Έντονη ήταν η αστυνομική παρουσία, το βράδυ της Δευτέρας, στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα, όπου παραμένουν περίπου 95 πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί εκεί από τη Λέσβο.

Ads

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, 20 άτομα έχουν ήδη μεταφερθεί στη δομή του Ελαιώνα, που όμως δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

Διαβάστε επίσης:

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 300 άτομα έχουν μεταφερθεί και ζουν σε σκηνές στο καμπ της Μαλακάσας.

Ads

Μαζί με τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες ταξιδεύουν στην ενδοχώρα και άνθρωποι που έχει απορριφθεί το αίτημά τους, διότι δεν γίνονται απελάσεις προς την Τουρκία αυτή την περίοδο.

Η εικόνα άστεγων προσφύγων στα μεγάλα αστικά κέντρα ήταν αναμενόμενη, αφού η κυβέρνηση, με το πρόσχημα ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν λάβει καθεστώς ασύλου, τους έδιωξε από τις δομές όπου διαβιούν οι αιτούντες άσυλο, αδιαφορώντας για το πού θα κοιμηθούν και με ποια χρήματα θα τρέφονται, αφού, μαζί με την έξωση από τις δομές, κόπηκαν και τα επιδόματα.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, πως τα προγράμματα για τους πρόσφυγες και μετανάστες δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από κονδύλια της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Μαρτυρίες μερικών από τους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας φιλοξένησε η Αυγή. «Όταν δουλεύεις με τους στρατιώτες, οι Ταλιμπάν σε σκοτώνουν. Όταν δουλεύεις με τους Ταλιμπάν, σε σκοτώνουν οι στρατιώτες. Αυτό γίνεται στο Αφγανιστάν. Όταν σκότωσαν τους γονείς μου, έφυγα από το Αφγανιστάν, δεν υπήρχε κανείς πια για εμένα. Είπαμε ότι θα έλθουμε στην Ευρώπη, όπου σέβονται τους ανθρώπους. Δεν είδα τον σεβασμό, ευχαριστώ όμως κάθε άνθρωπο που με βοήθησε και όσους βοηθούν τώρα» λέει ο 27χρονος Μανσούρ, ο οποίος βρίσκεται στην πλατεία Βικτωρίας, από το πρωί του Σαββάτου μαζί με την εξαμελή οικογένειά του, με το μικρότερο παιδί του μόλις 6 μηνών, την έγκυο αδελφή του και τον γαμπρό του. Οι δύο οικογένειες είναι δύο από τις 17 που έφτασαν σταδιακά από το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Βικτωρίας από τη Λέσβο. Συνολικά στην πλατεία βρίσκονται γύρω στα 95 άτομα, εκ των οποίων τα 59 είναι παιδιά, αριθμός που συμπεριλαμβάνει και μωρά 6 μηνών.

Από τη Μόρια στην πλατεία Βικτωρίας

Για τις δύο οικογένειες δεν υπήρξε κανένας ενδιάμεσος σταθμός που να διευκολύνει ή να ξεκινήσει κάποια διαδικασία προσαρμογής και ένταξης στην νέα πραγματικότητα, στη νέα χώρα όπου θέλουν να φτιάξουν ένα μέλλον για τα παιδιά τους. «Δεν έχω δουλειά ή χρήματα, δεν μιλάω και δεν καταλαβαίνω τα ελληνικά, είναι μια ξένη γλώσσα, δεν έχω ξαναέρθει στην Ευρώπη, τι να κάνω; πού να πάω;» ρωτά ο Μανσούρ.

Ύστερα από τέσσερις μήνες στη Μόρια, έλαβαν μια από τις ταχύρρυθμες και θετικές αποφάσεις ασύλου, οι οποίες μοιράστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες και προκάλεσαν την προηγούμενη εβδομάδα κύμα προσέλευσης στο λιμάνι της Μυτιλήνης, απ’ όπου δεκάδες αναγνωρισμένοι πια πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, που δεν έχουν πια γεωγραφικό περιορισμό, κατευθύνθηκαν για να αναχωρήσουν από το νησί καθώς η αναγνώρισή τους σήμαινε και την εντός μήνα διακοπή κάθε βοήθειας -ούτε στέγαση, ακόμα και στα παραπήγματα της Μόριας, ούτε τροφή-, ενώ διακόπτεται και η παροχή χρηματικής βοήθειας που ελάμβαναν μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης βάσει της νέας νομοθεσίας.

Δεν ολοκληρώθηκαν απαραίτητες διαδικασίες ένταξης

Πολλοί αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από τα νησιά δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν διαδικασίες απαραίτητες για την ένταξή τους στο πρόγραμμα Helios, το μοναδικό πρόγραμμα διαθέσιμο αυτή τη στιγμή, που ακόμα δεν έχει αναθεωρηθεί – όπως προανήγγειλε το υπουργείο προ εβδομάδων – για να καλύψει τις ανάγκες που προκαλούν η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας και η ίδια η πραγματικότητα. Στις διαδικασίες περιλαμβάνονται η έκδοση ΑΦΜ και το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού.

Από την Παρασκευή οι 17 οικογένειες τρέφονται χάρη στην κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος», ενώ τρόφιμα μοίρασε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Παρασκευής.

Το επίσημο κράτος παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας με έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Μετανάστευσης μαζί με τη Μελπομένη Δασκαλάκη, την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων και κλιμάκιο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος υλοποιεί το πρόγραμμα Ηelios, για να διαπιστώσει πόσοι από αυτούς είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και πόσοι αιτούντες άσυλο, για να κατευθυνθούν στα αντίστοιχα προγράμματα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Δήμου Αθηναίων, από την Παρασκευή ο δήμος κάλεσε τον ΔΟΜ και ζήτησε να επισπευστούν οι διαδικασίες, ενώ σημείωσε στην “Α” ότι θα παρακολουθήσει και την εξέλιξη μετά την καταγραφή, υπογράμμισε ωστόσο ότι ο προγραμματισμός είναι ευθύνη του υπουργείου.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν οι πρόσφυγες θα παρέμεναν ένα ακόμα βράδυ στην πλατεία, καθώς είναι δύσκολη, σύμφωνα με πηγές, η άμεση διάθεση των απαραίτητων διαμερισμάτων οποιουδήποτε προγράμματος για να μεταφερθούν εκεί.  Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι βρίσκονται σε επαφή με το υπουργείο. Σε εξέλιξη ήταν άλλωστε και το δημοτικό συμβούλιο, έξω από το οποίο έγινε παράσταση διαμαρτυρίας εναντίον των εξώσεων προσφύγων.

Η «Ανοιχτή Πόλη» στην πλατεία Βικτωρίας

Χθες το πρωί μέλη της «Ανοιχτής Πόλης» μαζί με τον Νάσο Ηλιόπουλο βρέθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας. Η «Ανοιχτή Πόλη» σημειώνει ότι θα στηρίξει με τις δυνάμεις της δράσεις αλληλεγγύης που θα έχουν στόχο την κάλυψη των αναγκών τους και θα βρίσκεται δίπλα στους κατοίκους της περιοχής που διεκδικούν μια ανθρώπινη καθημερινότητα.