«Ξεκινάει μια νέα διαπραγμάτευση. Θα είμαστε σοβαροί, μεθοδικοί, προετοιμασμένοι και έτσι θα προχωρήσουμε. Θα πάμε καλά». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ενόψει της συνάντησης της Τρίτης με την τρόικα που επέστρεψε στην Αθήνα για την 5η αξιολόγηση του προγράμματος. Παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί «τέλος του μνημονίου» και διαρροές για ελαφρύνσεις, οι εκπρόσωποι των δανειστών υπενθυμίζουν τις δεσμεύσεις και καλούν σε προσήλωση στο μνημόνιο.

Ads

Η κυβέρνηση αναφέρεται το τελευταίο διάστημα σε ένα «πακέτο ελαφρύνσεων» που φέρεται έτοιμη να θέσει στο τραπέζι, αν και σε πρώτη φάση έχει εισπράξει το «όχι» από την τρόικα, η οποία είναι αυτή που θέτει τα ζητήματα της ατζέντας. Μεταξύ αυτών είναι το ασφαλιστικό (συντάξεις και ελλείμματα ταμείων), η απελευθέρωση των απολύσεων, οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο με την θέσπιση του δικαιώματος της ανταπεργίας, οι πλειστηριασμοί ακινήτων, το νέο μισθολόγιο και οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό.

Η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης. Ο Γκίκας Χαρδούβελης συναντήθηκε με υπουργούς και τη Δευτέρα το βράδυ είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη. Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ δήλωσε πως «το ελληνικό κράτος δεν πρόκειται να αφήσει την πρώτη κατοικία ανυποστήρικτη». Υπενθυμίζεται πως στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η ρύθμιση για την αναστολή των πλειστηριασμών.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Γκίκας Χαρδούβελης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας: «Ξέρω ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γραφτεί πάρα πολλά, έχουν ακουστεί πάρα πολλά. Σας επισημαίνω ότι ισχύει η πληροφόρηση που βγαίνει από το υπουργείο Οικονομικών και από εμένα». Όταν ρωτήθηκε ποια θα είναι η γραμμή που θα κρατήσει η ελληνική πλευρά απάντησε: «Αύριο θα τα πούμε».

Ads

Σημειώνεται πως την Τρίτη το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η αντιπολίτευση για τις διαπραγματεύσεις

«Η νέα επίσκεψη της τρόικας έρχεται να ισοπεδώσει τις όποιες προσδοκίες προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση περί δήθεν εξόδου από τα μνημόνια. Οι φοροελαφρύνσεις που υπόσχεται ο κ. Σαμαράς, όχι μόνο δεν είναι αρκετές, όχι μόνο δεν ανατρέπουν το υφιστάμενο μνημονιακό πλαίσιο, αλλά το διαιωνίζουν. Υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής προσπαθούν να παρουσιάσουν ως επιτυχία την παράταση της “έκτακτης” εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, σχεδιάζοντας, όμως, παράλληλα την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τις νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Αυτό που γίνεται παραπάνω από ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση παραμένει εγκλωβισμένη στην υλοποίηση του μνημονίου με κάθε κόστος και δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι μπορεί να παρεκκλίνει ουσιαστικά από αυτό», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο λαός έχει πικρή πείρα από τις “κόκκινες γραμμές” και τις “σκληρές διαπραγματεύσεις” της κυβέρνησης, που κάθε φορά καταλήγουν σε ένα νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης. Άλλωστε, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ως εκπρόσωπος του ελληνικού κεφαλαίου, το οποίο ζητά νέο χτύπημα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ως προαπαιτούμενο για την κερδοφορία του», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις συζητήσεις κυβέρνησης και τρόικας.