Νέα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην Νέα Σμύρνη, ώρες μετά τα επεισόδια και τον τραυματισμό αστυνομικού. Πλήθος βίντεο πολιτών που έχουν αναρτηθεί στα κοινωνικά δίκτυα καταγράφουν ορισμένα από αυτά, που καταδεικνύουν την εκδικητική μανία των αστυνομικών και την ανεξέλεγκτη δράση τους.

Ads

Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση που διοργάνωσαν συλλογικότητες, σωματεία και πολιτικές οργανώσεις στην πλατεία της Νέα Σμύρνης, ενάντια στα στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία, με αποκορύφωμα τον τραμπουκισμό οικογενειών και το ξύλο σε νεαρό το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή. Περίπου 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, η οποία είχε κεντρικό πανό με τη φράση «πονάω», τη λέξη που φώναζε ο νεαρός κατά τον ξυλοδαρμό από τους αστυνομικούς. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν κατά της ένστολης τρομοκρατίας, μια ηχηρή απάντηση στα περιστατικά αστυνομικής βίας που διαρκώς πληθαίνουν.

Πολλοί από τους διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία προς το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Την ώρα που η πορεία προσέγγιζε το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής ξέσπασαν άγρια επεισόδια με ομάδα των συγκεντρωμένων να συγκρούεται με τις αστυνομικές δυνάμεις. Η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης και η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική με τις οδομαχίες να εξαπλώνονται στους γύρω δρόμους.

Ακολούθησε χάος με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών, κρότου λάμψης και ρίψεις νερού από τις αύρες, ενώ από την απέναντι πλευρά εκτοξεύονταν βεγγαλικά, πέτρες και μολότοφ. Το άγριο κυνηγητό και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στους γύρω δρόμους και την πλατεία, όπου τελικά ο κόσμος αποχώρησε. Από τα επεισόδια υπήρξαν τραυματίες αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων σοβαρότερα. Ακολούθησε αστυνομική βίαιη «ρελάνς» κατά πολιτών, η οποία καταγράφηκε σε πλήθος βίντεο. Σε ένα από αυτά έχουν καταγράφει και οι «ιαχές» μίσους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ: «Πάμε να τους σκοτώσουμε, θα τους γαμ@@@ουμε!» κραυγάζουν:

Ενδεικτικά ορισμένα βίντεο

Εισβολή αστυνομικών σε κατάστημα και άγριος ξυλοδαρμός πολιτών

Ads

Ομάδα αστυνομικών της ΔΙΑΣ στη Νέα Σμύρνη, σε χρόνο μεταγενέστερο των επεισοδίων που σημειώθηκαν, εισβάλλει σε κατάστημα και ξυλοκοπεί άγρια δύο πολίτες. Οι αστυνομικοί φαίνονται να μπαίνουν στο κατάστημα και να προσεγγίζουν αρχικά ένα άτομο που βρισκόταν εντός. Αφού πρώτα φαίνονται να του λένε κάτι και να τον τραμπουκίζουν, στη συνέχεια τον τραβάνε από τον κεφάλι και του ρίχνουν μπουνιές στο πρόσωπο και στο σώμα. Ο ξυλοδαρμός του όμως δεν σταμάτησε εκεί. Ταυτόχρονα βγάζουν ένα ακόμη από το εσωτερικό του καταστήματος. Και τους δύο τους σέρνουν εκτός, τους πετάνε στο πεζοδρόμιο και αρχίζουν να τους ξυλοκοπούν με γροθιές και κλωτσιές, ενώ ακούγονται να φωνάζουν πως «δεν έκαναν τίποτα». Κατά την διάρκεια του ξυλοδαρμού, κάτοικοι της Νέας Σμύρνης είναι στα μπαλκόνια και αποδοκιμάζουν τους αστυνομικούς, οι οποίοι απτόητοι συνεχίζουν να τους χτυπούν.

