Δυόμισι χρόνια μετά, δεκαοκτώ αστυνομικοί δικάζονται για την άγρια καταστολή εναντίον των διαδηλωτών στο ογκώδες συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου 2011 κατά του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Μνημονίου. Οι άγριες εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου. Η αστυνομία χτύπησε απρόκλητα πολλούς διαδηλωτές ακόμη και εντός ιδιωτικών χώρων. Κατέφυγε επιπλέον σε ένα χημικό όργιο με ανυπολόγιστη χρήση δακρυγόνων που καταγγέλθηκε από όλους τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας. Τουλάχιστον 500 πολίτες κατέληξαν στα νοσοκομεία. Τη Δευτέρα δεκαοκτώ άντρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ και των ΜΑΤ μεταξύ των οποίων και επιφαλής διμοιριών κάθησαν στο εδώλιο, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, κατηγορούμενοι για φυσική και ηθική αυτουργία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η δίκη πήρε αναβολή για τις 16 Σεπτεμβρίου. Συγκέντρωση ενάντια στην αστυνομική βία και την καταστολή πραγματοποιήθηκε  έξω από τα δικαστήρια το μεσημέρι της Δευτέρας. 

Ads

 
Οι εικόνες της ντροπής
 
Το όργιο καταστολής της 29η Ιουνίου επεκτάθηκε σε όλο σχεδόν το κέντρο της Αθήνας ακόμη και στο Μοναστηράκι, στα στενά της Πλάκας, στο Θησείο και στου Ψυρρή. Επίθεση από ομάδα ΔΙΑΣ δέχτηκαν ακόμη και θαμώνες φαγάδικου. Η πλατεία Συντάγματος πνίγηκε στα χημικά. Μεταξύ άλλων χρήση έγινε στο σταθμό του μετρό όπου κατέφυγαν πολίτες προκειμένου να προστατευτούν αλλά και στο ιατρείο του Συντάγματος απ’ όπου ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής απηύθυνε έκκληση από τα μεγάφωνα να σταματήσουν άμεσα οι ρίψεις δακρυγόνων. Συνολικά έπεσαν περίπου 3.000 δακρυγόνα ενώ η ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ανέφερε 38 συλλήψεις και 75 προσαγωγές.

image

Βίαιη καταστολή διαδηλωτών σημειώθηκε ακόμη και εντός ιδιωτικών χώρων. Το tvxs.gr είχε δεχτεί καταγγελία από κάτοικο ότι σε πολυκατοικία της Διονυσίου Αρεοπαγίτου όπου βρήκαν καταφύγιο διαδηλωτές εισέβαλλαν αστυνομικοί παρά τις διαμαρτυρίες των ενοίκων και χτύπησαν έναν άνθρωπο στο κεφάλι ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

image
 
Υπενθυμίζεται ότι τότε ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Αθανάσιος Κοκκαλάκης έκανε λόγο για «μεμονωμένα ίσως περιστατικά» και υπερασπίστηκε την επίθεση των ΜΑΤ στο μετρό. Στον αντίποδα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος είχε δηλώσει: «Ζητάω συγνώμη από τους πολίτες. Είναι ντροπή».



  
Το κατηγορητήριο
 
Το 16σελιδο κατηγορητήριο σε βάρος των 18 αστυνομικών είναι ιδιαιτέρως βαρύ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας με τα μέσα που χρησιμοποίησε κατά των διαδηλωτών αλλά και τα σημεία όπου προκλήθηκαν τραυματισμοί (κεφαλή και ζωτικά σημεία) θα μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο για τη ζωή ή βαριά σωματική βλάβη. Μεταξύ άλλων τους καταλογίζεται ότι εγκατέλειψαν τους τραυματίες αβοήθητους, παρεμποδίζοντας επί πολλή ώρα τα ασθενοφόρα να φθάσουν για να τους παράσχουν τις πρώτες βοήθειες.
 
Επιπλέον αναφέρεται ότι οι επικεφαλής διμοιριών έδωσαν εντολή στους υφιστάμενούς τους «να προβούν αδιακρίτως σε ρίψη χημικών, ασφυξιογόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης στο πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τη σωματική βλάβη (λιποθυμίες, δύσπνοια, εγκαύματα και κακώσεις) μεγάλου αριθμού πολιτών», «να προβούν σε βιαιοπραγίες με τη χρήση κλομπ προκαλώντας σωματική βλάβη» αλλά και να «προβούν σε ρίψη ευμεγέθων λίθων και μαρμάρων στο πλήθος». Οι αστυνομικοί δέχτηκαν δηλαδή εντολή να πετάξουν πέτρες στους διαδηλωτές. Μεταξύ των τραυματιών και ο Ελ. Πανάρετος, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ελπίς».


 
Η δικογραφία περιλαμβάνει φωτογραφίες των τραυματισθέντων, φωτογραφίες που απεικονίζουν αστυνομικό να χτυπά διαδηλωτή, φωτογραφίες χειροβομβίδας χημικών, βεβαιώσεις νοσηλείας στα κρατικά νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς» και «Ελπίς», ιατροδικαστικές εκθέσεις, 3 DVD από τον τόπο των επεισοδίων, έκθεση πορίσματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και δημοσιεύματα εφημερίδων.
 
Μηνυτήρια αναφορά κατά των αστυνομικών οργάνων κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (2.7.2012) ενώ κατέθεσε και δεύτερη στις 9.4.2012 μετά από εννέα μήνες απραξίας των αρχών και παρά το γεγονός ότι η πρώτη μηνυτήρια αναφορά του χαρακτηρίστηκε κατεπείγουσα.
 
Ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής θα παραστούν στη δίκη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παπαστεργίου.