤ Αλίμου

Υπεράσπιση: Η Πολιτική Αγωγή που σας ρώτησε για τις απειλές, εσείς της το είπατε;

Μάρτυρας: Όχι

Ανδρέας Τζέλης (Πολιτική Αγωγή): Όλους τους μάρτυρες ρωτάμε

Μάρτυρας: Ζητώ την προστασία μου, δεν θέλω να ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος σε εμένα και την οικογένειά μου