Στον εντοπισμό πέντε ατόμων στην Ελλάδα – δύο εκ των οποίων αστυνομικοί – οι οποίοι πλήρωναν για να δουν «ζωντανή» μετάδοση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από τις Φιλιππίνες προχώρησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση οι δυο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ έχει διαταχθεί και Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πέντε χρήστες έχουν συλληφθεί. 

Ads

Οι εμπλεκόμενοι πραγματοποιούσαν πληρωμές μέσω paypal με σκοπό τη θέαση live streaming υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από τις Φιλιππίνες.
 
Σχετική ενημέρωση της Interpol, αφορούσε στον εντοπισμό έξι χρηστών του διαδικτύου στην Ελλάδα, οι οποίοι εμπλέκονταν στη συγκεκριμένη υπόθεση που έχει επανειλημμένα απασχολήσει. Από την ψηφιακή ανάλυση που ακολούθησε, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας των πέντε εμπλεκόμενων χρηστών (ηλικίας 26, 27, 34, 39 και 65 ετών) εντός της ελληνικής επικράτειας.
 
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές επιχειρήσεις – παρουσία δικαστικών λειτουργών – στις οικίες των πέντε ημεδαπών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αγρίνιο. Ο έκτος χρήστης είναι μια εταιρεία τα στοιχεία της οποίας δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.
 
Στο πλαίσιο των συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των εμπλεκομένων, σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αποθηκευτικά μέσα και συγκεκριμένα: 

  • τρεις εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος και ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο σπίτι του 39χρονου
  • ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, στο σπίτι του 27χρονου
  • ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος, στο σπίτι του 65χρονου
  • ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, στο σπίτι του 34χρονου και
  • ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος, στο σπίτι του 26χρονου. 

Στις περιπτώσεις του 39χρονου, του 34χρονου και του 26χρονου δράστη ταυτοποιήθηκε η πληρωμή χρηματικού ποσού σε λογαριασμό paypal, τις επίδικες ημεροχρονολογίες και αναμένεται από την Interpol η αποστολή του επίμαχου υλικού κακοποίησης καθώς και τα χρηματικά ποσά, που πιστώθηκαν μέσω της πληρωμής paypal στους δράστες, οι οποίοι είχαν έδρα τις Φιλιππίνες. Στις περιπτώσεις του 27χρονου και του 65χρονου, οι οποίοι απουσίαζαν από τις κατοικίες τους, η σχετική ταυτοποίηση αναμένεται να προσδιοριστεί από την εξέταση των πειστηρίων που κατασχέθηκαν.
 
Δυο από τους εμπλεκομένους (26χρονος και 34χρονος) είναι αστυνομικοί, που υπηρετούν σε υπηρεσίες της Αττικής. Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας  τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν θα υποβληθούν αρμοδίως, ενώ τα κατασχεθέντα ηλεκτρονικά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για εργαστηριακή ανάλυση.

Παράλληλα, βάσει νέου νόμου, η Αστυνομία μπορεί να δημιουργεί «ψεύτικα» προφίλ στο Facebook προκειμένου να παγιδεύει υπόπτους για παιδική πορνογραφία. Όπως αναφέρεται στο Βήμα, πλέον η τακτική των διωκτικών αρχών με τη δημιουργία «εικονικών προσώπων» στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, η οποία αναδείχθηκε και στην υπόθεση του «σατανιστή» της Γλυφάδας, δεν θα έχει μόνο ανιχνευτικό χαρακτήρα αλλά και θα αποδεικνύει εγκληματική δραστηριότητα.

Ads

Πλέον οποιαδήποτε επιλήψιμη στιχομυθία ή αίτημα αποστολής φωτογραφιών και άλλα από τον αστυνομικό-δημιουργό του ψεύτικου προφίλ του facebook σημαίνει σύλληψη του «συνομιλητή» στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ο νέος νόμος επιτρέπει στην ΕΛ.ΑΣ. να συλλαμβάνει αυτομάτως όποιους παιδόφιλους απλώς συνδέονται ηλεκτρονικά με sites που μεταδίδουν βιασμούς ανηλίκων, τιμωρώντας για πρώτη φορά την απλή «θέαση» και όχι τη διακίνηση πορνογραφικού υλικού με ανηλίκους, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Επιπλέον η ΕΛ.ΑΣ. αποκτά τη δυνατότητα να σταματά αμέσως τη λειτουργία τέτοιου είδους ηλεκτρονικών διευθύνσεων.

Η ΕΛ.ΑΣ. πλέον επικυρώνει και κατοχυρώνει με ειδική πιστοποίηση τα εικονικά πρόσωπα που δημιουργεί στο Internet και όποιος «παγιδευτεί» θα βρίσκεται αμέσως απέναντι στους αστυνομικούς με αποδεικτικά στοιχεία τα mail, τα like, τις φωτογραφίες και τους ηλεκτρονικούς διαλόγους.