Μια μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας έλαβε σήμερα χώρα σε δυο κτίρια που τελούν υπό κατάληψη κι ένα σπίτι στην περιοχή των Εξαρχείων.

Ads

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η έρευνα έγινε σε δύο κτίρια που βρίσκονται στην οδό Τζαβέλλα και ένα στην οδό Σολωμού. Μάλιστα στο μεμονωμένο σπίτι που ερευνήθηκε, βρέθηκε ινδική κάνναβη σε φακελάκια κι έγιναν 3 συλλήψεις.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έγιναν περισσότερες από 90 προσαγωγές.

Στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, Από τις έξι το πρωί, αστυνομικοί βρέθηκαν στα Εξάρχεια και εκκένωσαν δύο κτήρια στην οδό Τζαβέλα, όπου ζούσαν πρόσφυγες από τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο του 2018.

Ads

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους, η επιχείρηση της αστυνομίας ξεκίνησε μετά τη δικαστική εντολή που πήραν στα χέρια τους για εκκένωση των κτιρίων.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως έχουν προσαχθεί 100 πρόσφυγες, και δύο Έλληνες που φαίνεται να είχαν οδηγήσει τους μετανάστες στα δύο κτήρια. Οι μετανάστες έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και καταγράφονται τα στοιχεία τους.

Ταυτόχρονα, έγινε επιχείρηση από την Δίωξη Ναρκωτικών σε διαμέρισμα στην οδό Σολωμού, όπου βρέθηκαν 188 συσκευασίες με 1 κιλό και 700 γραμμάρια χασίς.

Από το απόγευμα δεκάδες νεαρά άτομα πραγματοποιούν αλλεπάλληλες επιθέσεις με βόμβες μολότοφ, πέτρες και διάφορα αλλά αντικείμενα εναντίον αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή του Πολυτεχνείου.

Γεροβασίλη: Η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της και στα Εξάρχεια  

«Η αστυνομία δρα μεθοδικά και διασφαλίζει το αποτέλεσμα […] Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία ενεργεί στα Εξάρχεια […] Η αστυνομία ενεργεί και θα συνεχίσει να ενεργεί για να κάνει τη δουλειά της, βεβαίως και στα Εξάρχεια. Είναι ανόητο να ισχυρίζονται κάποιοι ότι η σημερινή επιχείρηση στα Εξάρχεια είναι αντιπερισπασμός σε αυτό που έγινε από το Λιμενικό. Προετοιμαζόταν από μήνες». «Υπήρχε προετοιμασία πριν από την επέμβαση η οποία δεν ήταν ημερών, είναι μεγαλύτερου διαστήματος και η Ελληνική Αστυνομία δρα όταν διασφαλίζεται και το αποτέλεσμα» πρόσθεσε. 

Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη στον ραδιοσταθμό News 24/7, σχολιάζοντας ταυτόχρονα τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Σε ερώτηση αν πίσω από τις καταλήψεις ή μέσα σε αυτές μπορεί να βρίσκονται και κυκλώματα ναρκωτικών, ή αν οι «μπαχαλάκηδες» συνδέονται με τέτοια κυκλώματα, η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε: «Δεν αποκλείεται χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε κατάληψη είναι το ίδιο […] Η εγκληματικότητα έχει πλοκάμια. Στο πίσω μέρος μπορεί να διασυνδέονται και τέτοια ζητήματα».

Σε άλλη ερώτηση για σχόλιο της αντιπολίτευσης ότι είναι προεκλογική η είσοδος στα Εξάρχεια για να πείσει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει άβατο, η υπουργός απάντησε: «Όταν δεν γίνεται επιχείρηση, μας λένε “ γιατί δεν γίνεται, την αστυνομία κάποιοι δεν την αφήνουν” ή “ δεν θέλει να κάνει τη δουλειά της”. Όταν γίνεται ψάχνουμε τρόπο να υποβαθμίσουμε το γεγονός. Νομίζω ότι είναι πασιφανές πως κάποιος δεν θέλει να υπάρχει θετική είδηση».

Η Ο. Γεροβασίλη συμπλήρωσε ότι «η αστυνομία ενεργεί και συνεχώς ενεργεί όπου χρειάζεται και βεβαίως και σε Εξάρχεια, Ασπρόπυργο, Μενίδι, περιοχές με μεγάλη εγκληματικότητα, ή στο Πάντειο» και συμπλήρωσε: «Τα ζητήματα αυτά δεν είναι μόνο στο Πάντειο, δεν είναι στο Μενίδι. Υπάρχουν και άλλα σημεία. Η Ελληνική Αστυνομία εκεί όπου μπορεί, στοχεύει και φέρνει τα αποτελέσματα. Αν υπάρχουν αστοχίες ή ανταποκρίνεται στις τόσο μεγάλες ανάγκες; Συχνά όχι. Ωστόσο είναι μια διαρκής μάχη, η μάχη με το έγκλημα και την παραβατικότητα. Αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν ξεκίνησε τώρα ξαφνικά αλλά και τίποτα δεν σταματάει εδώ. Σας θυμίζω και άλλες σημαντικές επιχειρήσεις που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια, π.χ. εξαρθρώσεις μεγάλων εγκληματικών ομάδων και στα Εξάρχεια και στην Αττική και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας».

Σε μια τελευταία ερώτηση, αν θα συνεχιστούν επιχειρήσεις σε καταλήψεις η υπουργός δήλωσε: «Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω για τα επιχειρησιακά σχέδια της αστυνομίας».

Τα σχόλια της αντιπολίτευσης 

«Μετά την κλιμάκωση της βίας στα Εξάρχεια, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την επίθεση με μαχαίρια σε Εισαγγελικό Λειτουργό και σε άνδρες του Λιμενικού, η Ελληνική Αστυνομία έδειξε σήμερα ότι μπορεί κάλλιστα να επιβάλλει την τάξη, αρκεί η κυβέρνηση να την αφήσει να κάνει τη δουλειά της. Η εκκένωση τριών κτιρίων που βρίσκονταν υπό κατάληψη και οι συλλήψεις που ακολούθησαν, θα πρέπει να γίνουν οδηγός για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Τα Εξάρχεια και κάθε γειτονιά της Αθήνας ανήκουν στους κατοίκους τους και όχι στις συμμορίες που τις λυμαίνονται», υπογραμμίζει η ΝΔ.

«Είναι καλό αυτό που έγινε σήμερα, πρέπει όμως να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και να καθαριστεί το κέντρο της Αθήνας από όλες τις συμμορίες που νέμονται την περιοχή, να μην γίνονται μόνο ευκαιριακές κινήσεις. Το ζήτημα της προστασίας των πολιτών δεν αφορά μόνο το κέντρο της Αθήνας, αφορά όλη τη χώρα, όλη την επικράτεια. Και φυσικά όλη την Αττική, στη Χαριλάου Τρικούπη το βλέπουμε συνέχεια», σημείωσε μιλώντας στον Σκάι ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλου Χρηστίδη.

image

image

image

image

image

image

image

image