Συλλήψεις στο σωρό, ξύλο και άγρια επίθεση αστυνομικών σε εκπροσώπους ΜΜΕ

Η ομάδα Δράση και τα ΜΑΤ κυνηγούν δύο πολίτες που θεώρησαν ότι τους προκάλεσαν. Παγιδεύουν τον έναν από αυτούς. Πολλοί αστυνομικοί αρχίζουν να τον χτυπούν, ενώ την ίδια στιγμή αστυνομικός κλωτσάει και πετάει από τα σκαλιά μια κοπέλα, που προσπάθησε να επέμβει για να σταματήσει ο ξυλοδαρμός. Στη συνέχεια και άλλος αστυνομικός την χτυπάει ενώ αυτή προσπαθεί να σηκωθεί. Όταν πλησίασαν οι κάμερες για να καταγράψουν το περιστατικό, οι αστυνομικοί άρχισαν να επιτίθενται και στα τηλεοπτικά συνεργεία χτυπώντας τους δημοσιογράφους. Μάλιστα σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, οι άνδρες της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» χτύπησαν φωτορεπόρτερ και με το μηχανάκι, περνώντας πάνω από το πόδι της.

Αστυνομικός χτυπάει πολίτη πάνω στο πεζοδρόμιο με το μηχανάκι

Αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ πέφτει με τη μηχανή πάνω σε νεαρό, ο οποίος διαμαρτυρόταν σε άλλους αστυνομικούς και είχε γυρισμένη την πλάτη του. Στόχος του, όπως φαίνεται και στο βίντεο, ήταν να τον ρίξει κάτω και να τον εγκλωβίσει. «Πιάσ’ τον», ακούγεται να φωνάζει εκνευρισμένος, απλώνοντας το χέρι του για να τον κρατήσει, ωστόσο ο νεαρός πρόλαβε να σηκωθεί και να απομακρυνθεί.

Αστυνομικοί πετούν μολότοφ κατά τη διάρκεια επεισοδίων

Αστυνομικός χαστουκίζει γυναίκα που διαμαρτύρεται

Εν μέσω έντασης μεταξύ δημοσιογράφων και αστυνομικών δυνάμεων ένας από αυτούς χαστουκίζει μία γυναίκα που διαμαρτύρεται, ενώ αμέσως μετά ο ίδιος μαζί με έναν συνάδερφό του απομακρύνονται από το σημείο. «Εμείς καταγράφαμε τη σύλληψη. Από εκεί και πέρα υπήρχε μία προσπάθεια να απομακρυνθούμε από το σημείο. Ειλικρινά αν δεν υπήρχαν οι κάμερες να καταγράφουν τις συλλήψεις, δεν ξέρω ποια θα ήταν η εικόνα. Ήταν εκδικητικός ο τρόπος με τον οποίον αντιμετώπισε η αστυνομία όσους συνέλαβε μετά από κάποιο σημείο. Κι αυτό το καταγράψαμε είναι αυτό που κατεγράφη από τον τηλεοπτικό φακό» μεταφέρει ο ρεπόρτερ του «Kontra», ενώ σχετικά με το χαστούκι του αστυνομικού προσθέτει ότι «και την υβρίζει, αν ακουγόταν ο φυσικός ήχος φαίνεται ότι την υβρίζει».


 

Αστυνομικοί ξυλοκοπούν και συλλαμβάνουν νεαρούς σε εισόδους πολυκατοικιών και δρόμους

Το διαδίκτυο καταλύζεται από βίντεο βίαιων προσαγωγών ώρα μετά τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη. Στα παρακάτω βίντεο που δημοσιεύονται στα social media, φαίνονται αστυνομικοί να εντοπίζουν νεαρούς έξω από πολυκατοικίες ή σε στενά να τους χτυπούν και να τους συλλαμβάνουν, υπό τις έντονες αποδοκιμασίες πολιτών, που βγαίνουν στα μπαλκόνια και τους ζητούν να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Τραμπουκισμοί και ξύλο σε νεαρούς σε παρκάκι